foto: EPA/Scanpix
Lūdzis piedošanu. Pēc nāves publicēts Benedikta XVI garīgais testaments
Bīskapi parakstās Benedikta XVI līdzjūtību grāmatā
Pasaulē
2023. gada 2. janvāris, 14:02

Lūdzis piedošanu. Pēc nāves publicēts Benedikta XVI garīgais testaments

Jauns.lv

Bijušais pāvests Benedikts XVI, kurš pagājušajā sestdienā devās mūžībā 95 gadu vecumā, pēc viņa nāves publicētajā garīgajā testamentā lūdzis piedošanu tiem, pret kuriem viņš izturējies netaisnīgi, raksta CNN.

Testamentā, kas sastāvēja  no vēstules, kurā rakstīti pāvesta pēdējie vārdi, Benedikts uzsvēris "daudzos iemeslus", kuriem viņam jāpateicas par savu dzīvi.

Svētā Pētera bazilikā atvadās no bijušā pāvesta Benedikta XVI

Vatikānā pirmdien sākusies atvadīšanās no bijušā pāvesta Benedikta XVI. Viņa mirstīgās atliekas novietotas Svētā Pētera bazilikā, kur apmeklētāji no plkst.9 ...

gallery icon

Vēstulē, kas datēta ar 2006. gada 29. augustu, bijušais pāvests pateicās Dievam par to, ka viņš visu mūžu ir vadījis viņu "labi". Viņš arī izteica pateicību saviem vecākiem, kuri, viņaprāt, deva viņam "dzīvību grūtā laikā".

Viņš pateicies arī savai māsai par viņas "pašaizliedzīgo" palīdzību un brālim par dalīšanos ar "sprieduma skaidrību".

Zināms, ka Benedikts XVI bija konservatīvāks nekā viņa pēctecis pāvests Francisks, kurš ir centies mīkstināt Vatikāna nostāju abortu un homoseksualitātes jautājumos, kā arī darījis vairāk, lai tiktu galā ar seksuālās vardarbības krīzi, kas pēdējos gados aptumšojusi katoļu baznīcu.

2019. gada aprīlī Benedikts publiskā vēstulē komentēja seksuālās vardarbības krīzi, apgalvojot, ka to daļēji izraisījusi 60. gadu seksuālā revolūcija un baznīcas morāles mācību liberalizācija.

Romas pāvesta Benedikta XVI pēdējā uzruna

gallery icon

Savukārt pērn Vācijā skandālu izraisīja valsts katoļu baznīcās veiktā izmeklēšana, kas liecināja, ka bijušais pāvests Benedikts XVI, būdams Minhenes arhibīskaps, ingnorējis ziņojumus par vardarbību pret četriem bērniem.

Pāvests Benedikts, kurš toreiz saukts par Jozefu Racingeru, ieņēma arhibīskapa amatu Minhenē no 1977. līdz 1982. gadam. Viņš visas apsūdzības pret draudzes kalpotājiem tolaik noraidījis.

2006. gadā sastādītajā vēstulē bijušais pāvests lūdzis piedošanu tiem, pret kuriem viņš visādā veidā izturējies netaisnīgi.

Beigu vārdos bijušais pāvests "pazemīgi" lūdza Dievu, lai viņš, neskatoties uz visiem viņa "grēkiem un trūkumiem", uzņem viņu debesīs.

Pāvesta Franciska un viņa priekšgājēja Benedikta tikšanās

gallery icon

Atsevišķā vēstulē, ko Vatikāns publicējis 2022. gada februārī, Benedikts izteica vispārēju atvainošanos personām, kas pārcietušas vardarbību, rakstot: “Vēlreiz visiem seksuālās vardarbības upuriem varu tikai izteikt savu dziļāko kaunu, dziļākās skumjas un lūgumu no sirds piedot”, taču viņš neatzina nekādus personiskus vai konkrētus pārkāpumus.

Garīgajā testamentā nav norādīts, vai viņa lūgums pēc piedošanas būtu saistāms ar katoļu baznīcas rīcību saistībā ar apsūdzībām seksuālā vardarbībā.

Garīgais testaments katoļu baznīcā ir ticības un pateicības apliecinājums, kā arī lūgums katoļiem stingri ievērot ticību.

Jau ziņots, ka bijušais pāvests Benedikts XVI aizgāja mūžībā sestdien, 95 gadu vecumā. Benedikta bēres paredzētas ceturtdien, 5.janvārī, un bēru ceremoniju Svētā Pētera laukumā vadīs pašreizējais pāvests Francisks.

Līdz bērēm viņa mirstīgās atliekas novietotas Svētā Pētera bazilikā, kur apmeklētāji no pirmdienas līdz trešdienai varēs atvadīties no viņa.