Evelīna Ilvesa atteikusies no alkohola un atkal uzmirdz igauņu sabiedrībā
Bijusī Igaunijas pirmā lēdijas Evelīna Ilvesa, pēc visa spriežot, ir pārvarējusi krīzi, kuru piedzīvoja pēc šķiršanās un nu atkal iziet sabiedrībā un kļūst par viedokļu līderi.
Pasaulē
2015. gada 5. septembris, 06:13

Evelīna Ilvesa atteikusies no alkohola un atkal uzmirdz igauņu sabiedrībā

Jauns.lv

Pēc Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un viņa kundzes Evelīnas Ilvesas šķiršanās bijusī valsts pirmā lēdija uz vairākiem mēnešiem pazuda no publiskās skatuves. Nu Ilvesa atkal publiski uzstājas un kļūst par viedokļu līderi. Pēc visa spriežot, viņa ir pārvarējusi krīzi, ko piedzīvoja uzreiz pēc šķiršanās.

Evelīna Ilvesa pārvarējusi personisko krīzi un atkal kļūst par sabiedrības dāmu

Pēc šķiršanās no sava otrā vīra, Igaunijas prezidenta Ilvesa uzrakstīja autobiogrāfisku grāmatu „Kirju” („Raibā”), kurā viņa pārsteidzoši atklāti stāsta par savu 12 gadus ilgušo kopdzīvi ar prezidentu. Grāmata, kura dienasgaismu ieraudzīja augusta otrajā pusē, kļuvusi par īstu bestselleru. Ilvesa stāstīja, ka pēc grāmatas izlasīšanas kļūšot viss skaidrs par viņas vaļībām un šķiršanās no vīra iemesliem. Pēc šīs grāmatas iznākšanas viņa nolēma vairs nekomentēt savu izjukušo laulību: kas bijis – bijis, un tas jau esot noiets dzīves posms. Prezentējot savu grāmatu Ilvesa augusta beigās apbraukāja valsts lielākās pilsētas un tikās ar lasītājiem un saviem cienītājiem. Ar viņu gribēja tikties un autogrāfu saņemt simtiem, ja ne tūkstošiem lasītāju. Kā noprotams, pēc sirds izkratīšanas nu jau bijusī pirmā lēdija kļuvusi atvērtāka un atkal kļūst par sabiedrības viedokļu līderi.

Pēdējos mēnešus viņa sabiedrībā nav parādījusies kā cēla vientuļnice. Mēļo, ka nu viņas iemīļotais draugs esot par 16 gadus jaunākais dziedātājs un harmoniku spēlētājs Sims Rikers. Ja var ticēt igauņu presei, Ilvesai īpaši draudzīgas attiecības ar Rikeru bija jau tad, kad viņa vēl bija oficiāli precējusies ar prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu – jau pagājušā gada nogalē.

Ja igauņu plašsaziņas līdzekļi savā starpā sacenšas, kurš pirmais atklās ar kuru no vairākiem vīriešiem, ar kuriem Ilvesa pēdējā laikā parādījusies sabiedrībā, bijušajai pirmajai lēdijai ir vairāk nekā tikai vienkārši draudzīgas attiecības, pati „vaininiece” izvairās runāt par savām attiecībām. Viņu, vismaz publiski, nodarbina citas problēmas. Ilvesa atteikusies no alkohola lietošanas un mudina to darīt arī citiem, viņa kritizē sievietes, kuras pašas sabiedrībā rada stereotipus par sava dzimuma pārstāvēm... Iespējams, drīzumā Sāmsalā sāks cept maizi pēc bijušās pirmās lēdijas receptes.

Evelīna liek savam bijušajam taisnoties

Tikmēr viņa sagādājusi ne mazums galvassāpju savam bijušajam laulātajam draugam, kuram līdzās veselības problēmām nu arī pievienojušies finansiāli rūpesti. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Igaunijas prezidents pirms mēneša sasirdzis ar Laima slimību. Viņam, sēņojot Vīlandes mežos netālu no prezidenta lauku īpašuma „Arma”, iekodusi inficēta ērce. Jāteic, ka īpašums „Arma” pēc igauņu pirmā pāra šķiršanās prezidentam nav bijis diez ko vēlīgs.

