foto: AFP/Scanpix
Kremļa propagandas rupors "RT France" ir apklusis uz visiem laikiem
"RT France" pēdējā pārraide 2022. gada 2. martā pēc ES noteiktā aizlieguma
Pasaulē
2023. gada 27. februāris, 19:13

Kremļa propagandas rupors "RT France" ir apklusis uz visiem laikiem

Jauns.lv

Kremļa propagandas televīzijas kanāls "RT France" ir iesniedzis bankrota pieteikumu, vēsta laikraksts "Politico", atsaucoties uz tiesas lēmumu.

Saskaņā ar 23. februāra tiesas lēmumu "RT France" galvenā redaktore Ksenija Fjodorova 1. februārī bija iesniegusi Nantēras komerctiesā pieteikumu par likvidācijas procesa atklāšanu. Lietas izskatīšana paredzēta 20. aprīlī.

Janvārī "RT France" paziņoja par savu slēgšanu sakarā ar Francijas varas iestāžu lēmumu par tā bankas kontu bloķēšanu saskaņā ar Eiropas Savienības devīto sankciju paketi pret Krieviju. Šī sankciju pakete tika apstiprināta pērnā gada decembrī un vērsta pret daudziem Krievijas ierēdņiem, deputātiem, senatoriem, piecām partijām, konstitucionālās tiesas locekļiem, spēka struktūru pārstāvjiem, trijām bankām un propagandas medijiem, tostarp televīzijas kanāliem NTV/"NTV Mir", "Rossija 1", RN TV un Pirmo kanālu.

Sakarā ar Krievijas invāziju Ukrainā Eiropas Savienība 2022. gada 27. februārī nolēma aizliegt RT un "Sputnik" pārraides visās valodās ES teritorijā. "RT France" pēdējā pārraide notika 2022. gada 2. martā, pēc tam tās pārraides tika aizliegtas Eiropas Savienībā un Kanādā. 30. martā "RT France" iesniedza apelāciju Eiropas Tiesā, kas tika noraidīta. Arī turpmākā apelācija Eiropas Savienības Vispārējā tiesā tika noraidīta.

RT jeb "Russia Today" ir Krievijas valdības finansētais starptautiskais televīzijas kanālu tīkls, kurš nodrošina pārraides krievu, angļu, vācu, franču, spāņu un arābu valodās. Galvenās redaktores Margaritas Simonjanas vadībā RT kalpo par vienu no galvenajiem Kremļa propagandas līdzekļiem, attaisnojot Krievijas invāziju Ukrainā un agresīvo ārpolitiku vispār. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Simonjana RT nodēvēja par sava veida Krievijas "aizsardzības ministriju". Pērn Simonjana tika iekļauta ES, Lielbritānijas un Kanādas sankciju sarakstā.