Pasaulē
2020. gada 4. septembris, 05:25

Ar "Novičoku" reiz saindētais britu policists publicē mīklainu tvītu, komentējot Navaļnija lietu

Jauns.lv

2018.gada martā Lielbritānijā ar ķīmisko vielu "Novičok" saindētais britu detektīvseržants Niks Beilijs publicējis mīklainu tvītu, atbildot uz Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona ierakstu, kurā viņš nosoda Krievijas attieksmi un sola sadarboties ar starptautiskajiem partneriem, lai nodrošinātu taisnīgumu Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija lietā.

Beilijs nonāca slimnīcā pēc saskares ar nervu reaģentu, izmeklējot uzbrukumu Krievijas bijušajam spiegam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai Anglijas dienvidu pilsētā Solsberi.

Ceturtdien viņš atbildēja uz Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona tvītu, kurā tika nosodīta Krievijas valdība un solīts "sadarboties ar starptautiskajiem partneriem, lai nodrošinātu taisnīgumu".

"Ir nežēlīgi, ka pret Alekseju Navaļniju tika izmantots ķīmiskais ierocis. Mēs jau iepriekš esam redzējuši "Novičok" nāvējošās sekas Lielbritānijā. Krievijas valdībai tagad jāpaskaidro, kas notika ar Navaļnija kungu - mēs strādāsim ar starptautiskajiem partneriem, lai nodrošinātu taisnīgumu," rakstīja Džonsons.

Beilijs uz šo premjera ierakstu atbildējis noslēpumaini: "Man ir tik daudz, ko teikt par šo tvītu. Bet es nevaru, un es neteikšu."

Uz Džonsona ierakstu atbildējusi arī policista sieva. "Tiesiskums būtu jauki. Darbi runā skaļāk nekā vārdi," komentēja Sāra Beilija. "Ir pagājuši gandrīz divarpus gadi kopš notikumiem Solsberi, un taisnīgumu nav saņēmusi ne Donas [no "Novičok" mirusī Lielbritānijas iedzīvotāja Dona Stērdžesa, kura saindējusies, pieskaroties ar indi pildītai smaržu pudelītei] ģimene, ne Skripaļi, ne Čārlijs [Donas dzīvesbiedrs, kurš arī saindējās, bet izdzīvoja], ne mēs. Un nu tas ir noticis atkal." Sieviete norāda, ka vainīgie nav saņēmuši nekādu sodu par nodarīto. "Ir pareizi valdībai nosodīt šīs darbības, bet, vai pēc divarpus gadiem mēs atkal tās būsim aizmirsuši?" jautā saindētā likumsarga sieva.

Detektīvseržants Beilijs 2018.gadā ar "Novičok" saindējās pēc tam, kad pieskārās Skripaļu mājas namdurvīm, uz kurām bija indīgā viela. Viņš bija viens no pirmajiem likumsargiem, kurš ieradās pārbaudīt Skripaļu dzīvesvietu. Bezsamaņā viņš tika nogādāts slimnīcā. Pēc atmošanās Beilijs teica, ka viņa dzīve vairs nekad nebūs tāda kā iepriekš.

Viņa ģimenei nācās meklēt jaunas mājas, jo vīrietis, pašam to nenojaušot, tajās bija ienesis nāvējošo indi. Visa iedzīve bija jāiznīcina.

Saindēšanās laikā Beilijam rādījušās halucinācijas, viņam bija stipra vemšana. Ārstēšanās slimnīcā ilgusi 3 nedēļas. Pēc notikušā vīrieti piemeklējusi depresija. Beilijs šovasar trešo reizi cenšas atgriezties darbā. Fiziskā atlabšana notikusi daudz ātrāk, nekā emocionālā.

Britu policija Solsberi parkā meklē "Novičok" pēdas

Sestdien, 21. jūlijā policija rosījās populārajā Solsberi parkā, kur turpinās "Novičok" indēšanas izmeklēšana. Izmeklētāji aizsargtērpos un maskās darbojās Elizabetes dārzos, ...

gallery icon

Jāatgādina, ka 2018. gada 4. martā Lielbritānijā uz soliņa tika atrasts Krievijas un Lielbritānijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija Skripaļa. Aizdomās par saindēšanu Skotlendjards uzsāka meklēt divus krievu pilsoņus – Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu, vienlaikus norādot, ka, iespējams, tie nav viņu īstie vārdi. Vairāki žurnālisti nesaistīti viens ar otru nonāca pie secinājuma, ka “Boširovs” ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga, bet “Petrovs” arī GRU darbinieks Aleksandrs Miškins.

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon

Britiem izdevās noskaidrot, ka izmantotā inde ir nervus paralizējošā viela “Novičok”. Uzreiz pēc šī slepkavības mēģinājuma Lielbritānija izvirzīja apsūdzības Krievijai, taču Kremlis šīs apsūdzības noraidīja, bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins tās nosauca par “muļķībām”. Skripaļu viņš nosauca par “parastu spiegu”, “dzimtenes nodevēju” un “vienkārši nelieti”.

“Nevienam nav vajadzības [viņu] indēt. Tas Skripaļs ir nodevējs, kā es jau teicu. Viņu noķēra, viņš tika sodīts. Mēs viņu izlaidām,” sacīja Putins.

Šis gadījums gan izraisīja nepieredzētu Krievijas vēstniecību amatpersonu izraidīšanu no vairākām valstīm.

Savukārt šī gada 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm Omskas slimnīcā tika nogādāts 44 gadus vecais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Divas dienas vēlāk tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Vācijas valdība trešdien paziņoja, ka iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder "Novičok" grupai.