foto: Shutterstock
"To, ko Putins dara katru dienu, Gorbačovs nav izdarījis ne reizi." Pasaules līderu reakcija uz vienīgā PSRS prezidenta nāvi
Mihails Gorbačovs.
Pasaulē
2022. gada 31. augusts, 12:47

"To, ko Putins dara katru dienu, Gorbačovs nav izdarījis ne reizi." Pasaules līderu reakcija uz vienīgā PSRS prezidenta nāvi

Jauns.lv

Pirmais un pēdējais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs nomira aizvadītajā naktī Maskavā 92. dzīves gadā pēc smagas un ilgstošas slimības. Līdzjūtības vārdus izteikuši pasaules vadošie līderi. "Postimees" ir apkopojis reakcijas uz politiķa nāvi.

Džo Baidens, 46. ASV prezidents

Mihails Gorbačovs bija brīnišķīgas vīzijas cilvēks. Kad viņš nāca pie varas, aukstais karš ilga gandrīz 40 gadus, bet komunisms – vēl ilgāk, kam bija graujošas sekas. Nedaudziem augstiem padomju ierēdņiem bija drosme atzīt, ka nepieciešams kaut ko mainīt. Kā Senāta Starptautisko attiecību komitejas loceklis redzēju, kā viņš to darīja un daudz ko citu. Kā PSRS līderis viņš strādāja ar prezidentu Reiganu pie mūsu abu valstu kodolarsenālu samazināšanas, atvieglojot cilvēkus visā pasaulē, lūdzot pārtraukt kodolbruņojuma sacīksti.

Pēc gadu desmitiem ilgām nežēlīgām politiskām represijām viņš pieņēma demokrātiskas reformas. Viņš ticēja atklātībai un pārbūvei ne tikai kā lozungiem, bet kā ceļam uz priekšu Padomju Savienības tautai pēc tik daudziem izolācijas un zaudējumu gadiem.

Tā bija reta līdera rīcība: cilvēks ar iztēli, kurš spēj ieraudzīt, ka cita nākotne ir iespējama, un ar drosmi riskēt ar visu savu karjeru, lai to sasniegtu. Rezultāts bija drošāka pasaule un lielāka brīvība miljoniem cilvēku.

Pat daudzus gadus pēc amata atstāšanas viņš joprojām bija dziļi aizņemts. Kad Gorbačova kungs apmeklēja Balto namu 2009. gadā, mēs ar viņu ilgi runājām par mūsu valstu pašreizējo darbu ASV un Krievijas kodolarsenālu samazināšanā. Bija viegli saprast, kāpēc tik daudzi cilvēki visā pasaulē viņu augstu vērtē.

Mēs izsakām visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus viņa ģimenei un draugiem, kā arī visiem cilvēkiem, kas ieguvuši no viņa ticības labākai pasaulei.

Emanuels Makrons, Francijas prezidents

Mani līdzjūtības apliecinājumi sakarā ar Mihaila Gorbačova, pasaules cilvēka, kura izvēle pavēra Krievijas iedzīvotājiem ceļu uz brīvību, nāvi. Viņa uzticība mieram Eiropā ir mainījusi mūsu kopējo vēsturi.

Vladimirs Putins, Krievijas prezidents 

Mihails Gorbačovs bija politiķis un valstsvīrs, kam bija milzīga ietekme uz pasaules vēstures gaitu. Viņš vadīja mūsu valsti sarežģītu, dramatisku pārmaiņu, vērienīgu ārpolitisko, ekonomisko, sabiedrisko izaicinājumu periodā. Viņš dziļi saprata, ka reformas ir nepieciešamas, centās piedāvāt savus risinājumus briestošajām problēmām.

Īpaši atzīmēšu arī to lielo humanitāro, labdarības, izglītošanas darbību, ko Mihails Gorbačovs vadīja visus pēdējos gadus.
Vēlreiz lūdzu pieņemt sirsnīgus līdzjūtības un atbalsta vārdus sakarā ar pieredzēto zaudējumu.

Zbigņevs Rau, Polijas ārlietu ministrs

Viņš nepieredzēti palielināja Padomju Savienības paverdzināto tautu brīvības apjomu, dāvājot tām cerību uz cienīgāku dzīvi.

Arvīds Anušausks, Lietuvas aizsardzības ministrs

Atceros, kad 1982. –1985. gadā Padomju Savienības Komunistiskās partijas Centrālā komiteja vienu pēc otra atslēdza no skābekļa, Mihails Gorbačovs Rietumos radīja eiforiju. Nevis uzreiz, bet nedaudz vēlāk – aukstā kara beigas, Vācijas apvienošana... Viņš bija kriminālā tusiņa līderis, bet dabu nemainīsi pat ar atklātību. Lai gan viņš, protams, veicināja partijas monolīta šķelšanos. Bet lietuvieši un citi prasmīgi izmantoja situāciju neatkarības atgūšanai.

