foto: REUTERS/SCANPIX
Merkele: miers Eiropā iespējams tikai ar Krievijas līdzdalību
Angela Merkele.
Pasaulē
2022. gada 7. oktobris, 15:46

Merkele: miers Eiropā iespējams tikai ar Krievijas līdzdalību

Jauns.lv

Laikraksta "Süddeutsche Zeitung" gadadienā Angela Merkele paziņoja, ka jānodarbojas ar "nākotnes Eiropas drošības arhitektūru starptautisko tiesību ietvaros", kas būs stabila tikai tad, ja tajā tiks iekļauta arī Krievija.

Merkele paziņoja, ka Krievijas uzbrukums Ukrainai ir kļuvis par "dziļu pagrieziena punktu" un ka "mums visiem ir stingri ieteicams nopietni izturēties pret vārdiem, nevis klasificēt tos kā blefu jau no paša sākuma".

Viņa uzsvēra, ka noturīgu mieru Eiropā var panākt tikai ar Krievijas līdzdalību. "Kamēr mums to neizdodas izdarīt, aukstais karš patiesībā vēl nav beidzies," sacīja Merkele.

Iepriekš bijusī Vācijas kanclere jau aicinājusi Rietumus pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina teikto izturēties nopietnāk. Konkrēti toreiz runa bija arī par kodolieroču izmantošanu.

"Jums ir nopietni jāuztver viņa teiktais... nav jāatgaiņājas no tiem kā no blefa... Tā nekādā gadījumā nav vājuma pazīme, bet gan politiskās gudrības pazīme, kas palīdz saglabāt telpu manevram vai pat, kas nav mazāk svarīgi, izstrādāt jaunu," sacīja bijusī Vācijas kanclere.

Politiķe savā uzrunā uzsvēra, ka Putina teikto par kodolieročiem ignorēt nedrīkst.

Uz Merkeles teikto reaģējis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks, paziņojot, ka Eiropas valstis joprojām skatās uz Krieviju un baidās no tās, neraugoties uz Ukrainas armijas veiksmīgo pretuzbrukumu.