foto: AFP/Scanpix
Apkaunojoši izgāžas Šrilankas prezidenta bēgšanas mēģinājums - viņu aptur lidostas darbinieki
Šrilankas prezidents Gotabaja Radžapaksa
Pasaulē
2022. gada 12. jūlijs, 14:53

Apkaunojoši izgāžas Šrilankas prezidenta bēgšanas mēģinājums - viņu aptur lidostas darbinieki

Jauns.lv

Apkaunojošā situācijā nonācis Šrilankas prezidents Gotabaja Radžapaksa, kurš neveiksmīgi centies aizbēgt no valsts. Lidostas darbinieki nav ļāvuši viņam nokļūt VIP zonā un apturējuši prezidenta mēģinājumus nokļūt Dubaijā.

Tiek ziņots, ka Radžapaksa, kuram trešdien oficiāli jāatkāpjas no amata pēc vairākus mēnešus ilgām demonstrācijām, pirmdienas vakarā mēģinājis aizbēgt uz Dubaiju.

Lidostas darbinieki nav ļāvuši prezidentam izmantot lidostas VIP zonu, kurā viņš gribēja nokļūt, lai apietu "parasto ļaužu" rindu uz iekāpšanu lidmašīnā. Radžapaksa baidījies, ka cilvēki viņam uzbruks. 

Tā rezultātā Radžapaksa nokavējis četrus lidojumus uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, un viņam ar sievu nācies atgriezties tuvējā militārajā bāzē.

Zināms, ka nesekmīgi aizbēgt mēģinājis arī Radžapaksas brālis brālis Bazilis Radžapaksa, kurš ieņēma finanšu ministra amatu un arī ir apsūdzēts plašā korupcijā.

Saskaņā ar amatpersonu sacīto Francijas medijam "Agence France-Presse", prezidents tagad apsver iespēju izmantot flotes patruļkuģi, lai no salas aizbēgtu.

Kamēr viņš joprojām ir prezidents, Radžapaksu no aresta sargā imunitāte. Tiek uzskatīts, ka viņš pirms atkāpšanās grib aizbēgt uz ārzemēm, lai izvairītos no iespējamas aizturēšanas. Šrilankas prezidents tiek apsūdzēts korupcijā un nepareizas ekonomikas pārvaldības uzraudzībā, kas novedusi valsti līdz bankrotam un sliktākajai finanšu krīzei, kāda jebkad valstī piedzīvota.

Nepieredzēti smagā ekonomiskā krīze izsaukusi plašus nemierus. Kā ziņots, pagājušajā sestdienā protestētāji, kas pieprasīja valsts galvas un premjerministra atkāpšanos, ielauzās prezidenta oficiālajā rezidencē un kancelejā, taču Radžapaksa paspēja aizbēgt pirms demonstrantu ierašanās.

Vēlāk protestētāji pielaida uguni premjerministra Ranila Vikramasinghes privātajai rezidencei.

Šrilankieši uzdzīvo valsts prezidenta un premjera rezidencēs

Sestdien protestētāji Šrilankā ielauzās valsts prezidenta oficiālajā rezidencē un kancelejā, taču valsts galva paspēja aizbēgt pirms demonstrantu ierašanās.

gallery icon

Izbeidzoties valūtas krājumiem, kas nepieciešami pirmās nepieciešamības preču importam, Šrilanka jau vairākus mēnešus piedzīvo pārtikas un degvielas deficītu, ilgstošus elektrības piegādes pārtraukumus un strauji augošu inflāciju.

 

Tēmas