foto: AP/Scanpix
Ticīgo nievas un uzbāzīgi bukleti. Kas notiek aiz Misisipi pēdējās abortu klīnikas vārtiem
Aborta pretinieks sveicina sievietes un mediķus, kuri dodas uz klīniku Misisipi
Pasaulē
2022. gada 5. maijs, 13:57

Ticīgo nievas un uzbāzīgi bukleti. Kas notiek aiz Misisipi pēdējās abortu klīnikas vārtiem

Jauns.lv

"Tas bija slepkava, tas bija abortu veicējs" - tā trešdien, ierodoties darbā, tika sagaidīts ārsts pie pēdējās funkcionējošās abortu klīnikas Misisipi štatā, ASV. Skats, kas paveras pie Džeksonas sieviešu veselības organizācijas klīnikas spilgti rozā ēkas, tur strādājošajiem nav nekas jauns.

Daži demonstranti seko pacientēm, dzied kristīgās lūgšanas un aicina ārstus un brīvprātīgos nožēlot grēkus. "Pievērsieties Kristum!" un "nožēlojiet savus grēkus" kliedz citi.

Zināms, ka šī klīnika ir atbildētāja ASV Augstākās tiesas lietā, kas var atcelt konstitucionālās tiesības uz abortu ASV. Galīgais spriedums gaidāms tikai jūnija beigās vai jūlijā, taču pirmdien nopludinātajā atzinuma projektā tiesas vairākums atbalstījis šādu soli.

Reliģiozo cilvēku aktivitātes pie pēdējās Misisipi abortu klīnikas

"Tas bija slepkava, tas bija abortu veicējs" - tā trešdien, ierodoties darbā, tika sagaidīts ārsts pie pēdējās atvērtās abortu klīnikas ...

gallery icon

Dokuments, kurā atspoguļots tiesnešu vairākuma viedoklis, nonācis izdevuma "Politico" rīcībā. Dokumenta autors ir tiesnesis Semjuels Alito.

Dokumentā Augstākās tiesas 1973.gada spriedums lietā Ro pret Veidu, ar kuru tika apstiprinātas sieviešu tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, nodēvēts par "šokējoši nepareizu jau no paša sākuma". Dokumentā pausts viedoklis, ka šis spriedums būtu jāatceļ.

Ja tā notiks, tā saucamajai "Rozā mājai" nāksies pieņemt smagu lēmumu. Iestādes direktore Šenona Brūvere norāda, ka klīnika, iespējams, būs spiesta pārtraukt darbību vai arī pārcelties uz citu vietu.

Viņa žurnālistiem sacīja, ka klīnika varētu pārcelties uz Ņūmeksiku, kurā aborti palikšot likumīgi pat tad, ja spriedums lietā Ro pret Veidu tiks atcelts.

Trešdienas rītā vairāki klīnikas brīvprātīgie pie vārtiem sagaidīja un garām protestētājiem palīdzēja tikt pacientēm, kuras ieradušās pārtraukt grūtniecību. "Nevienam nevajadzētu samierināties ar šo vardarbību, lai parūpētos par sevi," saka viena no brīvprātīgajām.

Viņa uzskata, ka reliģiozie aktīvisti turpinās centienus apturēt arī citas lietas, pret kurām viņi iebilst. "Šis ir tikai sākums, nevis beigas. Aborts, kontracepcija, geju laulības - viņi vēlas atbrīvoties no visām šīm lietām, viņi paši jums to pateiks," saka brīvprātīgā.

Ārpus klīnikas teritorijas uzņemtajās fotogrāfijās redzams, ka sanākušie aktīvisti tur plakātus ar dažādiem saukļiem un mudinājumiem sievietes pārdomāt, kā arī uzmācīgi dala bukletus, kuros tiek izplatīta pret abortiem vērsta informācija.

Reproduktīvās tiesības ASV pēdējos mēnešos tiek arvien vairāk apdraudētas, labējiem politiķiem aktīvāk cīnoties pret abortu un štatiem padarot stingrākus ierobežojumus.

Decembrī argumentā par Misisipi likumu, kas aizliegtu lielāko daļu abortu pēc 15 grūtniecības nedēļas, Augstākās tiesas konservatīvais vairākums ne tikai sliecās atbalstīt šo likumu, bet arī anulēt spriedumu lietā Ro pret Veidu.

"Politico" uzsvēra, ka tā rīcībā nonākušais dokuments ir tikai projekts un viedoklis vēl var mainīties.

Gutmahera institūts uzskata, ka 26 no 50 ASV štatiem noteikti vai ļoti iespējams aizliegs abortus, ja tiks anulēts spriedums lietā Ro pret Veidu.