foto: Hervé Champollion / akg-images
Ciema iedzīvotāji Francijā cenšas glābt pili no tās īpašnieka, kurš izlikās miris
Skats uz La Rochepot ciemu Burgundijā un tā vēsturisko pili.
Pasaulē
2021. gada 28. oktobris, 05:45

Ciema iedzīvotāji Francijā cenšas glābt pili no tās īpašnieka, kurš izlikās miris

Jauns.lv

Francijas provincē Burgundijā netrūkst piļu, kurās, ja var ticēt izsenām baumām, mājo spoki. Tomēr spoku stāsts par pili La Rochepot ciemā nav tukšas tenkas - tās īpašnieks no Ukrainas tur mitinājies, kamēr citviet pasaulē tika uzskatīts par mirušu.

Tūristu iemīļotā “Château de la Rochepot”, kas būvēta 12. gadsimtā, nu jau kā trīs gadus bijusi liegta apmeklētājiem, bet patlaban uz īsu brīdi atvērta interesentiem, kas vēlas tās vēsturiskās mēbeles iegādāties izsolē, vēsta "Euro News".

Pils iepriekšējais īpašnieks patlaban atrodas apcietinājumā, gaidot galu tiesvedībām. Viņš piedalījās lielā naudas atmazgāšanas shēmā, viltoja savu nāvi, bet pēc tam iegādājās vēsturisko īpašumu mazajā ciematā, un apmetās tur dzīvot.

Kas zināms par spokaino īpašnieku?

Kamēr citviet viņš tika uzskatīts par mirušu, vīrietis ik pa laikam bija manāms mazajā ciematā, tomēr slēpis savu īsto vārdu, ļaujot iedzīvotājiem sevi saukt par "Monsieur". 

Kad 2017. gadā vietējais laikraksts "Le Bien Public" atklāja, ka strādnieki, kas strādājuši vēsturiskajā celtnē, nav saņēmuši solīto atalgojumu, pilij tika pievērsta plašāka uzmanība. Pēc starptautiskas izmeklēšanas 2018. gadā atklājās pils īpašnieka patiesā identitāte. "Monsieur" izrādījās ukrainietis vārdā Dmitrijs Maļinovksis, kurš piedalījies 12 miljonu eiro izkrāpšanā. Cenšoties izbēgt no nozieguma sekām, vīrietis 2014. gadā sācis slēpties un iegādājies grezno īpašumu mazajā Francijas ciematā, apmetoties tur dzīvot.

foto: AFP/Scanpix
"Aizsargāsim mūsu mantojumu" - vēsta plakāts, kas novietots pie "Chateau de La Rochepot". Pils bijusi liegta apmeklētājiem trīs gadus, bet nu ir atvērta uz īsu brīdi, lai interesenti varētu aplūkot mēbeles, kas tiks izsolītas.

Pils nonāca Francijas īpašumā, pēc tam, kad 2018. gada 5. oktobrī policija notvēra Maļinovski, kurš slēpās vēsturiskajā īpašumā, un arstēja viņu. Kopš tā laika tūrisma objekts bijis slēgts apmeklētājiem, bet krāpnieks aizvien atrodas apcietinājumā Francijas pilsētā Nansī. Tiesvedības iznākums vēl ir neskaidrs, savukārt pils īpašumā esošās mantas un mēbeles tiek pārdotas izsolē. 

Vietējie vēlas glābt pils likteni 

Ciemā dzīvo aptuveni 300 iedzīvotāju, kuru ienākumi un ikdiena ir krietni atkarīga no vēsturiskā tūrisma objekta. Vietējie, nespējot noskatīties uz nolaidību, kas skārusi pili, nu ir mobilizējušies, lai glābtu tās likteni.

foto: AFP/Scanpix
Apmeklētāji aplūko 12. gadsimta pils iekšieni un tās mēbeles, kas izliktas pārdošanā izsolē.

“Ciems zaudē aptuveni 30 tūkstošus apmeklētāju katru gadu. Tas ir radījis milzu ekonomisko slogu viesnīcu īpašniekiem, vīna ražotājiem un lauksaimniekiem,” sacīja ciema mēre Veronika Rišere, kuru uztrauc sekas vietējai ekonomikai. “Tas ietekmē ne tikai ciemu, bet arī visu apkārtējo teritoriju.”

Ciema iemītnieki nu ir mobilizējušies un vēlas panākt, lai izsole tiktu atlikta vai lai vismaz pārdošānā netiktu piedāvātas vissenākās no mēbelēm.