foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com video.
Krievijas aktieris ir gatavs Ukrainā šaut pa savējiem; dzimtenē kļuvis par "tautas ienaidnieku"
Artūrs Smoļjaņinovs
Pasaulē
2023. gada 9. janvāris, 12:14

Krievijas aktieris ir gatavs Ukrainā šaut pa savējiem; dzimtenē kļuvis par "tautas ienaidnieku"

Jauns.lv

Krievu aktieris Artūrs Smoļjaņinovs Ukrainas karā ir gatavs šaut pa “savējiem” — tiesa, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā viņš bija spiests pamest dzimteni, kurā viņš jau noķengāts par “tautas ienaidnieku”.

“Bez šaubām, protams. Man emocionāli tas ir tieši tā. Tikai tā. Ja es ietu šajā karā, tad tieši Ukrainas pusē, protams. Viennozīmīgi. Saprotiet, man tas pat nav būt Ukrainas pusē, man tas nozīmē būt manu brāļu pusē, kuriem uzbrukuši citi mani brāļi, kuri [seko lamuvārds] dēļ, pilnīgi ne no kā, nez kādēļ devās [viņus] nogalināt,” viņš sacīja intervijā Rīgā bāzētajam izdevumam “Novaja Gazeta. Eiropa”. “Tev ir viens brālis un tev ir otrs brālis, un tu esi trešais brālis. Un viens brālis kaut kāda neprāta lēkmē ir uzklupis tavam citam brālim. Tu aizstāvēsi savu brāli? Par ko runa, protams.”

Aktieris neslēpj savu sašutumu arī par Krievijas kara taktiku, cenšoties civiliedzīvotāju dzīvi padarīt nepanesamu. “Man raksta draudzene, viņa nevar uzkāpt 32. stāvā, jo nav elektrības. Vai arī viņa man stāsta, kā izbrauca no Mariupoles. Šajā mirklī es saprotu, ka neko, izņemot naidu, es pret cilvēkiem tajā frontes pusē, es nejūtu. Un vispār, ja es būtu “uz zemes” — tad nekādas žēlastības.”

Uz jautājumu, kā sevi tagad idenfiticēt, kā krievu aktieri, Krievijas aktieri, eiropiešu aktieri, viņš sacīja, ka tam nav nekādas nozīmes, šobrīd svarīgi ir tikai tas, ka tu esi cilvēks ar Krievijas pilsoņa pasi, un kauna sajūta nepamet ne mirkli. "Un šī doma katru dienu, ka tas ir uz visiem laikiem. Mums. Mēs ar to dzīvosim. Un neviens mums nejautās, vai mēs bijām "par" vai bijām "pret". Un vēl ļoti ilgi, tieši tāpat kā nejautās tas puisītis, kuram Krivojrihā gāja bojā vecāki un jaunākais brālis. Es lasīju, ka viņš zvana savai mammai un nevar sazvanīt savu mammu. Katru dienu zvana mammai un nevar viņu sazvanīt. Ko viņš domās? Vai viņš mani ar jums nošķirs? Kā jums šķiet? Vai viņš domās — vai Artūrs Smoļjaņinovs ir eiropiešu aktieris vai viņš ir krievu aktieris, kurš aizbrauca uz Eiropu? Sūds tas viss, bez nozīmes. Vēl jo vairāk pašlaik."

Runājot par Krievijas propagandas iecienīto tēzi par nacistiem Ukrainā, aktieris izteica vēlmi, ja būtu iespējams, katru Krievijas iedzīvotāju, kura pasaules skatījumu pilnībā veido televizors, pavadāt pa Kijivu vai Ukrainas rietumiem, lai viņš pameklē nacistus, varbūt viņi kaut kur pagrabos paslēpušies. “Pajautājiet tiem, kuri aicina nogalināt ukraiņu nacistus — ukraiņu bērnus, sievietes un sirmgalvjus — pajautājiet viņiem, vai viņi kādreiz vispār ir bijuši Ukrainā, vai viņi kaut ko zina par Ukrainu?”

Šāds aicinājums pilnībā attiektos arī uz tiem, kuri gadiem ilgi kā pātarus atkārto apgalvojumus par “Baltijas nacistiem”, par “apspiestajiem krieviem”, “aizliegto krievu valodu” un tamlīdzīgām Kremļa propagandas iemīļotajām rotaļlietām.

Rīgas krievu prese ar Krievijas gāzi un bez Ukrainas

Rīgā iznākošie krievu nedēļas laikraksti, kuri “maskējas” ar Maskavas populāru avīžu “galviņām” lasošajai publikai cenšas iebarot Kremlim izdevīgus naratīvus, pārpublicējot ...

gallery icon

Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā tirgo Kremļa propagandas žurnālus

Lai arī lielākie preses izplatītāji Latvijā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī atteikušies izplatīt Krievijas avīzes un žurnālus, tos joprojām, ...

gallery icon

Kā mainīt Krievijas sabiedrības psihi? "Izslēdziet televizoru. Cilvēki sāks skatīties sev apkārt, viņi sapratīs, ka nav nekādu amerikāņu, nekāda NATO, ka bedres uz ceļa nav tādēļ, ka tur [ASV prezidents Džo] Baidens ir nometis bumbu, bet tādēļ, ka viņa kaimiņš, DzEK [dzīvokļu ekspluatācijas kantora] priekšnieks ir šo naudu nospēris. Un viņš ies runāt nevis ar televizoru, bet ar DzEK priekšnieku."

Viņi atdeva dzīvību par brīvu Ukrainu - Kijivas centrā apskatāma fotogrāfiju izstāde kritušo varoņu piemiņai

gallery icon

Melnā piektdiena Kijivā - miljoniem ukraiņu palikuši bez elektrības, ūdens un siltuma 2022. gada novembrī

Kijivā, Ukraina, 2022. gada 24. novembris. Ūdensapgāde pilsētā jau ir atjaunota, bet aptuveni 70 procenti dzīvojamo ēku pēc krievu okupantu ...

gallery icon

Aktiera izteikumi izraisīja sagaidāmu Krievijas valstsvīru un propagandistu reakciju. Internetā komentētāji jau nosaukuši viņu par maitu, nelieti, nodevēju un visādos necenzētos vārdos. Federācijas padomes Ekonomikas politikas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Konstantīns Dolgovs jau aicina viņu arestēt. “Preteklis, vienkārši preteklis. Morālā ziņā un visā pārējā ziņā preteklis,” paziņoja Dolgovs. “Cilvēks konkrēti sev sarunāja [ieslodzījuma] termiņu.” Savukārt Valsts domes Kultūras komitejas priekšsēdētāja vietniece Jeļena Drapenko aicināja viņu pasludināt par “ārvalstu aģentu”. Viņa aktieri uzskata par “nodevēju” un prasa ieviest pret viņu sankcijas.