Pasaulē
2015. gada 13. augusts, 21:09

Krievija nosaka pārtikas embargo vēl pret četrām Eiropas valstīm

Jauns.lv

Krievija ceturtdien noteica lauksaimniecības produkcijas embargo pret Albāniju, Islandi, Lihtenšteinu un Melnkalni, kuras ir pievienojušās Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krieviju.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka pret Ukrainu embargo tiks noteikts no nākamā gada 1.janvāra, kad stāsies spēkā ES un Ukrainas brīvas tirdzniecības līgums, ja vien Ukraina nevienosies ar Krieviju.

Krievija norādīja, ka lēmums noteikt embargo pret ārpus ES esošajām valstīm tika pieņemts "šo valstu iesaistīšanas pakāpes sankciju režīmā" rezultātā.

Islandes ārlietu ministrs Gunnars Bragi Sveinsons sacīja, ka Reikjavīka ir vīlusies par šo Maskavas soli, kas šīs valsts pārtikas nozarei var radīt zaudējumus 235 miljonu eiro apmērā, kā arī skart 1000 darbavietas.

Savukārt Krievijas Komunistiskā partija paziņoja, ka ir iesniegusi parlamentā likumprojektu, kas paredz, ka kontrabandas ceļā Krievijā ievestā pārtika tiktu piešķirta trūcīgajiem, nevis iznīcināta.

Likumprojektā norādīts, ka ēšanai derīgā pārtika ir jāpiešķir nabadzībā dzīvojošajiem cilvēkiem, humāno katastrofu upuriem, kā arī ārvalstīm.

Pārtiku "var izmantot, kā palīdzību par velti nabadzībā dzīvojošiem cilvēkiem, cilvēkiem, kuri cieš ārkārtas situācijās, kā humāno palīdzību, piemēram, Doņeckas un Lugaskas iedzīvotājiem," uzsvērts likumprojektā, atsaucoties uz prokrievisko separātistu kontrolētajiem Ukrainas reģioniem.

Šis ierosinājums varētu dot Kremlim iespēju mainīt nepopulāro pārtikas iznīcināšanas stratēģiju.

Jau vēstīts, ka saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā 2014.gada 1.jūlijā pret Krievijas enerģētikas, aizsardzības un finanšu sektoriem tika noteikt ES sankcijas. Krievija uz tām atbildēja, 2014.gada augustā aizliedzot ievest lielāko daļu pārtikas produktu no ES.

ES jūlija beigās paziņoja, ka ES lēmumam līdz 2016.gada 31.janvārim pagarināt sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā ir pievienojušās ES kandidātvalstis Melnkalne un Albānija, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstis Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, kā arī Ukraina.

Krievija 6.augusta sāka iznīcināt Rietumvalstu pārtikas produktus, kas ievesti, apejot Krievijas noteikto embargo.

BNS