foto: imago/PanoramiC/Scanpix
Makrons rosinājis apsvērt drošības garantijas Krievijai
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Pasaulē
2022. gada 3. decembris, 17:43

Makrons rosinājis apsvērt drošības garantijas Krievijai

Jauns.lv

Pēc tam, kad būs beidzies konflikts Ukrainā, Eiropai būs jāizveido atjaunota drošības arhitektūra, kas paredz garantiju sniegšanu Krievijai, uzskata Francijas prezidents Emanuels Makrons. Viņš arī aicināja Eiropas valstis gatavoties dzīvei jaunos politiskajos apstākļos pēc kaujas darbību pārtraukšanas Ukrainā, vēsta "Kommersant.ru".

"Mums jādomā par drošības arhitektūru, kuras apstākļos mums būs jādzīvo rīt. Runa konkrēti ir par Krievijas prezidenta Vladimira Putina teikto, ka NATO tuvojas Krievijas robežām... Mums ir jāgatavojas tam, kas notiks pēc (Ukrainas konflikta), un jādomā par to, kā mēs spēsim aizsargāt mūsu sabiedrotos un vienlaikus dot Krievijai garantijas tās pašas drošībai tajā brīdī, kad notiks atgriešanās pie sarunu galda," telekanāla TF1 ēterā sacīja Makrons.

Pēc Krievijas karaspēka ievešanas Ukrainas teritorijā Eiropas politiķu vidū saasinājās diskusija par Krievijas iespējamās iekļaušanas pieļaujamību kopējā drošības struktūrā Eiropā. Aprīlī Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers paziņoja, ka Vācijas centieni integrēt Krieviju kopējā drošības arhitektūrā ir izgāzušies.

Iepriekš, pirms kaujas darbību uzsākšanas Ukrainā, Krievijas puse pieprasīja ASV un NATO drošības garantijas. Īpaši tie skāra alianses nepaplašināšanos uz austrumiem. Šī jautājuma apspriešana nav novedusi pie Krievijai vajadzīgajiem rezultātiem.