Igaunijas prezidentu skārusi bīstama slimība. Viņa bijusī sieva to jau pārslimojusi
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess inficējies ar bīstamo Laima slimību. Tā kā inficēšanās atklāta salīdzinoši ātri, iespējams, slimībai nebūs neārstējamas sekas.
Pasaulē
2015. gada 2. septembris, 15:35

Igaunijas prezidentu skārusi bīstama slimība. Viņa bijusī sieva to jau pārslimojusi

Jauns.lv

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess inficējies ar ērču pārnēsāto Laima slimību. Visticamāk, viņš inficējies augusta sākumā, kad prezidents Vīlandes apkaimē bijis mežā sēņot. Viņa bijusī sieva Evelīna Ilvesa Laima slimību jau pārslimojusi 2011. gadā. Tā viņai liedza nodarboties ar sportu.

Igaunijas prezidenta kanceleja informējusi, ka prezidents šobrīd iziet ārstniecības kursu un šī saslimšana viņam netraucējot pildīt savus pienākumus. Pret Laima slimību vakcīna pagaidām nav, to ārstē ar antibiotikām.

Igauņu plašsaziņas līdzekļi raksta, ka pirms pieciem gadiem – 2011. gadā – Laima slimību izslimojusi toreizējā Ilvesa sieva Evelīna, ar kuru prezidents pēc skaļā seksa skandāla izšķīrās šī gada aprīļa beigās.

Evelīna Ilvesa toreiz publiski atklāja, ka Laima slimības dēļ bijusi spiesta pārtraukt nodarboties ar sportu. „Man nebija nekādu slimības simptomu, tikai nogurums. Ar katru dienu kļuva aizvien grūtāk un grūtāk skriet,” atklāja Ilvesa. Tā kā Ilvesai slimību atklāja salīdzinoši vēlu, tad ārstēšanās ieilga pusgadu, kura laikā ārsts viņai aizliedza sportot.

Laima slimība ir bīstama saslimšana, jo to ir ļoti grūti diagnosticē, teic mediķi. Tomēr ja slimību savlaicīgi atklāj un ārstē, tā praktiski beidzas bez sekām, ja slimība ir ielaista, tā ir „grūta diagnoze”. Vispirms līdz ar ādas apsārtumu vietā, kur bija piesūkusies ērce, bieži vien parādās nogurums, muskuļu un locītavu stīvums un sāpes, palielināti limfmezgli, galvassāpes un dažreiz arī drudzis. Apsārtums pazūd bez ārstēšanas, aptuveni mēneša laikā. Vairākas nedēļas un pat mēnešus pēc sākotnējā apsārtuma, baktērijas izplatās visā organismā. Ja netiek atklāts apsārtums, tad var rasties nākamais slimības posms, kas skar nervu sistēmu, locītavas un pat var ietekmēt sirdi. Skarta nervu sistēma var ietvert sejas muskuļu paralīzi, meningītu un apjukumu. Tāpat slimība var izpausties kā artrīts vai iekaisums locītavās, kas sākas ar tūsku, stīvumu un sāpēm. Parasti tiek ietekmēta viena vai dažas locītavas, visbiežāk tie ir ceļi.

Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA