Pasaulē
2021. gada 5. oktobris, 15:27

Skandāls Francijas katoļu baznīcā: 70 gadu laikā kalpojuši vairāk nekā 3000 pedofilu

Jauns.lv

Izmeklēšanā atklāts, ka kopš 1950. gada Francijas katoļu baznīcā strādājuši vairāk nekā trīs tūkstoši varmākas, kas seksuāli izmantojuši bērnus, ziņo “The Guardian”.

Aptuveni divas trešdaļas no tiem bijuši priesteri, laikrakstam “Journal du Dimanche” norādījis izmeklēšanas komisijas vadītājs Žans Marks Sauvé.

Atklājums Francijā nācis kā vēl viens trieciens Romas katoļu baznīcai, kas pēdējo divdesmit gadu laikā vairākkārt bijusi iesaistīta seksuālās vardarbības skandālos, kuros bieži iesaistīti bērni.

foto: AFP/Scanpix
Izmeklēšanas komisijas vadītājs Žans Marks Sauvé pēc atklājumu paziņošanas 2021. gada 5. oktobrī, atbildot uz preses jautājumiem.

Izmeklēšanas komisiju 2018. gadā izveidoja katoļu bīskapi, neatkarīgi no baznīcas, ar mērķi atklāt noziegumus, tiem pievērst uzmanību un identificēt tās iemeslus.

Divarpus gadu ilgās izmeklēšanas laikā 22 no gadījumiem tika nosūtīti prokuroriem, atklāja Sauvé. Savukārt par vairāk nekā 40 gadījumiem, kam pagājis noilguma termiņš, bet tajos iesaistītie aizdomās turamie vēl ir dzīvi, informēti tikuši baznīcas darbinieki.

Vardarbība bijusi sistēmiska, piebildis izmeklēšanas komisijas vadītājs. Baznīcai piemitusi nežēlīga tendence aizstāvēt sevi, nevis cietušos. Tomēr problēma pastāv vēl aizvien. Līdz gadsimtu mijai baznīca esot bijusi vienaldzīga pret saviem upuriem, un savu attieksmi sākusi mainīt vien 2015. gadā, norādījis Sauvé.

Institūcija nav veikusi nepieciešamās darbības, lai novērstu vardarbību, turklāt tā nav ziņojusi par šādiem gadījumiem un dažkārt pat apzināti ļāvusi varmākām pieeju bērniem, atzinis Sauvé.

Kā noziegumi tika atklāti?

2019. gada jūnijā tika izveidots zvanu centrs varmācības upuriem un tās lieciniekiem. 17 mēnešu laikā tas saņēma 6,5 tūkstošus zvanu ar liecībām, tomēr daudzi no cietušajiem pauduši bažas par to, vai Francijas prokurori būs ar mieru izvirzīt apsūdzības.

Kopumā ar zvanu centra palīdzību identificēti ap 2,7 tūkstošiem cietušo, savukārt vēl vairāki tūkstoši atklāti baznīcas, tiesu un policijas arhīvos.

Tomēr plaša mēroga pētījums, ko veica izpētes un aptauju grupas, aplēsis, ka patiesais cietušo skaits varētu būt pat 330 tūkstoši.