foto: AP/Scanpix
Īsi un kodolīgi: kas ir Donalds Tramps?
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2020. gada 3. novembris, 12:38

Īsi un kodolīgi: kas ir Donalds Tramps?

Jauns.lv

Donalds Tramps ir pašreizējais ASV prezidents, uzņēmējs un realitātes šovu zvaigzne. Ievēlēts 2016. gadā un, ir arī šī gada vēlēšanu republikāņu pirmā izvēle atkārtotam prezidenta termiņam.

Tramps pret Baidenu. 2020. gada vēlēšanu kampaņu pēdējie metri

gallery icon

Īsumā:

  • Donalds Tramps ir 74 gadus vecs
  • Ievēlēšanas gadījumā atkārtoti kļūs par vecāko inaugurēto ASV prezidentu
  • Par savu viceprezidentu atkārtoti izvēlējies Maiku Pensu
  • Iepriekš bankrotējis 6 reizes
  • Uzsvaru liek uz ASV ekonomiku un tirdzniecību
  • Iestājas par stingriem imigrācijas noteikumiem
foto: AP/Scanpix
ASV prezidents Donalds Tramps.

Donalds Tramps jaunības gados ieguvis bakalaura grādu ekonomikā, bet vēlāk pārņēma tēva nekustamā īpašuma biznesu. To izvērsa, atjaunojot un būvējot augstceltnes, viesnīcas, kazino un golfa laukumus, pārsvarā Ņujorkā. Viņa īpašumu biznesa uzņēmumi iepriekš bankrotējuši sešas reizes un iesaistīti kopumā vairāk nekā 4000 tiesvedībās.

Savas karjeras laikā izdevis vairāk nekā desmit grāmatas, no kurām pirmā - ”The Art of the Deal” (tulk. – “Darījuma māksla”) uzskatāma par sava “žanra klasiku”. Pirms politiskās karjeras sākuma, Tramps bija zināms kā realitātes šovu zvaigzne, piedaloties ASV populārā šovā “The Apprentice”. Tāpat Donalds Tramps piedalījies skaistumkonkursu organizēšanā un finansēšanā.

ASV prezidenta vēlēšanās Tramps uzvarēja elektoru balsojumā, taču zaudēja populārajā balsojumā, kas mēdz notikt, bet ne tik bieži. Viņa politiskā darbība līdz šim raksturota kā populistiska un savas kampaņas un prezidentūras laikā viņš ir izteicis daudz nepatiesu vai maldinošu apgalvojumu. Viņa galvenais sāncensis Džo Baidens uzsvēris, ka Tramps sašķeļot nāciju ar dažādu antisemītisku uzskatu paušanu.

Atšķirībā no sava sāncenša Džo Baidena, Tramps uzskata, ka sejas masku valkāšana nepasargā no inficēšanās ar Covid-19 un paudis apšaubāmus un maldinošus izteikumus par vīrusa izplatību. Tramps izslēdza ASV no dažādām tirdzniecības sarunām, no Parīzes nolīguma klimata pārmaiņu jomā un noteica importa tarifus, kas izraisīja tirdzniecības karu ar Ķīnu. Viņa tiešas ietekmes rezultātā ASV pārcēla savu vēstniecību Izraēlā uz Jeruzalemi un izveda ASV karaspēku no Sīrijas.

Tramps savā golfa kūrortā Skotijā

Tramps, kurš ceturtdien ieradās valsts vizītē Lielbritānijā, nedēļas nogali pavada viņam piederošā golfa kūrortā Skotijā.

gallery icon

Arī šī gada vēlēšanu programmā Tramps pieturas pie saukļa “Make America Great Again” (“Padarīt Ameriku atkal varenu”) un “Promises Made, Promises Kept” (“Solījumi doti, solījumi turēti”). Tāpat viņš uzsvēris “likuma un taisnības” ievērošanu, atsaucoties uz ASV notiekošajiem afroamerikāņu protestiem pēc Džordža Floida nāves. Trampa pārvēlēšanas gadījumā viņa izvēle viceprezidenta amatam būs Maiks Penss, kurš ir pašreizējais ASV viceprezidents.