Pasaulē
2022. gada 3. marts, 13:17

"Kurš grib cīnīties?" - Konotopas mērs ar iedzīvotājiem vienojas nepadoties Krievijas karaspēkam

Jauns.lv

Sociālajos tīklos trešdien, 2. martā, izplatījies video, kur Konotopas mērs Artems Semeņihins uzrunā pilsētas iedzīvotājus, prasot, vai viņi vēlas padoties Krievijas armijai vai cīnīties. Citā video redzams, kā Krievijas karavīri, iznākot no pilsētas rātsnama, iziet cauri niknam pūlim, iekāpj savos transportlīdzekļos un dodas prom.

Viens no karavīriem katrā rokā turējis granātu, kamēr pūlis viņus skaļi kauninājis.

“Kauns!” cilvēki klieguši uz Krievijas karavīriem. “Nestaigājiet apkārt, rādot granātas,” dzirdams video.

Video pirmo reizi internetā parādījušies trešdien, tomēr nav skaidrs, kad tieši incidents noticis, raksta “The New York Times”.

Konotopas mērs video uzrunā savas pilsētas iedzīvotājus, sakot, ka okupanti draudējuši iznīcināt pilsētu, ja viņi nepadosies. Pēc tam viņš jautāja, vai viņi vēlas padoties vai cīnīties.

“Kurš grib cīnīties?” kliedza mērs. Pūlis pārliecinoši iestājās par savas pilsētas aizstāvēšanu.

“Evakuēsim sievietes un bērnus un cīnīsimies,” video dzirdama kāda balss.

“Es esmu par cīnīšanos,” piekrita Semeņihins. “Taču lēmumam jābūt vienbalsīgam, jo viņi ar apmācīti izmantot savu artilēriju.”

Citā video iedzīvotāji uz okupantiem kliedz: "Vai jūs saprotat, kur atrodaties? Šī ir Konotopa! Šeit katra otrā sieviete ir ragana,"  atsaucoties uz "Konotopas raganu" – ukraiņu literatūras gabalu, ko 1833. gadā sarakstījis Grigorijs Kvitka-Osnovjaņenko.

Sumu apgabala amatpersonas pēcāk ziņojušas, ka iebrucēji Konotopā ieradušies uz sarunām ar pilsētas pārstāvjiem. Pilsētas mērs pēc sarunām sacījis, ka Krievijas karavīri viņiem likuši padoties un draudējuši, ka pretējā gadījumā apšaudīs pilsētu ar artilēriju, raksta CNN. Taču mērs esot “tieši atbildējis draudiem,” sacījušas Sumu varas iestādes.

Vēlāk Sumu apgabala militārās administrācijas vadītājs Dmitro Živitskis sacījis, ka ar Krievijas karavīriem panākta vienošanās.

“Saruna starp manu militārās administrācijas pārstāvi un krieviem ilga apmēram 12 minūtes,” viņš teicis. “Vienošanās ir šāda: nevar būt ne runas par valdības maiņu. Viņus interesē likums un kārtība. Šeit nebūs nekādas karaspēka kustības. Ukrainas karogs ir savā vietā,” sacījis Živitskis.

“Vienošanās paredz, ka mēs nešausim un ka nebūs savstarpēju provokāciju. Viņi paliks savās pozīcijās. Sabiedriskā transporta, dienestu, ātrās palīdzības un humānās palīdzības preču kustība netiks traucēta,” par vienošanos teicis Živitskis. “Lai nodrošinātu drošību un kontroli pār pilsētu, mūsu brīvprātīgie būvēs papildus kontrolpunktus Konotopā,” viņš piebilda.

No Krievijas puses par šādu vienošanos nav sniegtas ziņas.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzslavējis Konotopas iedzīvotāju drošsirdību, kad trešdienas vakarā paziņoja, ka viņa valsts nedēļas laikā izjaukusi Krievijas plānus, kas veidoti gadiem ilgi, un sacīja, ka viņš lepojas ar Ukrainas varonīgo pretošanos Krievijas iebrukumam. 

"Es tiešām esmu sajūsmā par Konotopas, Baštankas, Enerhodaras, Melitopoles un citu Ukrainas pilsētu un ciemu varonīgajiem mierīgajiem iedzīvotājiem, kuri nelaiž okupantus, slēdzot viņiem visu - slēdz ceļus, cilvēki iziet priekšā ienaidnieka tehnikai. Tas ir galēji bīstami, bet cik tas ir vīrišķīgi!" sacīja Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka ukraiņi sit ienaidnieku arī bez ieročiem.

2013. gada dati liecina, ka Konotopā ir aptuveni 89 tūkstoši iedzīvotāju. Konotopa ir pilsēta Sumu apgabalā, Ukrainas ziemeļaustrumos.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā vari sekot līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē