foto: CelebrityVibe / Splash News/ Vida Press
Trīs mēnešus Ķīnā meklēja bezvēsts pazudušu pusaudzi. Viņa atrašana raisījusi tikai vairāk jautājumu
15 gadus vecais Hu Šinju pēc vairāk nekā 3 mēnešu ilgas meklēšanas tika atrasts netālu no pazušanas vietas
Pasaulē
2023. gada 31. janvāris, 11:28

Trīs mēnešus Ķīnā meklēja bezvēsts pazudušu pusaudzi. Viņa atrašana raisījusi tikai vairāk jautājumu

Jauns.lv

Mēnešiem ilgi Ķīnā par vienu no apspriestākajām tēmām tīmeklī bija kļuvusi 15 gadus vecā Hu Šinju pazušana. Jaunietis pērnā gada oktobrī pazuda no internātskolas teritorijas Dzjansji provincē, un viņa meklējumi ilga trīs mēnešus. Diemžēl puisis tika atrasts miris.

Hu pazušanas un meklēšanas lieta Ķīnā raisījusi daudz jautājumu un arī spekulāciju, tostarp šaubas par policijas darbu un iespējamu noziegumu, jo janvāra sākumā jaunieti meklēja pat tūkstošiem brīvprātīgo.

Vairāk nekā 100 dienas pēc Hu pazušanas vietējā policija paziņojusi, ka Hu līķis atrasts mežā netālu viņa skolas.

Puiša ķermeni atradis kāds vietējais iedzīvotājs. Drēbes atbildušas tām, kuras pazušanas dienā bija mugurā Hu. Arī veiktie DNS testi apstiprināja, ka atrastais tiešām ir 15 gadus vecais pusaudzis. Blakus līķim atrasts diktofons, kas nosūtīts pārbaudei.

Tomēr tā vietā, lai sniegtu zināmu atvieglojumu, Hu atrašana tikai raisījusi vairāk jautājumu par viņa nāves apstākļiem.

Kā policija varēja nepamanīt ķermeni?

Hu nāve pirmdien bija populārākā tēma Ķīnas sociālajā vietnē "Weibo", kas ir sava veida "Twitter" ekvivalents šai valstī. Vairāki ar puiša pazušanu saistītie tēmturi savākuši simtiem miljonu skatījumu.

Daudzos komentāros cilvēki apšauba, kā likumsargi varēja nepamanīt pusaudža nedzīvo ķermeni tik netālu no skolas, ja viņa meklēšana tika veikta ar droniem un termokamerām. 

Mežs, kurā Hu tika atrasts, atrodas tikai piecu minūšu gājiena attālumā no skolas, un to atdala aptuveni divus metrus augsta skolas pilsētiņas siena, norādījis Ķīnas Nacionālais radio.

Līķim ir veikta autopsija, taču tās rezultāti nav publiskoti, vēsta valsts pārvaldītā ziņu vietne "The Paper".

Bērnu un pusaudžu pēkšņa pazušana Ķīnā nav reta, tomēr Hu lieta bijusi viena no skaļākajām pēdējo gadu laikā. Saskaņā ar Pekinas bezpeļņas organizācijas "Zhongmin Social Assistance Institute" datiem 2020. gadā Ķīnā pazuda miljons cilvēku — vidēji 2739 dienā.

Ķīnas sociālajos medijos pausts sašutums, kā valstī, kas pasaulē pazīstama ar daudzajām drošības kamerām un augstāko tehnoloģiju novērošanas sistēmām, tik vienkārši bez pēdām uz vairākiem mēnešiem varēja pazust 15 gadus vecs zēns.

Pazudis neilgi pēc iestāšanās skolā

Hu Džijuaņas vidusskolā, privātā internātskolā, sāka mācīties tikai pērnā gada septembrī, līdz pēkšņi pazuda. Pēdējo reizi viņu fiksējusi novērošanas kamera kopmītnēs, kad viņš 14. oktobrī, aptuveni 15 minūtes pirms vakara mācību sesijas, devies pa gaiteni. 

Hu pazudis kaut kur starp kopmītnēm un mācību ēku, teritorijā, kur drošības kameru nav,  ziņoja Ķīnas valsts mediji.

Par jaunieša pazušanu skola ģimenei ziņojusi pēc aptuveni sešām stundām. Hu kopmītnēs bija atstājis savu viedpulksteni un skaidru naudu, līdzi paņemot tikai digitālo balss ierakstītāju un skolas kredītkarti, ko izmantoja, lai apmaksātu ēdināšanu internātskolas pilsētiņā.

Policijā nebija aizdomu par slepkavību

Hu lieta vairojusi Ķīnas sabiedrības neuzticību vietējām varas iestādēm. 

Atbildot uz kritiku, policija 7. janvārī izplatījusi detalizētu paziņojumu, norādot, ka viņi nav atraduši pierādījumus, ka Hu būtu noslepkavots vai iesaistīts kādā negadījumā skolā. Hu, iespējams, pameta universitātes pilsētiņu pats, bija teikts policijas paziņojumā.

Tajā arī sīki aprakstīti plaši policijas meklējumi, kas aptvēruši gandrīz 40 hektāru meža pie skolas, 200 kilometru upes, 22 kilometrus sliežu ceļu, 72 dīķus un 3 ūdenskrātuves.

Pēc 7. janvāra meklēšana turpinājās, iesaistot tūkstošiem brīvprātīgo.

Galu galā pēc 106 meklēšanas dienām, janvāra beigās, Hu līķis tika atrasts, karājoties kokā netālu no skolas.

Puiša ģimene pieprasījusi veikt pēcnāves izmeklēšanu, lai noskaidrotu Hu nāves iemeslu.