foto: AFP/Scanpix
"Lucifers" pārklājis Sicīliju ar ellīgu svelmi. Reģistrēts jauns Eiropas karstuma rekords
Cilvēki izbauda silto laiku pie jūras
Pasaulē
2021. gada 12. augusts, 12:51

"Lucifers" pārklājis Sicīliju ar ellīgu svelmi. Reģistrēts jauns Eiropas karstuma rekords

Jauns.lv

Itālijas Sicīlijas salā, iespējams, reģistrēta visu laiku karstākā gaisa temperatūra Eiropā - termometra stabiņš pakāpies līdz 48,8 grādu pēc Celsija atzīmei, raksta BBC.

Iespējamais Eiropas karstuma rekords, kas trešdien fiksēts netālu no Sirakūzām, vēl jāapstiprina Pasaules meteoroloģijas organizācijai (PMO).

Saskaņā ar PMO datiem pašreizējais oficiālais rekords Eiropā ir 48 grādi pēc Celsija, kas fiksēti Grieķijas galvaspilsētā Atēnās, 1977. gadā, norāda BBC.

Tūristi bauda un priecājas, bet vietējie šausmās noskatās uz karstuma iznīcību Sicīlijā

Itālijas Sicīlijas salā, iespējams, reģistrēta visu laiku karstākā temperatūra Eiropā - termometra stabiņš pakāpies līdz 48,8 grādu pēc Celsija atzīmei, ...

gallery icon

Jaunāko karstuma vilni Itālijā atnesis anticiklons, kam dots segvārds "Lucifers". Tas virzās augšup no Āfrikas. Anticikloni ir apgabali ar augstu atmosfēras spiedienu.

Tiek prognozēts, ka Lucifers turpinās ceļu uz ziemeļiem, vēl krasāk paaugstinot temperatūru arī citās pilsētās, tostarp Itālijas galvaspilsētā Romā.

Itālijas Veselības ministrija vairākos reģionos izsludinājusi sarkano brīdinājumu par ārkārtēju karstumu, un paredzams, ka līdz piektdienai pilsētu skaits, kurās iespējams lielākais veselības apdraudējums, palielināsies no astoņām līdz 15.

Karstuma vilnis, kas dažās valstīs atnesis augstāko temperatūru pēdējo gadu desmitu laikā, ir izraisījis kūlas ugunsgrēkus Itālijas dienvidos. Šobrīd vissmagāk skartie reģioni ir Sicīlija, Kalabrija un Apūlija. Itālijas ugunsdzēsēji trešdien informēja, ka 12 stundu laikā ir saņemti vairāk nekā 300 izsaukumu uz kūlas ugunsgrēkiem. 

Itālijas plašsaziņas līdzekļi ziņo arī par trim ugunsgrēku izraisītiem nāves gadījumiem - divi cilvēki miruši Kalabrijā, bet viens Sicīlijā.

Zināms, ka liesmas šobrīd plosa arī mežus Grieķijā un vairākās valstīs ārpus Eiropas. Sausā laika un kūlas ugunsgrēku iemesls lielākoties ir klimata pārmaiņas.

Ugunsgrēki Grieķijas Evijas salā 2021. gada augustā: cieš arī dzīvnieki

Grieķijas ugunsgrēkiem izplatoties Evijas salā, starp cietušajiem ir arī savvaļas zvēri un mājdzīvnieki.

gallery icon

Mežu ugunsgrēki Alžīrijā

Alžīrijā mežu ugunsgrēkos gājuši bojā vismaz 42 cilvēki, otrdien paziņoja varas iestādes, vainojot tajos ļaunprātīgu dedzināšanu. Otrdienas vakarā bija zināms par ...

gallery icon

Mežu ugunsgrēki Turcijā 2021. gada vasarā

Turcijā tūkstošiem ugunsdzēsēju un citu operatīvo dienestu darbinieku turpina cīņu ar nopietniem mežu ugunsgrēkiem, kas apdraud arī vairākus tūristu iecienītus ...

gallery icon