foto: EPA/Scanpix
Dienvidkorejas prezidents: ja Ziemeļkoreja atsāks tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus, ar to tiks izdzēsti vairāku gadu pūliņi un miera sarunas
Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins.
Pasaulē
2022. gada 10. februāris, 10:31

Dienvidkorejas prezidents: ja Ziemeļkoreja atsāks tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus, ar to tiks izdzēsti vairāku gadu pūliņi un miera sarunas

Jauns.lv / LETA

Korejas pussala ieslīgs atpakaļ krīzes stāvoklī, ja Ziemeļkoreja pildīs draudus un atsāks tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus, ceturtdien brīdināja Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins.

Ziemeļkoreja janvārī veikusi septiņus bruņojuma izmēģinājumus, arī kopš 2017. gada jaudīgākās raķetes izmēģinājumu.

Ja Ziemeļkoreja atsāks tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus, ar to tiks izdzēsti vairāku gadu pūliņi un miera sarunas, intervijā ziņu aģentūrai AFP norādīja prezidents.

"Ja Ziemeļkoreja ar raķešu izmēģinājumu sēriju ies tik tālu, ka tā atteiksies no tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājuma moratorija, Korejas pussala nonāks atpakaļ krīzes stāvoklī, kāds mums bija pirms pieciem gadiem," brīdināja Muns.

Kaut arī arī kodolsarunās nav progresa, kā atgādināja Muns, "nepieciešamā komunikācija" starp viņu un Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu turpinājusies.

Tas, ka Kima sarunās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu nav izdevies noslēgt būtisku vienošanas, ir ļoti nepatīkami, sacīja Muns. "Būtu bijis labāk, ja būtu panākta "liela vienošanās", bet, ja tas bija pārāk smagi, es uzskatu, ka ar "mazu vienošanos" vajadzēja censties īstenot pakāpenisku pieeju."

Kaut arī Trampa amata mantinieks Džo Baidens īsteno ieturētāku Ziemeļkorejas diplomātiju, Muns pieļāva, ka ASV un Ziemeļkorejas līderu vēl viens samits kādā brīdī notiks.