Uzreiz pēc laulībām ar toreizējo Igaunijas ārlietu ministru Ilvesu, Evelīna Ilvesa gribēja „Armu” pārvērst par tūrisma mītni un tajā ieguldīja daudz līdzekļu un darba. Tomēr „Arma” drīz vien no ieplānotās tūrisma mītnes pret Ilvesas gribu pārvērtās par prezidenta ārpilsētas rezidenci. Šķiroties no sievas prezidentam no savas bijušās sievas bija „jāatpērk” gan viņas dibinātais uzņēmums „Armas” apsaimniekošanai, gan arī jākompensē viņas finansiālais ieguldījums, kas, pēc visa spriežot, nebija mazs. Pēc šķiršanās no sievas prezidenta parādsaistības bankai „Nordea” pieauga par 270 000 eiro, raksta Tallinas izdevums „Eesti Express”. Igauņu plašsaziņas līdzekļi arī raksta, ka tik daudz viņam izmaksāja „atbrīvošanās” no sievas, kura pēc 2006. gada datiem „Armā” vien ieguldījusi 108 000 eiro. Tādejādi iepriekš izskanējusī informācija, ka pēc šķiršanās Ilvesa esot palikusi teju vai bez graša kabatā, īsti patiesībai neatbilst.

Vēl pirms Ilvesas autobiogrāfiskās grāmatas iznākšanas Igaunijas prezidenta kanceleja vēstīja, ka tajā nekā skandaloza par pirmā pāra dzīvi nebūšot. Grāmatā būšot apkopotas tikai agrāk Ilvesas teiktās runas un raksti. Tomēr gluži tā nebija. Tajā ir arī nodaļa „Carte blancha” (jēdziens ar ko apzīmē pilnīgu rīcības brīvību), kurā Ilvesa stāsta par savu kopdzīvi ar prezidentu Ilvesu.  Jau pirms grāmatas nākšanas klajā tās autore atklāja, ka viņas viedokli vīrs, Igaunijas prezidents neesot ņēmis vērā un viņu dzīve ar Ilvesu esot pamatīgi nogurdinājusi. Prezidenta kanceleja Evelīnai neesot ļāvusi darīt to, ko viņa gribot, piemēram, strādāt tūrisma biznesā, viņai tika liegtas iespējas pašrealizēties. Viņai esot bijis jābūt par „sabiedrisko kleitu” – jāstrādā par valsts pirmo lēdiju, kas viņai ne īpaši gājis pie sirds.

Tagad Ilvesa par savām izjukušajām laulībām saka: „Es domāju, ka viss notiek tā, kā tam ir jānotiek. Nav jāmeklē sarežģītas konstrukcijas kaut kur pagātnē. Skaidrs ir tas: ja mums būtu bijis tikai viens prezidenta termiņš un mēs pēc tā beigām, pēc pieciem gadiem, varētu aizbraukt prom no Kadriorgas pils (Igaunijas prezidenta rezidences) uz citu vietu, es visdrīzāk pašrealizētos un būtu apmierināta. Tai laikā manas un prezidenta attiecības bija stipras. Un, otrkārt, ja tev visu laiku jādzīvo sabiedrības uzmanības centrā, tad tā ir pavisam cita dzīve. Bet es absolūti negribu teikt – ja būtu tā, viss būtu savādāk. Viss notika tā, kā tam bija jānotiek”.

Igaunijas prezidenta kanceleja pēc Ilvesas grāmatas iznākšanas bija spiesta taisnoties. Prezidenta preses sekretārs Tomass Sildams paziņoja: „Prezidenta kanceleja nekad nav lēmusi kā, kur un ar kādu atdevi būtu jāstrādā valsts galvas laulātajam. Līdz ar valsts neatkarības atjaunošanu prezidenta sievas ir sevi veltījušas gan ģimenei, gan pildījušas reprezentatīvu lomu, kā arī strādājušas savā profesijā”. Tomēr prezidenta preses sekretāra formālais skaidrojums nobāl bijušās pirmās lēdijas atklāsmes priekšā.

