Evelīna Ilvesa pārvākusies uz vīramātes dzīvokli un lūko, ko darīt tālāk
Pirmās dienas pēc šķiršanās no Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa, Evelīnai Ilvesai nav īpaši saldas – viņai nācies pārvākties uz bijušās vīramātes dzīvokli, bet Igaunijas lielākie muzeji cīnās par to, lai savas ekspozīcijas papildinātu ar pirmās lēdijas krāšņākajām kleitām, kuras viņai būs jāatdod „sabiedrības apskatei”.
Pasaulē
2015. gada 24. aprīlis, 06:15

Evelīna Ilvesa pārvākusies uz vīramātes dzīvokli un lūko, ko darīt tālāk

Jauns.lv

Vēl tikai nedēļu Evelīna Ilvesa varēs lepoties ar valsts pirmās lēdijas statusu, bet viņai kā prezidenta kundzei pienākošās priekšrocības jau tiek atņemtas. Viņa no Prezidenta pils pārvākusies uz bijušās vīramātes trīsistabu dzīvokli. Savukārt savas skaistākās kleitas viņai nāksies atdot Igaunijas muzejiem.

Evelīnas Ilvesas dzīve pēc paziņojuma par šķiršanos no Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa nav rozēm kaisīta, drīzāk gan otrādi – ērkšķiem piebārstīta. Viņas stāvokli reti kurš tagad varētu censties apskaust -tā var spriest pār Igaunijas plašsaziņas līdzekļos publicētās informācijas.

Evelīna Ilvesa pārvākusies uz bijušās vīramātes dzīvokli

Pirms nedēļas, kad Ilvesi paziņoja par šķiršanos, prezidents uz brīvdienām aizbrauca uz Ameriku, kur, starp citu, dzīvo arī viņa māte Irēna Ilvesa. Tad arī pagājušās nedēļas nogali Evelīna Ilvesa izmantoja, lai izvāktos no Prezidenta pils apartamentiem un pārvāktos uz jauno mitekli, ko viņai piešķīris nu jau bijušais vīrs.

Tas ir 85 kvadrātmetrus plašs trīsistabu dzīvoklis desmitajā stāvā ar nelielu balkonu netālu no Tallinas iepirkšanās centra „Rocca al Mare”. Šis dzīvoklis gan nebūs viņas īpašumā, jo to pirms 11 gadiem nopirka Igaunijas prezidenta māte, kura nu dzīvo Amerikā. Pēc tam tajā mitinājās Ilvesa dēls no pirmās laulības – Lukass, kurš nu pārcēlies uz Briseli.

Laulību šķiršanās līgums paredz, ka Evelīnai varēs dzīvot šajā dzīvoklī. Cik ilgi viņa pacietīs savas bijušas vīramātes laipnību, grūti spriest. Kaimiņvalstī mēļo, ka Evelīna kopā ar meitu Kadri Keju (pār kuru aizbildniecība piešķirta arī Tomasam Hendrikam) prātojot pārvākties uz dzīvi Vācijā. Arī pati Evelīna Ilvesa teikusi, ka nedomājot izmantot vīramātes laipnību pārāk ilgi un tagad pēta nekustamā īpašuma tirgus piedāvājumu.

Igaunijas muzeji „izģērbj” pirmo lēdiju

Tāpat Igaunijas pirmā lēdija zaudēs ne tikai oficiālos iztikas līdzekļus – ap 2100 eiro, ko katru mēnesi viņai izmaksā no valsts budžeta par valsts pirmās personas dzīvesbiedra pienākumu pildīšanu – piedalīšanos oficiālajos pasākumos un vizītēs, uzņemoties dažādas patronāžas un tamlīdzīgi.

Pirmajai lēdijai būs jāatvadās arī no savām deviņām greznākajām kleitām, kuras tika šūtas par valsts līdzekļiem, lai viņa kopā ar vītu piedalītos ikgadējās valsts Neatkarības svinībās 24. februārī. Jāteic, ka šogad pirmā lēdija prezidenta pieņemšanā par godu Neatkarības dienai visus pārsteidza ar savu eleganto balto tērpu ar ziedu izšuvumiem. Svinībās gan ilgi viņa neuzkavējās – vēl pirms pusnakts Ilvesas kundze cēlā vientulībā no balles aizgāja.

Tomasam Hendrikam Ilvesam, stājoties prezidenta amatā, tika paziņots, ka greznie uz Neatkarības dienu šūdinātie pirmās lēdijas tērpi nonāks muzejos. Tagad igauņu muzeji sarosījušies, jo sapratuši, ka desmitās kleitas vairs nebūs (nākamgad beidzas Igaunijas prezidenta Ilvesa otrais piecu gadu prezidentūras termiņš) un nu jācīnās par pirmās lēdijas krāšņo štāti.

Pašlaik uz Evelīnas Ilvesas kleitām pieteikušies divi muzeji – Igaunijas Vēstures un Igaunijas Nacionālais muzejs. Kā beigsies muzeju kariņš - nav zināms, bet Igaunijas Prezidenta kancelejas preses sekretārs paziņojis, ka „kleitas pietiks visiem muzejiem”.  Par to, kuru kleitu atdot konkrētam muzejam, tiks lemts Prezidenta kancelejas un  muzeju savstarpējās sarunās.

Evelīna Ilvesa tomēr var būt mierīga par to, ka Igaunijas valsts viņai negrasās atņemt pārējos apģērba gabalus, kas savulaik tika speciāli šūdināti, lai viņa piedalītos oficiālās pieņemšanās un ārvalsts vizītēs.

* * *

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērn augustā Igaunijā izvērtās pamatīgs seksa skandāls – 46 gadu vecā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa (dz. 1952) kundze Evelīna Tallinas naktskafejnīcā „Komeet” tika pieķerta skūpstāmies ar 28 gados veco Tallinā strādājošo reklāmistu, francūzi Vinsentu Arenagu. Pēc skandāla Evelīna Ilvesa kopā ar meitu Kadri Keju aizbrauca uz Ameriku, bet vēlāk atgriezās Igaunijā.

Ilvesi apprecējās pirms 12 gadiem. Toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess un Tallinas laikraksta „Eesti Paevaleht” reklāmas daļas direktore Evelīna Inta – Lambota gredzenus mija 2004. gadā. Tā bija viņu otrā laulība. Ilvesam no pirmās laulības ir divi bērni – dēls Lukass (dzimis 1987. gadā) un meita Jūlija (dzimusi 1992. gadā). 2003. gadā piedzima abu kopīgā meita – Kadri Keja


Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA, Reuters, Vida Press, no Tomasa Hendrika Ilvesa un Evelīnas Ilvesas „Facebook” profiliem