Pasaulē
2022. gada 19. janvāris, 11:41

Norvēģu masu slepkava Breivīks cietuma sporta zālē ar nacistu sveicienu atkal lūdz pirmstermiņa atbrīvošanu

Jauns.lv

Norvēģijas cietumā Šīenā uzsākta tiesas sēde, kas var pieņemt lēmumu par ultralabējā ekstrēmista Andersa Breivīka pirmstermiņa atbrīvošanu. Breivīks, kurš pirms 11 gadiem noslepkavoja 69 cilvēkus Ūtejas salā un sarīkoja sprādzienu Oslo, kā rezultātā gāja bojā vēl 8 cilvēki, cietumā pavadījis nedaudz mazāk par pusi no sava laika, vēsta BBC.

Breivīka lūgumu par pirmstermiņa atbrīvošanu izbraukuma sēdē Šīenas cietumā izskata Telemarkas apgabala tiesa.

Iegājis tiesas zālē, kas ierīkota cietuma sporta zāle, Breivīks pacēla labo roku imitējot nacistu sveicienu. Viņš turēja rokās papīra lapu ar lielu uzrakstu "Apturiet savu genocīdu pret mūsu baltajām nācijām!". Pie krūtīm viņam bija piestiprināta mazāka papīra lapa ar tādu pašu vēstījumu. Vēršoties pie tiesneša, viņš sevi nosauca par norvēģu parlamenta deputāta kandidātu.

foto: REUTERS/SCANPIX
77 cilvēku slepkava Anders Bērings Breivīks tiesu pagodināja ar nacistu sveicienu.

Process noritēs ne ilgāk kā četras dienas. Pagājušajā gadā Norvēģijas ģenerālprokuratūra jau noraidīja Breivīka pirmstermiņa atbrīvošanas lūgumu. Prokuratūras pārstāve Gulda Karlsdotira otrdien pirms sēdes sākuma paziņoja, ka iestāde Breivīku joprojām uzskata par bīstamu, bet viņa atbrīvošana būtu kļūda.

Ja tiesas spriedums būs noraidošs, Breivīks pēc gada atkal varēs lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu, norādīja Karlsdotira.

Breivīks regulāri iesniedz lūgumus par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu. Nav skaidrs, uz ko ekstrēmists īsti cer, jo viņš apgalvo, ka cietumā vēl vairāk radikalizējies. Breivīks secīgi izmanto visas tiesas sēdes, ko parasti plaši apraksta plašsaziņas līdzekļi, lai izplatītu savas ultralabējās idejas.

Norvēģijā piemin labējā ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka teroraktos nogalinātos cilvēkus

Norvēģijā ceturtdien, zvanot baznīcu zvaniem, tiek pieminēti desmit gad kopš 2011.gada slaktiņa, kad labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks uzbrukumos Oslo un ...

gallery icon


2016. gadā Breivīks sūdzējās par necilvēcīgiem uzturēšanās apstākļiem, bet tiesa to uzskatīja par nepamatotu. 2017. gadā viņš iesniedza analoģisku sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, bet arī tā atzina Breivīka uzturēšanas nosacījumus par humāniem.

Norvēģijas tiesa izskata Breivīka "necilvēcīgos apstākļus"

Norvēģijas tiesa sākusi izskatīt valsts apelāciju, ar kuru apstrīdēts zemākās instances spriedums par "necilvēcīgu izturēšanos" pret labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu-Breivīku, ...

gallery icon


Vienā no savām apelācijām Breivīks salīdzināja sevi ar Nelsonu Mandelu, paziņojot, ka ir pārgājis no bruņotas cīņas uz politisko.

Kā zināms,  2011. gada 22. jūlijā Anderss Bērings Breivīks sarīkoja vienu no pasaulē traģiskākajiem masu slaktiņiem, uz Ūteijas salas Norvēģijā nošaujot 69 cilvēkus - viņu vidū bija daudzi pusaudži, kuri tur piedalījās politiskas ievirzes konferencē. Pirms tam Oslo sarīkojot sprādzienu valdības ēkā, kas prasīja vēl 8 cilvēku dzīvības.

Tā izskatās cietumā, kurā mīt masu slepkava Anderss Bērings Breivīks

gallery icon


2012. gada augustā viņš tika apsūdzēts un notiesāts par masu slepkavībām, sprādziena izraisīšanu ar upuriem un terorismu. 2012. gada 24. augustā Oslo apgabala tiesa atzina Breivīku par pieskaitāmu un vainīgu 77 cilvēku slepkavībā. Viņam tika piespriests 21 gads cietumā (maksimāli iespējamais sods Norvēģijā par šādiem pārkāpumiem), tika noteikts, ka cietumā jāpavada vismaz desmit gadi un cietumsods var tikt pagarināts tik ilgi, kamēr Breivīks uzskatāms par draudu sabiedrībai.

Bērings-Breivīks ierodas tiesā ar nacistu sveicienu

gallery icon