foto: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
Ukrainā gājušas bojā trīs nozīmīgas deviņdesmito gadu Krievijas kriminālās autoritātes
Sašauta Krievijas bruņutehnika Ukrainā.
Pasaulē
2023. gada 14. februāris, 20:17

Ukrainā gājušas bojā trīs nozīmīgas deviņdesmito gadu Krievijas kriminālās autoritātes

Jauns.lv

Ukrainā gājuši bojā vismaz trīs nozīmīgi Krievijas noziedzīgās pasaules pārstāvji, atsaucoties uz “Bellingcat”, ziņo “Meduza”. Šīs trīs kriminālās autoritātes slavu ieguva deviņdesmitajos gados, un pēc notveršanas par smagajiem noziegumiem viņiem tika piespriests ilgs cietumsods.

Viņi visi cīnījās “Vagner” sastāvā, paziņoja “Bellingcat” izmeklēšanas grupa.

Andrejs Berežnijs

Berežnijs 1995. gadā izveidoja bandu Balakovas pilsētā, Saratovas apgabalā. Deviņdesmito gadu sākumā Berežņihs tur strādāja par vietējā auto tirgus direktora vietnieka šoferi. Kad viņš tika nogalināts, Berežnijs nošāva trīs cilvēkus, kurus viņš turēja aizdomās par slepkavību. Nogalinātie, pēc viņa teiktā, bijuši no "joku bandas". Vēlāk Berežnijs vairākkārt mēģināja nogalināt cilvēkus ar granātu palīdzību. 

Slavenākais Berežnija bandas uzbrukums bija Balakovas televīzijas kanāla STV ēkai. 2003. gadā Berežnijs izšāva uz ēku no granātmetēja. Granāta izlauzās cauri jumtam, neviens no ēkā esošajiem cilvēkiem necieta. Berežnijs vēlāk paskaidroja, ka uzbruka STV birojam pēc tam, kad pazīstama amatpersona viņam sūdzējās par kanāla kritiskajiem materiāliem un sacīja, ka "būtu jauki, ja STV ēku pārlietu ar krāsu".

Berežnijs tika arestēts 2008. gadā. Viņam tika izvirzītas apsūdzības par bandas organizēšanu, ieroču kontrabandu, piecām slepkavībām un 12 slepkavības mēģinājumiem. 2012. gadā tiesa viņam piesprieda 25 gadus stingrā režīma kolonijā, lai arī prokuratūra pieprasīja mūža ieslodzījumu. Viņa nāve tika apstiprināta janvāra sākumā. Viņam bija 55 gadi.

Sergejs Maksimenko

Maksimenko tika savervēts “Vagner” rudenī un nomira ne vēlāk kā janvāra sākumā. 59 gadus vecais Maksimenko jaunībā aizrāvās ar karatē (un ziņots , ka divas reizes ieguva Krievijas čempiona titulu). Viņš pievienojās Olimpijas bandai, kas nosaukta sporta kompleksa, kurā viņš trenējās, vārdā. Līdz 1997. gadam viņš ieguva kontroli pār bandu, kas viņa vadībā pārvērtās par struktūru ar stingru hierarhiju.

Bandai bija vairākas atsevišķas grupas, katra ar savu darbības jomu. Svarīgas bijušas reketa un  ar prostitūcijas organizēšanu saistītas nodaļas, un tās pārraudzīja Maksimenko. Grupējums nogalināja uzņēmējus un konkurējošo bandu vadītājus. 

Pats Maksimenko notiesāts 2014. gadā. Viņam tika piespriests 25 gadu cietumsods.

Igors Kusks

Deviņdesmito gadu sākumā Afganistānas kara veterāns un militārās apmācības skolotājs Igors Kusks trīs gadus pavadīja cietumā par zādzībām. Pēc atbrīvošanas viņš sāka pulcēt ap sevi cilvēkus no Ņižņekamskas. Vēlāk banda tika nosaukta par "Kuskovskije”. Tās dalībniekus sauca arī par "afgāņiem", jo bez Kuska viņu vidū bija arī vairāki citi bijušie karavīri no Afganistānas.

Vislielāko slavu Kuskovski ieguva, kad mēģināja pārņemt savā kontrolē lielo Ņižņekamskas uzņēmumu “Tatsantekhmontazh”, kas piedalījās nolietoto mājokļu likvidēšanas programmā. 2000.-2005.gadā organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki nogalināja divus uzņēmuma direktorus un lika uzbrukt direktora vietniekam. 

Kusks tika arestēts 2013. gadā. Viņš saņēma 23 gadus stingrā režīma kolonijā. Kusks pievienojās “Vagner” jūlijā. “55 gadu vecumā viņš brīvprātīgi vēlējās doties karot. Viņš lūdza mani uzrakstīt vēstules aizsardzības ministram Vladimiram Putinam un Ramzanam Kadirovam, lai viņu iesauktu par brīvprātīgo. Viņš panāca savu. Bet diemžēl viss tā beidzās,” septembrī bērēs sacīja viņa partnere un advokāte Irina Plotņikova.

Kusks, pēc Plotņikovas teiktā, nomira netālu no Bahmutas. 

Kā atzīmē Bellingcat, atšķirībā no Berežnija un Maksimenko bērēm, atvadu ceremonija no viņa Ņižņekamskā kļuvusi par ievērojamu notikumu. To apmeklējuši 700-800 cilvēku (tostarp Afganistānas veterāni), kapsētas sēru kolonnā pārvietojās ap 100 automašīnu.