Igaunijas prezidents "aizmucis" uz ASV, Evelīna palikusi bez iztikas līdzekļiem
Igaunijas pirmā lēdija Evelīna Ilvesa pēc šķiršanās no sava vīra – Igaunijas prezidenta zaudēs daudzas priviliģējis: gan algu un automašīnu, gan tiesības dzīvot īpašumā, ko viņa pārvērta par tūrisma kompleksu.
Pasaulē
2015. gada 20. aprīlis, 19:05

Igaunijas prezidents "aizmucis" uz ASV, Evelīna palikusi bez iztikas līdzekļiem

Jauns.lv

Igaunijas pirmā pāra paziņojums par šķiršanos pagājušajās brīvdienās mūsu kaimiņvalstī izraisīja plašu rezonansi. Par to sprieda gan politiķi, gan stila eksperti. Paši vaininieki gan šajās diskusijās nepiedalījās – prezidents aizceļojis uz Ameriku, bet Evelīna Ilvesa it kā prātojot par došanos uz Vāciju.

Igaunijas prezidents uzreiz pēc paziņojuma par šķiršanos devas vizītē un ASV, kur būs līdz otrdienai, 21. aprīlim, ziņo Igaunijas prezidenta kanceleja. Tāpat Igaunijā runā, ka arī pašlaik vēl joprojām esošā pirmā lēdija Evelīna Ilvesa prātojot doties prom no valsts. Viņa it kā ar meitu Kadri Keju domājot pārvākties uz dzīvi Vācijā. Svētdien vakarā igauņu paparaci gan Evelīnu Ilvesu sastapa Tallinas vecpilsētā – viņa greznā vakarkleitā, iespējams, devās uz kādu ballīti ar narcišu pušķi, zemeņu kasti un iepirkumu maisiņu no vīna veikala.

Tomasam Hendrikam Ilvesam pareģo vientuļnieka nākotni

Tikmēr stila eksperti un žurnālisti aizgūtnēm apspriež Ilvesu pāra izjukšanu. Stila eksperts Linnars Prīmjagi Igaunijas TV3 raidījumā „Ohtu” teicis, ka Igaunijas prezidents Ilvess ir neadekvāts un viņam ar sievietēm attiecību vairs nebūšot.

„Problēma ir psiholoģijā. Viņš runā tādas lietas, par kurām pats īsti nezina, kā tās tiks uztvertas. Tā ir neadekvāta cilvēka izturēšanās,” saka Prīmjagi un piebilst, ka Ilvess vairs nespēs atrast kopīgu valodu ne ar sievietēm, ne arī ar kādu citu.

Tikmēr portāla limon.ee redaktors Edgars Gergeļs raksta, ka patiesībā Ilvesu pāra laulība jau izjukusi pirms gada:

„Teikt, ka ziņa par prezidenta pāra šķiršanos uzkrita kā sniegs uz galvas vasaras laikā, nevar. Pēc Evelīnas Ilvesas skūpsta ar citu vīrieti Tallinas centra kafejnīcā nevajadzēja skriet pie ekstrasensiem, lai nojaustu, ka Ilvesu laulība tiks šķirta

Es kā žurnālists bieži apmeklēju koncertus un dažādus pasākumus un pēdējā laikā ne reizi tajos neesmu sastapis Evelīnu Ilvesu vīra kompānijā. Piemēram, krievu grupas „DDT” koncertu Ilvesa klausījās VIP ložā kopā ar draugiem un draudzenēm, bet bez vīra. Sievietes, kurām vīrietis dāvā savu mīlestību un romantiku, uz šādiem pasākumiem neiet vienatnē.”

Evelīna paliek bez iztikas līdzekļiem

Oficiāli Ilvesu laulība pastāvēs līdz 30. aprīlim, tas ir - vairāk nekā nedēļu. Līdz tam laikam pirmā lēdija vēl var baudīt privilēģijas, bet, sākot ar 1. maiju, no tām būs jāatvadās.

Evelīna Ilvesa vairs nesaņems ikmēneša atalgojumu jeb kompensāciju, ka pilda valsts pirmās personas laulātās draudzenes pienākumus – 2100 eiro, kas ir 30% no Igaunijas prezidenta algas.

Tāpat viņa zaudēs tiesības dzīvot prezidenta lauku īpašumā „Arma”, kuru tieši Evelīna Ilvesa 2005. gadā pārvērta par lauku tūrisma kompleksu, nodibinot uzņēmumu „Ermamaa”, tajā ieguldot 108 000 eiro. Tomēr Igaunijas drošības dienesti Evelīnas Ilvesas tūrisma biznesa rūpalu slēdza, jo viņas vīrs kļuva par prezidentu un viņa īpašums vairs nedrīkstēja būt tūrisma objekts.

Pilnīgi bez pajumtes Evelīna Ilvesa gan nepaliks. Viņas rīcībā paliks trīsistabu dzīvoklis Tallinā, kurā gan nebūs viņas īpašumā, jo pirms vienpadsmit gadiem to nopirka viņas vīramāte – Tomasa Henrika Ilvesa māte. Līdz šim tajā mitinājās Igaunijas prezidenta dēls no pirmās laulības Lukass, kurš nu dzīvo un strādā Briselē.

Evelīna palikusi arī bez vairākām citām privilēģijām – bez sekretāra, automašīnas ar šoferi, apsardzes. Tāpat viņa vairs vienreiz gadā nevarēs šūdināt izsmalcinātus tērpus priekš valsts neatkarības ballēm.

* * *

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērn augustā Igaunijā izvērtās pamatīgs seksa skandāls – 46 gadu vecā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa (dz. 1952) kundze Evelīna kafejnīcā „Komeet” tika pieķerta skūpstāmies ar 28 gados veco Tallinā strādājošo reklāmistu, francūzi Vinsentu Arenagu. Pēc skandāla Evelīna Ilvesa kopā ar meitu Kadri Keju aizbrauca uz Ameriku, bet vēlāk atgriezās Igaunijā.

Ilvesi apprecējās pirms 12 gadiem. Toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess un Tallinas laikraksta „Eesti Paevaleht” reklāmas daļas direktore Evelīna Inta – Lambota apprecējās 2004. gadā. Tā bija viņu otrā laulība. Ilvesam no pirmās laulības ir divi bērni – dēls Lukass (dzimis 1987. gadā) un meita Jūlija (dzimusi 1992. gadā). 2003. gadā piedzima abu kopīgā meita – Kadri Keja. Igaunijas pirmais pāris paziņojis, ka pēc šķiršanās abi kopīgi rūpēsies par Kadri Kejas audzināšanu.

Igaunijas TV3 parodija par valsts pirmo pāri


Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA arhīva/Reuters, Vida Press