foto: AFP/Scanpix
Trampam jāmaksā 1 miljons dolāru "vieglprātīgas" tiesas prāvas ierosināšanā pret Hilariju Klintoni
Šī 2016. gada 8. novembrī izveidotā attēlu kombinācija parāda demokrātu prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone Roli, Ziemeļkarolīnā, 2016. gada 27. septembrī un republikāņu prezidenta amata kandidāte Donalds Tramps Reno, Nevadas štatā 2016. gada 5. novembrī.
Pasaulē
2023. gada 20. janvāris, 10:19

Trampam jāmaksā 1 miljons dolāru "vieglprātīgas" tiesas prāvas ierosināšanā pret Hilariju Klintoni

Jauns.lv/LETA

ASV federālais tiesnesis ir licis bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam un viņa advokātei kopīgi samaksāt gandrīz miljonu ASV dolāru sodu par vieglprātīgu tiesas prāvu, kurā tika apsūdzēta Hilarija Klintone, vēsta laikraksts "The Guardian".

Tramps apsūdzēja arī Demokrātu nacionālo komiteju un citus šķietamos bijušā ASV prezidenta ienaidniekus, kas it kā bija iesaistījušies reketā un sazvērestībās pret Trampu.

Trampa prasība pret Klintoni tika noraidīta 2022. gada septembrī, un bijušajam prezidenta, novembrī tika piespriests samaksāt desmitiem tūkstošu dolāru pēc tam, kad viens apsūdzētais pieprasīja sankcijas. Jaunākais rīkojums tika izdots pēc tam, kad atlikušo apsūdzēto grupa, tostarp Klintone, iesniedza atsevišķu lūgumu par sankcijām.

Tiesas prāvas beigas iezīmē Trampa pēdējo juridisko neveiksmi, viņš cīnās virknē civillietu un kriminālizmeklēšanu, tostarp bijušais prezidents tiek izmeklēts saistībā ar sensitīvu dokumentu glabāšanu, kamēr daži no viņa advokātiem tiek pārbaudīti attiecībā uz rīcību šajās lietās. 

ASV apgabaltiesas tiesnesis Donalds Midlbruks ar stingru spriedumu apsūdzēja Trampu un viņa vadošo advokāti Alīnu Habu par tiesību sistēmas ļaunprātīgu izmantošanu, virzot tiesas prāvu, kas ir pilni ar dezinformāciju un kļūdām.

Tramps ar Melāniju pamet Balto namu

Laužot tradīciju un izvairoties no sava pēcteča Džo Baidena inaugurācijas, Līdzšinējais ASV prezidents Donalds Tramps trešdien beidzamo reizi atstājis Balto ...

gallery icon

"Mēs saskaramies ar tiesas prāvu, kuru nekad nevajadzēja iesniegt, kas bija pilnīgi vieglprātīga gan faktiskā, gan juridiskā ziņā un kas tika ierosināta nepareizā nolūkā," Midlbruks raksta 46 lappušu garajā rīkojumā, ar kuru tika noteiktas sankcijas 937 989,39 ASV dolāru apmērā Trampam un Habai. 

Prasībā, ko Tramps sākotnēji iesniedza 2022. gada martā, tika apgalvots, ka Klintone un Demokrātu nacionālā komiteja pirms 2016. gada vēlēšanām sazvērējušies ar augstām FIB amatpersonām un citiem, lai safabricētu saites starp Trampa kampaņu un Krieviju, lai nodarītu viņam politisku kaitējumu.

Taču Midlbruks lietu noraidīja pēc tam, kad viņš atklāja, ka Tramps ir iesaistījies sūdzībā, kas bija šķērslis taisnīgumam un kas ietvēra apsūdzības, par kurām zināms, ka tās ir nepatiesas. Viņa juridiskie argumenti, tostarp rekets un sazvērestība, tika atzīti par nepamatotiem.

Tiesnesis, piemēram, norādīja, ka Trampa apgalvojumi, ka bijušais FIB direktors Džeimss Komijs sazvērējies ar Klintoni, lai sauktu viņu pie kriminālatbildības, ir nepareizi, jo Tramps nekad netika saukts pie atbildības.

Vēsturiskā cīņa - Klintones kampaņas pēdējie metri

Vēsturiskā cīņa - Klintones kampaņas pēdējie metri

gallery icon

Tiesnesis arī atklāja, ka Trampa reketu un sazvērestības prāva, šķiet, bija daļa no bijušā prezidenta ļaunprātīgas tiesu izmantošanas, iesniedzot vieglprātīgas tiesas prāvas, lai pildītu politiskus mērķus.

"Trampa kungs un viņa advokāti ļaunprātīgi izmanto tiesas, grauj likuma varu, attēlo tiesnešus kā partizānus un novirza resursus no tiem, kam ir nodarīts reāls juridisks kaitējums," rakstīja Midlbruks.

Midlbruks izskatīja citas Trampa iesniegtās šķietami politiski motivētas tiesas prāvas un rakstīja, ka tās visas sekoja provokatīvai retorikai, no mītiņiem pārņemta politiska valoda, uzbrukumi politiskajiem oponentiem un juridiskās analīzes trūkums.

"Tramps ir ražīgs un izsmalcināts tiesvedības dalībnieks, kurš atkārtoti izmanto tiesas, lai atriebtos politiskajiem pretiniekiem. Viņš ir tiesas procesa stratēģiskās ļaunprātīgas izmantošanas pavēlnieks,” rakstīja tiesnesis. "Viņš labi zināja savas rīcības ietekmi," viņš piebilda. 

Tramps un Haba, kā arī viņas advokātu birojs "Habba, Madaio and Associates" ir solidāri atbildīgi par 1 miljona ASV dolāru sodu, lai gan bijušais prezidents norādīja kolēģiem, ka būtībā uzskata, ka tas būtu jāmaksā viņa advokātam, nevis viņam, liecina avoti.

Tiesneša piespriestais sods, kas paredzēts, lai atturētu no turpmākajām vieglprātīgām tiesas prāvām, ir papildus novembrī uzliktajam 50 000 ASV dolāru naudassodam un 16 000 ASV dolāru juridisko izdevumu atlīdzināšanai Demokrātiskās partijas sabiedrisko attiecību vadītājam Čārlzam Dolanam, kurš iesniedza pirmo sankciju pieprasījumu.