foto: AP/Scanpix/LETA
Penss un Tramps "draudzīgi šķīrušies" pagājušajā vasarā
Bijušais ASV viceprezidents Maiks Penss un bijušais prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2022. gada 29. janvāris, 10:34

Penss un Tramps "draudzīgi šķīrušies" pagājušajā vasarā

Jauns.lv / LETA

Bijušais ASV viceprezidents Maiks Penss un bijušais prezidents Donalds Tramps ir "draudzīgi šķīrušies" pagājušajā vasarā, teikts Pensa intervijā telekanālam "Fox News".

Penss ceturtdien "Fox News" raidījuma vadītājam Džesijam Votersam pastāstīja, ka viņš ar Trampu pēdējoreiz runājis "pagājušajā vasarā" un pēc tam abi gājuši šķirtus ceļus. 

"6. janvāris bija grūts, tā bija traģiska diena nācijas dzīvē," sacīja Penss, raksturojot 2021. gada 6. janvārī notikušo Trampa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā. "Es zinu, ka es izpildīju savu pienākumu saskaņā ar Savienoto Valstu Konstitūciju."

Trampa fani pārkāpj robežu un ielaužas ASV Kapitolijā

Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena ...

gallery icon

Penss atcerējās pērnā gada 6. janvāra notikumus, kad Trampa atbalstītāji, cerot apturēt 2020. gada prezidenta vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, iesaistījās sadursmēs ar Kapitolija policiju.

Tramps pirms šī iebrukuma bija aicinājis savus atbalstītājus doties gājienā uz Kapitoliju un pieprasīt, lai Penss, kurš vadīja Kongresa abu palātu kopīgu sesiju Džo Baidena vēlēšanu uzvaras apstiprināšanai, iejauktos un apturētu Baidena uzvaras apstiprināšanu.

Penss atteicās šādi iejaukties, un daži no Trampa atbalstītājiem pauda sašutumu, uzslejot Kapitolijā karātavas un skandējot, ka Penss jāpakar.

"Maikam Pensam nebija drosmes izdarīt to, kas būtu jāizdara, lai aizsargātu mūsu valsti un mūsu konstitūciju," Tramps ierakstīja tviterī neilgi pirms savas izslēgšanas no šī sociālā tīkla.

Postaža, ko Kapitolijā pēc ielaušanās aiz sevis atstājuši Trampa atbalstītāji

Simtiem demonstrantu ielauzās ēkā dažas stundas pēc Vašingtonā trešdien notikuša Trampa atbalstītāju mītiņa. Tramps uzrunā mītiņa dalībniekiem atkārtoja savus apgalvojumus ...

gallery icon

Penss un Kongresa locekļi tika aizvesti uz drošu vietu, līdz policija ar Nacionālās gvardes atbalstu atguva kontroli pār Kapitoliju. Penss tad atgriezās un apstiprināja Baidena vēlēšanu uzvaru.

Penss savā intervijā sacīja, ka pēc šiem notikumiem runājis ar Trampu un viņi "draudzīgi šķīrušies". 

Bija izteikti pieņēmumi, ka Tramps un Penss abi varētu pretendēt uz Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām 2024. gadā. Tomēr saskaņā ar novembrī veiktu "YouGov" aptauju Republikāņu partijas priekšvēlēšanās Trampu atbalstītu 44%, bet Pensu - tikai 4%.