foto: PantherMedia / Mihai Barbu
Lietuvas nelegālās tabakas tirgus ir trešais lielākais visā Eiropas Savienībā
Sieviete tur cigareti.
Pasaulē
2021. gada 31. augusts, 14:02

Lietuvas nelegālās tabakas tirgus ir trešais lielākais visā Eiropas Savienībā

Jauns.lv

Kontrabandas cigarešu tirgus Lietuvā pēdējā gada laikā ir vēl vairāk paplašinājies un joprojām ir viens no lielākajiem Eiropas Savienībā, liecina jaunākais starptautiskā nodokļu un konsultāciju pakalpojumu sniedzēja KMPG veiktais pētījums.

Lietuvas nelegālais tirgus ierindojas 3. vietā visā Eiropas Savienībā, aizvadītajā gadā patērējot aptuveni 580 miljonus nelegālo cigarešu. Rezultātā valdība, iespējams, zaudējusi 82 miljonus eiro potenciālo nodokļu ieņēmumu.

Iegūtie dati liecina, ka nelegālā tirgus daļa Lietuvā pagājušajā gadā bija 20,5%, kas ir par 2,5% vairāk nekā 2019. gadā. Latvijā šī daļa pieauga par 5% līdz 19,1%, Igaunijā tā samazinājās par 0,7% līdz 6,7% no visa valsts tirgus.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, Lietuva ēnu tabakas tirgus dēļ iespējams zaudējusi par 14 miljoniem eiro vairāk no iespējamajiem nodokļu ieņēmumiem nekā 2019. gadā. Tāpat Nelegālo cigarešu patēriņa skaits audzis par 40 miljoniem.

Latvija 2020. gadā zaudēja 59 miljonus eiro, bet Igaunija - 16 miljonus eiro iespējamajos nodokļu ieņēmumos.

Lielākā daļa jeb 88% nelegālo tabakas izstrādājumu Lietuvā nācis no Baltkrievijas.

Lietuvas Nacionālās tabakas ražotāju asociācijas vadītājs Arnas Neverauskas kliedē mītu, ka Lietuva ir tikai tranzītvalsts, caur kuru nelegālā tabaka tiek pārvesta uz citām valstīm. “Katra piektā [Lietuvā patērētā] cigarete ir nelegāla, kas liecina, ka šādas cigaretes tiek iegādātas arī šeit,” aģentūrai “BNS” stāstīja Neverauskas.

Pētījumu 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī Apvienotajā Karalistē, Norvēģijā un Šveicē veica KPMG kopā ar tabakas ražošanas uzņēmumu “Philip Morris International”.