Bijusī pirmā lēdija atsakās no alkohola un kritizē žurnālisti

Evelīna Ilvesa savā nesenajā valsts apceļošanas tūrē, kurā tikās ar savas grāmatas lasītājiem, bija visnotaļ atklāta un runāja par visdažādākajām tēmām. Visvairāk cilvēkus interesēja viņas nesen atjaunotā ārsta licence (1993. gadā Ilvesa absolvēja Tartu universitātes Medicīnas fakultāti, bet neiestājās rezidentūrā un par ārsti nestrādāja). Tāpat sapulcējušies vēlējās arī uzzināt viņas viedokli par visdažādākajām problēmām – gan par cūku mēri, gan par bēgļu jautājumu un citiem.

Vienlaikus Ilvesa sociālajos tīklos izplatījusi paziņojumu, ka no 1. septembra uz mēnesi pārtrauc lietot alkoholu un to mudina darīt arī citiem. Atteikšanās no spirtotā pazemina holesterīna līmeni asinīs, palīdz novājēt, uzlabo miegu, paaugstina darba spējas un attīra aknas, norāda Ilvesa. Viņa saka, ka jaunā mācību gada sākums – 1. septembris bija vislabākā diena, kad uzsākt atturēšanos no alkohola lietošanas.

Tai pašā laikā Ilvesa savā „Facebook” profilā kritizējusi žurnālistes, kuras pašas sabiedrībā rada stereotipus un nepareizus priekšstatus par sievietēm. Viņai neesot gājusi pie sirds kādas „Eesti Express” žurnālistes intervija ar uzņēmējdarbības ministri Urvi Palo. „Žurnāliste politiķi iztaujā par kleitām, lieto, manuprāt, nievājošu izteicienu – „Berluskoni meitene”. Vienlaikus tai pašā laikrakstā ir arī intervijas ar vīriešiem – politiķiem, kurā tiek skarta tikai viņu profesionālā darbība. Lai mūsu informācijas telpa un uzskati būtu brīvi no stereotipiem, sava uzvedība ir jākoriģē kā vīriešiem, tā arī sievietēm,” raksta Ilvesa.

Vai Evelīnas vārdā nosauks maizes šķirni?

Tāpat Evelīna Ilvesa ir pazīstama kā veselīga dzīvesveida un uztura popularizētāja. Viņa nenogurstoši visus aicina uzturā lietot veselīgu un sabalansētu pārtiku. Piemēram, pagājušā gada rudenī viņa prezentēja savu grāmatu „Leib. Ilo. Vagi” („Maize. Spēks”), kurā bija publicētas 18 maizes receptes, kuras viņa izmēģinājusi pēdējo 12 gadu laikā.

Pašlaik tiek domāts, ka pēc Ilvesas receptūras varētu cept maizi lielos apmēros un to piedāvāt tirgū. Domājams, ka pēc Ilvesas receptūras maizi ceps Sāmsalas maiznīca „Karja Pagariari”, kura jau šovasar esot izmēģinājusi mīcīt maizi Ilvesas vadībā. Tomēr par tās cepšanu lielos apjomos vēl pāragri runāt, jo nekādi līgumi vēl nav noslēgti.

* * *

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka nesaskaņas Igaunijas pirmā pāra starpā sākās vairāk nekā pirms gada, kad 46 gadus vecā Igaunijas pirmā lēdija tika notverta skūpstāmies ar 28 gadus vecu francūzi Vinsentu Arenagu Tallinas kafejnīcā „Komeet”. Skandāls beidzās ar Ilvesu pāra šķiršanos, kas oficiāli notika šī gada aprīļa beigās.

Ilvesi apprecējās pirms 12 gadiem. Toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess un Tallinas laikraksta „Eesti Paevaleht” reklāmas daļas direktore Evelīna Inta – Lambota gredzenus mija 2004. gadā. Tā bija viņu otrā laulība. Ilvesam no pirmās laulības ir divi bērni – dēls Lukass (dzimis 1987. gadā) un meita Jūlija (dzimusi 1992. gadā). 2003. gadā piedzima abu kopīgā meita – Kadri Keja


Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA, Reuters, Vida Press, no Tomasa Hendrika Ilvesa un Evelīnas Ilvesas „Facebook” profiliem