Viņš bija noziedznieks, – no demokrātiskas valsts viedokļa – kurš deva pavēli par nežēlīgu miera protestu apspiešanu Viļņā, Tbilisi, Alma Atā, Baku un citās pilsētās. Un viņš nenožēloja savu rīcību. Tā ir tāda atmiņa, lai gan par mirušajiem runā vai nu labi, vai neko. Nu, ne šoreiz. Vienīgais viņa pluss beigās – viņš parakstīja PSRS kapitulāciju. Vai viņš ir beidzis auksto karu un izpostījis Berlīnes mūri? Nē. To izdarīja tautas, kas vēlējās brīvību.

Kondolīza Raisa, ASV 66. valsts sekretāre

Mani skumdina ziņa par Mihaila Gorbačova nāvi. Viņš bija cilvēks, kurš centās nodrošināt labāku dzīvi savai tautai. Viņa dzīvei bija liela nozīme, jo bez viņa un viņa drosmes nebūtu iespējams mierīgi izbeigt auksto karu.

Boriss Džonsons, Lielbritānijas premjerministrs

Esmu noskumis par ziņu par Gorbačova nāvi. Vienmēr esmu apbrīnojis viņa demonstrēto drosmi un godīgumu, novedot auksto karu līdz miermīlīgam tā noslēgumam. Putina agresijas laikā Ukrainā Gorbačova nenogurstošā pieķeršanās padomju sabiedrības atklāšanai paliek paraugs mums visiem.

Sergejs Šeļins, Krievijas žurnālists

Kā uzslavēt aizgājēju, lai neiznāk gari? To, ko Putins dara katru dienu, Gorbačovs nav izdarījis ne reizi.

Fumio Kišida, Japānas premjerministrs

Kā Padomju Savienības augstākajam līderim Gorbačova kungam bija būtiska loma pēckara sašķeltības pārvarēšanā Eiropā un konfrontācijā starp Austrumiem un Rietumiem. Viņš pēc sevis ir atstājis lielu sasniegumu kā pasaules līderis, kurš iestājas par kodolieroču atcelšanu. Es uzskatu, ka Gorbačova kungam, kuram bija lielisks stratēģiskais redzējums un izlēmība, to izpildot, bija ļoti svarīga loma. Es vēlreiz gribētu izteikt savu visdziļāko līdzjūtību, pieminot viņa sasniegumus.

Antoniu Gutērrešs, ANO ģenerālsekretārs

Mani dziļi apbēdināja ziņa par Mihaila Gorbačova, savā ziņā vienīgā valstsvīra, nāvi, kas mainīja vēstures gaitu. Viņš izdarīja vairāk nekā jebkurš cits aukstā kara miermīlīgām beigām. Apvienoto Nāciju Organizācijas vārdā izsaku sirsnīgus līdzjūtības apliecinājumus Mihaila Gorbačova ģimenei, tautai un Krievijas Federācijas valdībai. 1990. gadā saņēmis Nobela Miera prēmiju, viņš atzīmēja, ka "pasaule nav vienotība līdzībā, bet vienotība dažādībā". Viņš šo vitāli svarīgo izpratni pielietoja praksē, ejot pa sarunu, reformu, caurspīdīguma un atbruņošanās ceļu.

Vēlākos gados Mihails Gorbačovs pieņēma jaunu izaicinājumu, kas ir tikpat vitāli svarīgs cilvēces labklājībai: ilgtspējīgas nākotnes veidošana, kultivējot harmoniskas attiecības starp cilvēkiem un vidi. Tieši tādā garā viņš nodibināja Starptautisko Zaļo krustu. Pasaule ir zaudējusi izcilu pasaules līderi, pārliecinātu dažādības atbalstītāju un nenogurstošu miera cīnītāju.

Jau vēstīts, ka miris bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs.

Gorbačovs bija pēdējais Padomju Savienības Komunistiskās partijas (PSKP) Centrākomitejas ģenerālsekretārs. Viņš stājās šajā amatā 1985.gadā un uzsāka tā saukto pārbūvi - politiskas un ekonomiskas reformas padomju sabiedrības demokratizēšanai. No 1990. līdz 1991.gadam viņš bija arī Padomju Savienības prezidents.

Gorbačovs, kurš bija Nobela Miera prēmijas laureāts un Gorbaōova fonda dibinātājs, mūža nogalē pētīja Krievijas un pasaules vēstures problēmas.

Gorbačovs tiks apbedīts Novodevičjes kapsētā Maskavā blakus viņa dzīvesbiedrei Raisai, paziņoja Gorbačova fonda pārstāvis. Bēru datums vēl nav noteikts.

Par apbedīšanas vietu iepriekš bija izteicies arī pats Gorbačovs sarunā ar ziņu aģentūras "Interfax" korespondentu