foto: Wilfried Wirth/imageBROKER/Shutterstock/ Vida Press
Eiropa meklē dižgarus, ko attēlot uz jaunajiem eiro
Bank notes, euros
Pasaulē
2022. gada 30. janvāris, 05:51

Eiropa meklē dižgarus, ko attēlot uz jaunajiem eiro

Kas Jauns Avīze

Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda ierosinājusi uz jaunajām eiro banknotēm atainot renesanses mākslinieka Leonardo da Vinči un franču politiķes Simonas Veilas portretus.

ECB paziņojusi par plāniem līdz 2024. gadam laist klajā jaunas banknotes, bet debates par dizainu parasti pavada politiska spriedze. Uz 2002. gadā ieviestajām banknotēm attēloti romānikas un gotikas arhitektūras motīvi, lai izvairītos no debatēm par vēsturiskiem personāžiem.

Lagarda savas idejas izklāstījusi intervijā radio "France Inter": “Mums vēstures gaitā ir jāatrod diži, patiesi eiropieši, lai mēs spētu atpazīt sevi.” Da Vinči varētu būs pašsaprotama izvēle, bet Veila pavisam noteikti varētu būt kandidāte jaunākā laikmeta eiropiešu vidū, skaidro ECB prezidente.

foto: Heinz-Dieter Falkenstein/imageBROKER/Shutterstock/ Vida Press
Mākslinieks un inženieris Leonardo da Vinči (1452–1519) ar savām idejām bija priekšā savam laikam.

Renesanses dižgars da Vinči ir labi zināms ar savām gleznām, tostarp "Monu Lizu" un "Svēto vakarēdienu". Veila izdzīvoja holokaustā un 1979. gadā kļuva par Eiropas Parlamenta pirmo prezidenti sievieti, viņa ieņēmusi augstus amatus Francijas poliskajā un tieslietu sistēmā. Veilas bērnība un traumatiskā pieredze Otrajā pasaules karā veidoja viņas apņēmību veidot vienotu Eiropu.

foto: /All Over Press/Vida Press/ Vida Press
Franču politiķe Simona Veila (1927–2017) veltīja savu dzīvi vienotai un mierpilnai Eiropai. 1944. gadā viņu ar māti un māsām nacisti ieslodzīja Aušvicā, tēvu un brāli deportēja uz Baltiju, kur viņus nogalināja. Māte nomira no tīfa, bet meitas izdzīvoja. Eiroparlamenta pirmā sieviete prezidente apbedīta Panteonā Parīzē.

Austriešu dizainers Roberts Kalina, kas strādāja pie pirmajām eiro banknotēm, iepriekš sacījis, ka laba izvēle varētu būt komponisti Bēthovens un Mocarts, jo viņus nevar “reducēt uz vienu atsevišķu valsti”.

ECB uzsākusi dizaina izstrādes un konsultāciju procesu, iesaistot sabiedrību un 19 ekspertu komisiju – no katras eirozonas valsts pa vienam. Latviju pārstāv Ieva Zībārte, mākslas centra "Zuzeum" vadītāja.