foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com video.
Klusā okeāna saliņa godina "Azovstaļ" varoņus ar monētu, kurā attēlots bruņinieks
"Azovstaļ" cīnītājiem veltītā monēta
Pasaulē
2023. gada 11. janvāris, 11:57

Klusā okeāna saliņa godina "Azovstaļ" varoņus ar monētu, kurā attēlots bruņinieks

Jauns.lv

Ar Jaunzēlandi brīvā asociācijā esošā Klusā okeāna saliņa Niue godinājusi Ukrainas brīvības cīnītājus krievu okupantu izpostītajā Mariupolē, kuri gandrīz trīs mēnešus pretojās milzu pārspēkam metalurģijas kompleksa "Azovstaļ" teritorijā.

Tieši "Azovstaļ" aizstāvju varonība lika okupantiem atvilkt prāvus resursus no frontes un ilgi neļāva Krievijai pārņemt pilnīgā kontrolē visu Azovas jūras piekrasti.

Pērnā gada septembrī Kremlis šokēja vietējos propagandistus un “patriotus”, apmainot sagūstītos “Azovstaļ” aizstāvjus pret dažiem desmitiem krievu karavīru un Krievijas prezidenta Vladimira Putina “kūmu” Viktoru Medvedčuku, kurš daudzus gadus uzticīgi kalpoja par Putina interešu pārstāvi Ukrainā, būdams ciešās personiskās attiecībās ar Kremļa saimnieku. Propagandisti bija gadiem ilgi dēvējuši “azoviešus” par nacistiem un pēc Mariupoles krišanas pērnā gada maijā draudēja visus sodīt ar nāvi, taču izrādījās, ka Kremli būtībā interesē tikai “savējais” — Putins ir Medvedčuka meitas Darjas krusttēvs.

Pēdējie Mariupoles aizstāvji

Otrdien, 10. maijā, Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķā īpašo uzdevumu vienība "Azov", kas aizstāv Mariupoles tērauda rūpnīcas teritoriju “Azovstaļ”, publicēja savu ...

gallery icon

Turpinās Ukrainas karavīru evakuācija no Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ"

No Mariupoles tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijas tika izvesta jauna Ukrainas karavīru grupa. No rūpnīcas teritorijas izbrauca vismaz septiņi autobusi ar ...

gallery icon

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Medvedčuks 26. februārī aizbēga no viņam noteiktā mājas aresta un 2. martā tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā, bet 12. aprīlī tika aizturēts Ukrainā, kur tiesa viņam noteica apcietinājumu bez tiesībām tikt atbrīvotam pret drošības naudu.

Medvedčuks videoformātā vērsās pie Putina un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ar aicinājumu apmainīt viņu pret Mariupoles aizstāvjiem un iedzīvotājiem. Putins Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņu septembra beigās apstiprināja, neraugoties uz Krievijas Federālā Drošības dienesta iebildumiem, kas bažījās par sabiedrisko rezonansi Krievijā.

No "Azovstaļ" izdevies evakuēt varonīgos Mariupoles aizstāvjus

No aplenktās tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" Mariupoles pilsētā pirmdien tika evakuēti 264 Ukrainas karavīri, paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

gallery icon

Turcijas prezidents Redžeps Erdogans bija teicis, ka Putins uzstāja, lai Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņas ietvaros tiktu atbrīvots viens konkrēts cilvēks. Kā šajā saistībā skaidroja neatkarīgais Krievijas izdevums "The Insider", runa, visticamāk, bija par Medvedčuku.

10. janvārī Zelenskis Medvedčukam atņēma Ukrainas pilsonību.

Kapu kopiņas daudzdzīvokļu māju pagalmos Mariupolē 2022. gada aprīļa vidū

gallery icon

Skaudri skati: aplenktā Ukrainas pilsēta Mariupole 2022. gada martā

gallery icon