foto: SWNS/Scanpix
Pirmo reizi 20 gadu laikā plāno mainīt eiro banknošu dizainu
Eiro banknotes.
Pasaulē
2021. gada 7. decembris, 13:19

Pirmo reizi 20 gadu laikā plāno mainīt eiro banknošu dizainu

Jauns.lv

Pirmo reizi kopš eiro banknošu ieviešanas to dizains tiks pārveidots ar mērķi valūtu padarīt iekļaujošāku visa vecuma un reģionu eiropiešiem, vēsta “The Guardian”.

Eiropas Centrālā banka (ECB) norādīja, ka pirms galīgā lēmuma pieņemšanas 2024. gadā tā ir sākusi jaunu banknošu projektu atlases procesu, apspriežoties ar iedzīvotājiem no visām 19 valstīm, kas izmanto eiro.

Katra valsts veidos savu ekspertu grupu, kas, savukārt, veidos padomdevēju grupu, lai pārveidotu pašreizējo naudas sēriju, kuras pamatā ir logi, durvis un tilti. Darba grupa izveidos vairākas mērķgrupas, kuru uzdevums būs apkopot eiro zonas iedzīvotāju viedokļus par iespējamām nākotnes banknošu tematikām.

Tādas izskatās jaunās 100 un 200 eiro banknotes

gallery icon

ECB prezidente Kristīne Lagarda apgalvo, ka eiro banknotes ir “uz palikšanu”, neskatoties uz bezskaidras naudas maksājumu pieaugumu Covid-19 pandēmijas laikā.

“Banknotes ir taustāms un pamanāms simbols, ka mēs esam kopā Eiropā, jo īpaši krīzes laikā, un joprojām pastāv liels pieprasījums pēc tām,” sacīja Lagarda, uzsverot, ka 20 gadus pēc to ieviešanas ir pienācis laiks pārveidot banknošu izskatu, padarot to atbilstošāku visiem eiro valūtas izmantotājiem.

Jaunā 50 eiro banknote

2017.gada 4.aprīlī apgrozībā tiks laista jaunā 50 eiro banknote.

gallery icon

Šis process iezīmēs eiro banknotēs izmantoto attēlu pirmo lielo pārveidi kopš 2002. gada, kad valūtu sāka izmantot fiziskā formā. Logi, durvis un tilti tika izvēlēti, simbolizējot Eiropas atvērtības, sadarbības un komunikācijas garu.

Eiro zonas valstu skaits šobrīd ir sasniedzis 19, visnesenāk pievienojoties Lietuvai 2015. gadā. 2013. gadā banknotēm tika uzlaboti drošības elementi, tostarp grieķu dievietes Europas ūdenszīmes portrets.