Pasaulē
2022. gada 20. maijs, 08:39

Ar 355 kilogramus smagu kravu uz SKS devies kosmosa kuģis "Starliner"

Jauns.lv / LETA

ASV Floridas štatā no Kanaveralas zemesraga kosmodroma ceturtdien startējis Savienoto Valstu aerokosmiskās rūpniecības lieluzņēmuma "Boeing" kosmosa kuģis "Starliner", sākot ceļu uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), pavēstīja uzņēmums.

Kosmosa kuģis devies izmēģinājuma lidojumā bez apkalpes, un lidojuma mērķis ir radīt pamatu tam, lai "Starliner" nākotnē varētu transportēt astronautus uz SKS un citiem galamērķiem Zemes orbītā.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) kosmosa kuģa startu un nonākšanu orbītā nodēvēja par svarīgām robežšķirtnēm ceļā uz to, lai ASV būtu "divas neatkarīgas apkalpju sistēmas, kas lido misijās uz kosmosa stacijām un no tām". Līgumi par astronautu nogādāšanu orbītā "Boeing" ir ar kompānijām "SpaceX" un "Boeing".

"Starliner" ved 225 kilogramus smagu NASA kravu un piegādes kosmonautiem, kā arī 130 kilogramus smagu "Boeing" kravu, un sagaidāms, ka tas ar SKS savienosies sestdien plkst.2.10 pēc Latvijas laika.

"Starliner" ir daļēji vairākkārtēji izmantojams nākamās paaudzes kosmosa kuģis, kas sastāv no vairākkārt izmantojamas apkalpes kapsulas un tehniskā moduļa, ko palaiž raķete. Kad tas būs sertificēts, tas uz staciju varēs vest līdz četriem apkalpes locekļiem.

Pirmais "Starliner" lidojums 2019.gada decembrī bija neveiksmīgs datorprogrammu kļūdu dēļ. Kapsula nonāca nepareizā orbītā un nespēja sasniegt SKS. 

Tagadējam lidojumam bija jānotiek 2021.gada jūlijā, taču tas tehnisku problēmu dēļ tika atlikts.