foto: REUTERS/SCANPIX
Kļuva slavens 90. gados. Kas ir "nāves tirgotājs" no Krievijas?
Viktors Buts 2010. gadā.
Pasaulē
2022. gada 10. decembris, 07:22

Kļuva slavens 90. gados. Kas ir "nāves tirgotājs" no Krievijas?

Jauns.lv

Krievijas uzņēmējs Viktors Buts ASV izcietis 25 gadu cietumsodu par vienošanos ar mērķi pārdot lielu bruņojuma partiju Kolumbijas Revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem, kas ASV atzīts par teroristisku organizāciju. Vašingtona viņu uzskata par vienu no lielākajiem nelegālajiem ieroču tirgotājiem. Buts šīs apsūdzības noliedza.

Buts ir bijušais militārists, kurš dienējis padomju kara transporta aviācijā. Pēc atvaļināšanas rezervē 1991. gadā viņš pievērsās biznesam - kā pats apgalvoja, starptautisko aviopārvadājumu jomā. Zināms, ka Butam bijis sazarots preču piegādes bizness, pārsvarā uz bīstamiem pasaules reģioniem.

Viņš tika arestēts Bangkokā 2008. gada martā, pamatojoties uz ASV varas iestāžu izdotu orderi. Ņujorkas Federālā apgabala prokuratūra apsūdzējusi viņu līdzdalībā noziedzīgā sazvērestībā ar mērķi piegādāt ieročus Kolumbijas revolucionāro bruņoto spēku kaujiniekiem, "saprotot, ka tie tiks izmantoti ASV pilsoņu un amatpersonu nogalināšanai".

Rietumu mediji vēstīja, ka uz Taizemi Butu it kā izvilinājuši ASV specdienestu aģenti, kas uzdevušies par Kolumbijas revolucionāro bruņoto spēku kaujiniekiem.

Taizemes varas iestādes apmierināja ASV pieprasījumu izdot Krievijas pilsoni 2,5 gadus vēlāk, 2010. gada novembrī.

Krievijas Ārlietu ministrija protestēja pret Buta izdošanu ASV, ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Taizemes varas iestāžu rīcību dēvēja par ASV politiskā spiediena rezultātu un "kliedzošās netaisnības paraugu".

Daži eksperti paredzēja, ka Buts, kurš kļuva slavens 90. gados sakarā ar padomju transporta lidmašīnu lidojumiem virknē "karsto punktu" Āfrikā, bija noderīgs Krievijas izlūkdienestam, un Maskava ļoti negribēja, lai viņš stājas tiesas priekšā Savienotajās Valstīs, vēsta "BBC Russian".

Pats Buts noraidīja informāciju, ka viņam būtu bijusi pieeja kādiem valsts noslēpumiem: "nekādi Krievijas valsts un tās līderu noslēpumi man nav... Es vispār neesmu strādājis ne ar Krievijas kompānijām, ne ar valsts institūcijām."

Pēc viņa teiktā, no 1993. līdz 2001. gadam viņam piederēja legāls bizness starptautisko aviopārvadājumu jomā un ar Krievijas varas iestādēm nekādi nav saistīts.

Iedeva minimumu

Līdztekus ieroču piegādēm Kolumbijas revolucionāro bruņoto spēku kaujiniekiem, ASV, Beļģijā un vairākās citās rietumvalstīs Butu turēja aizdomās par asinsizliešanas veicināšanu tādās valstīs kā Sjerraleone, Angola, Ruanda un Sudāna.

Viņš tiek uzskatīts par prototipu Holivudas filmas "Kara kungs" galvenajam varonim, kuru atveidoja Nikolass Keidžs. Rietumu prese Butu iesaukuši par "nāves tirgotāju".

Šī filma un publikācijas presē "dēmonizēja" Butu amerikāņu sabiedriskajā domā, kas izslēdz taisnīgas tiesāšanās iespējamību ASV, intervijā BBC sacīja viņa dzīvesbiedre Alla Buta.

2012. gadā viņš stājās Federālās tiesas priekšā Ņujorkā. Tiesā Krievijas iedzīvotājs vainu neatzina, taču zvērinātie viņu atzina par vainīgu uzreiz pēc vairākām apsūdzībām - sazvērestībā ar mērķi nogalināt amerikāņus, sazvērestībā ar mērķi pārdot zenītraķetes, atbalstīt teroristu organizāciju.

Prokurori Butam prasīja mūža ieslodzījumu, taču tiesnese Šira Šeindlina 45 gadus vecajam Krievijas iedzīvotājam piemēroja minimālo ASV likumdošanā paredzēto sodu - 25 gadu cietumsodu bez tiesībām uz pirmstermiņa atbrīvošanu agrāk par 2030. gada janvāri.

foto: AFP/Scanpix
ASV un Krievija vienojušās apmainīt Krievijā ieslodzīto ASV basketbolisti Britniju Graineri pret ASV ieslodzīto Krievijas ieroču tirgoni Viktoru Butu.

Visus šos gadus Krievijas varas iestādes centušās panākt Buta atbrīvošanu. 

Iepriekš vēstīts, ASV un Krievija vienojušās apmainīt Krievijā ieslodzīto ASV basketbolisti Britniju Graineri pret ASV ieslodzīto Krievijas ieroču tirgoni Viktoru Butu.

Grainere 17. februārī tika aizturēta ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijā par šo pārkāpumu draud līdz pat desmit gadiem cietumā.