foto: EPA/Scanpix
Itālijā savākti paraksti referenduma izsludināšanai par eitanāzijas legalizāciju
Vairāk nekā 750 000 itāļu ir parakstījuši petīciju par eitanāzijas legalizēšanu.
Pasaulē
2021. gada 26. augusts, 07:48

Itālijā savākti paraksti referenduma izsludināšanai par eitanāzijas legalizāciju

Jauns.lv / LETA

Vairāk nekā 750 000 itāļu ir parakstījuši petīciju par eitanāzijas legalizēšanu, ievērojami pārsniedzot referenduma izsludināšanai nepieciešamo pusmiljonu parakstu, trešdien paziņojuši kampaņas rīkotāji.

Tautas nobalsošana šajā jautājumā iespējama jau nākamgad.

"Šodien bez likuma, kas to regulē, eitanāzija nav tiesības, kas pieejamas ikvienam," norādījis žurnālists un rakstnieks Roberto Saviāno, kas kļuvis pazīstams ar saviem rakstiem par Neapoles mafiju.

"Es parakstījos, lai dotu brīvu izvēli tiem, kam nav iespēju doties uz valstīm, kur eitanāzija ir legāla," Lukas Koscioni asociācijas vārdā izplatītajā paziņojumā piebildis Saviāno.

Jebkuram, kas palīdzējis citai personai izdarīt pašnāvību šobrīd Itālijā saskaņā ar likumu draud no pieciem līdz 12 gadiem ilgs cietumsods.

Taču 2019.gadā Konstitucionālā tiesa izdarīja izņēmumu "pacientiem, kuru dzīvība tiek uzturēta mākslīgi (..) un kas cieš no nedziedināmas slimības, kura rada fiziskas un psiholoģiskas ciešanas, ko tie uzskata par neizturamām".

Tajā pašā laikā šiem pacientiem jābūt "pilnībā spējīgiem pieņemt brīvus un apzinātus lēmumus".

Tikmēr cilvēkiem, kas neatbilst šiem kritērijiem, asistētā pašnāvība nav tiesiski pieejama.

Referenduma atbalstītāji norāda, ka veiksmīgas nobalsošanas gadījumā "slimiem cilvēkiem, kam nepieciešama kāda cita palīdzība, lai izbeigtu savas ciešanas" būs pieejams "medicīnisks atbalsts, lai izvēlētos nāvi".

Tikmēr nelielās kristiešu partijas "Popolo della Famiglia" (Ģimenes tauta) līderis Mario Adinolfi paziņojis, ka parakstu vākšana esot "nāves kultūras reklāmas kampaņa".