Pirmais mēnesis pēc Madelēnas Makkenas pazušanas 2007. gadā

gallery icon
Pasaulē
2020. gada 10. jūnijs, 06:35

Madelēnas pazušanas notikumi: pirmais aizdomās turamais, vecāku vainošana viņas nāvē, dārgā izmeklēšana

Jauns.lv

Šobrīd daudzu Eiropas mediju redzeslokā atkal nonākusi pirms 13 gadiem pazudušās britu meitenītes Madelēnas Makkenas lieta. Izmeklēšana skar vairākas valstis – britu meitenīte pazuda Portugālē, taču tagad izskanējušas ziņas par aizdomās turēto – 43 gadus vecu vīrieti no Vācijas Kristianu Brekneru, kuru saista ar vēl citu bērnu pazušanu un nāvi.

Notikumu Madelēnas lietā, kuras aizsākumi meklējami 2007. gada 3. maijā, bija daudz, tāpēc britu medijs “The Telegraph” apkopojis nozīmīgākos.

2007. gada 3. maijs

Keita un Gerijs Makkeni Portugāles kūrortā Paijā da Lusā dodas vakariņot restorānā, bet savus trīs bērnus – Madelēnu, Amēliju un Šonu atstāj gulēt savā brīvdienu dzīvoklī. Vēlāk atklājas, ka trīsgadīgā Madelēna ir pazudusi no savas gultiņas. Nākamajā dienā Portugāles policija uzsāk izmeklēšanu.

2007. gada 14. maijs

Portugāles policija nopratina angļu izcelsmes portugāli Robertu Muratu, kuru nosauc par oficiālo aizdomās turēto jeb arguido.

2007. gada 3. augusts

Pagājušas 100 dienas kopš Madelēnas pazušanas. Izmeklēšanā iesaistītie policisti publiski atzīst, ka meitenīte varētu būt mirusi.

2007. gada 7. septembris

Portugāles policija nopratina Geriju un Keitu Makkenus, kurus nosauc par aizdomās turētajiem jeb arguidos.

2007. gada 2. oktobris

Portugāļu izmeklētājs Gonsalo Amarals tiek atcelts no lietas izmeklēšanas pēc tam, kad portugāļu laikrakstā kritizēja Lielbritānijas policiju. 9. oktobrī viņa vietā stājas detektīvs Paulo Rebelo.

2008. gada 19. marts

Keita un Gerijs Makkeni saņem 550 000 sterliņu mārciņu sāpju naudu par apmelojumiem, kā arī atvainošanos no “Express Newspapers” uz laikrakstu vākiem par apgalvojumiem, ka viņi saistīti ar meitas nāvi.

foto: Vida Press
Atvainošanās Makkeniem uz laikraksta vāka.

2008. gada 21. jūlijs

Portugāles amatpersonas pabeidz savu izmeklēšanu pret Madelēnas vecākiem un izslēdz viņus, kā arī Robertu Muratu no aizdomās turēto loka.

2011. gads

Skotlendjards uzsāk operāciju “Grange”, kuras mērķis ir noskaidrot Madelēnas nāves apstākļus.

2017. gada 25. aprīlis

Metropolitēna policijas pārstāvis Marks Roulijs paziņo, ka policijas rīcībā ir nozīmīgi pavedieni, pa kuriem ir vērts virzīties tālāk, taču uzsver, ka nav nekādu pierādījumu par to, vai Madelēna ir dzīva vai mirusi.

2019. gada 5. jūnijs

Lielbritānijas valdība paziņo, ka tā turpinās finansēt operāciju “Grange” līdz 2020. gada 31. martam. Amatpersonas arī atklāj, ka līdz šim operācija izmaksājusi 11,75 miljonus mārciņu.

2020. gada 3. jūnijs

Skotlendjards paziņo, ka lietā ir galvenais aizdomās turamais – vīrietis no Vācijas, kurš vēlāk identificēts medijos kā Kristians Brekners.

foto: AFP/Scanpix
Kristians Brekners