foto: Crispin Hook / SWNS
Namīpašnieks burtiski norāvis no sienas grafiti mākslinieka Benksija darbu un pārdevis to par vairāk nekā 2 miljoniem eiro
Pirms elektropreču veikala siena tika apzīmēta, tas bija izlikts pārdošanā par 360 000 eiro.
Pasaulē
2022. gada 17. janvāris, 12:28

Namīpašnieks burtiski norāvis no sienas grafiti mākslinieka Benksija darbu un pārdevis to par vairāk nekā 2 miljoniem eiro

Jauns.lv

Britu grafiti mākslinieka Benksija darbs, kurš burtiski norauts no mājas sienas, ir pārdots par 2 miljoniem britu mārciņu (apmēram 2,4 miljoniem eiro) un izraisījis sašutumu pilsētas iedzīvotāju vidū.

Grafiti zīmējums pagājušajā gada augustā parādījies uz kāda veca elektropreču veikala sienas piejūras pilsētā Lovesoftā, Lielbritānijā.

Gerijs un Nadīna Švarci, kuriem pieder šī ēka, sienas daļu ar zīmējumu atdalījuši un tagad to pārdevuši. Pilsētas mēra vietniece publiski kauninājusi pāri, pārmetot tiem, ka viņi guvuši labumu no kaut kā, kas nebija domāts viņiem.

foto: Crispin Hook / AFP / Scanpix
Mākslas darbs, kuru īpašnieki pārdevuši par vairāk nekā 2 miljoniem eiro.

“Esmu pārliecināta, ka Benksijs to tur neuzzīmēja cerībā, ka kāds no tā gūs labumu,” viņa piebilda.

Kopš mākslas darba parādīšanās, daudzi mākslinieka entuziasti devās uz nelielo piekrastes pilsētu, lai aplūkotu darbu, līdz novembrī tas tika novākts.

Pirms elektropreču veikala siena tika apzīmēta, tas bija izlikts pārdošanā par 360 000 eiro. Drīz pēc tam, kad Benksijs apstiprināja, ka zīmējums ir daļa no viņa “Great British Spraycation” sērijas, tā cena kāpa līdz 600 000 eiro.

Skandalozais mākslinieks Benksijs pārsteidz ar jauniem darbiem Anglijas piekrastē

Anonīmais grafiti mākslinieks Benksijs apstiprina, ka viņš ir atbildīgs par vairāku jaunu mākslas darbu parādīšanos Anglijas austrumu krasta pilsētās.

gallery icon

Sākotnēji klīda baumas, ka mākslas darbs nosūtīts uz prestižo izsoļu namu “Julien’s Auctions” ASV, taču tagad ir zināms, ka darbs ticis pārdots Lielbritānijā kādam privātam pircējam par neizpaužamu cenu.

Džons Brandlers, kuram pieder vairāki Benksija darbi, uzskata, darbs ir ticis pārdots par vismaz 2 miljoniem britu mārciņu.

foto: Crispin Hook / SWNS
Mākslas darba aizvākšana.

Līdz pat šodienai mākslinieks savu identitāti ir saglabājis anonīmu. Grafiti mākslasdarbi pilsētās top naktī, lai autora personība netiktu nejauši atklāta.

Benksijs kļuva slavens 90. gados, kad Londonā un Bristolē sāka parādīties viņa ironiskie un provokatīvie grafiti. Daudzi viņa darbi tikuši izsolīti par lielām summām.

Britu grafiti mākslinieka darbs, kas pirms trim gadiem izgāja caur papīra smalcinātāju, 2021. gada oktobrī tika pārdots izsolē Londonā par gandrīz 18,6 miljoniem britu mārciņu (21,9 miljoniem eiro), kas ir jauns cenas rekords viņa darbiem un gandrīz 20 reizes pārsniedz tā cenu pirms sasmalcināšanas.

Benksijs strādā no mājām

Izolācija, karantīna, distancēšanās un palikšana mājās nav iemesls neradīt jaunus mākslas darbus - to dara pat noslēpumainais ielu mākslinieks Benksijs.

gallery icon