2020. gada 5. jūnijs, 18:21

Mazās Madelēnas pazušanā aizdomās turamais reiz jau figurējis joprojām neatrisinātā bērna nolaupīšanas lietā

Jauns.lv

2007.gadā pazudušās britu meitenītes Madelēnas Makkenas lietā aizdomās turamais vācietis Kristians Brekners reiz jau figurējis arī kādas Vācijā pazudušas piecus gadus vecas meitenītes lietas sakarā.

Jauns.lv jau ziņoja, ka vācu un britu likumsargu sadarbības rezultātā 2007.gadā pazudušās trīgadīgās Madelēnas Makkenas lietā izvirzīts jauns aizdomās turamais - 43 gadu vecs vācu ieslodzītais, kurš apsūdzēts par 72 gadu vecas amerikāņu tūristes izvarošanu Portugāles pilsētā Prajā da Lusā, vien 18 mēnešus pirms mazās Madelēnas pazušanas.

Tagad vācu policija paziņojusi, ka Brekners reiz jau bijis aizdomās turamais kādas Vācijā pazudušas piecus gadus vecas meitenītes pazušanas sakarā. Piecgadīgā Inga Gerike bezvēsts pazuda pirms 8 gadiem. Viņa pazudusi 2015.gada 2.maijā, 77 kilometrus no Brekneram piederošas mājas Neigersgerslebenā. Tolaik mazā meitenīte ar vecākiem bija devusies kempingā.

Meitene ap sešiem vakarā iegājusi mežā, lai meklētu malku ugunskuram, bet no tā nekad neiznāca. Viņas meklēšanā iesaistījās aptuveni 500 cilvēku.

foto: Facebook
2015.gadā pazudusī Inga Gerike

Izmeklētāji par Breknera iesaisti arī šajā lietā paziņojuši pēc tam, kad vācu medijs "Der Spiegel" publicējis kādu 2013.gada saraksti no tiešsaistes tērzētavas. Brekners tajā fantazējis par bērnu nolaupīšanu un seksuālu vardarbību. Vācu mediji apgalvo, ka aizdomās turamais kādam paziņam ir teicis, ka vēlas “sagūstīt kaut ko mazu un izmantot to dienām ilgi”, un būtu drošāk, ja “pierādījumi pēc tam tiks iznīcināti”.

Saskaņā ar laikrakstā "Volksstimme" teikto, vācu policija jau 2016.gadā Breknenu turējusi aizdomās sakarā ar vācietes Ingas pazušanu. Detektīvi tolaik viņa mājās atraduši ierīci, kas satur bērnu pornogrāfiju, turklāt viņam neesot bijis alibi dienai, kad Inga pazuda bez vēsts. 

Dienu pirms Ingas pazušanas viņš ticis iesaistīts nelielā autoavārijā 88 kilometru no vietas, kur dzīvoja Inga. Kā pastāstījis bezvēsts pazudušās Ingas vecāku advokāts Petra Kulmejs, ar to arī Breknena izmeklēšana beigusies, un nekādas apsūdzības pret viņu nav vērstas. Kulmejs tagad pieprasījis atsākt pazudušās Ingas lietas skatīšanu. "Lietu slēdza tikai četras nedēļas pēc tās atvēršanas. Es domāju, ka tas nav pārāk ambiciozi," stāsta advokāts.

Aizdomās turamais Breknens pašreiz atrodas Ķīles cietumā Vācijā, kur izcieš 21 mēneša cietumsodu par narkotiku tirdzniecību. Lai gan pagājušā gada decembrī viņš atzīts par vainīgu arī 2005.gadā pastrādātajā izvarošanā, piemērotais septiņu gadu cietumsods par šo noziegumu nestāsies spēkā, kamēr tiesa neizskatīs apelāciju.

Vācu mediji vēsta, ka vīrietis 17 gadu vecumā jau reiz ticis notiesāts par bērna seksuālu izmantošanu, un viņa kriminālajā pagātnē vēl ir aptuveni 17 sodāmības.

foto: AFP/Scanpix
2007.gadā pazudusī Madelēna Makkena

Tomēr, kaut arī Brekners kādreiz regulāri ar kemperi pārvietojies pa Portugāli, turklāt dzīvojis arī Algarves kūrortpilsētā Prajā da Lusā, kur nolaupīta tolaik 3 gadus vecā Madelēna, Portugāles policistu redzeslokā vīrietis nav nonācis. Skotlendjards vīrieša iespējamo sakaru ar bērna nolaupīšanu sācis skatīt vien 2017.gadā, pēc tam, kad viņš savam paziņam bārā pastāstījis, ka zinot visu par to, kas noticis ar Madelēnu. Vēlāk viņš paziņam parādījis 2005.gadā uzņemto video, kurā redzams, izvarojot 72 gadus veco amerikāņu tūristi. Vīrietis nekavējoties par to ziņojis policijai.

foto: AFP/Scanpix
Kemperis, ar kuru pārvietojies Madelēnas Makkenas lietā aizdomās turamais

"Daži cilvēki pazīst personu, kuru mēs šobrīd aprakstām... Jūs, iespējams, zināt lietas, kuras viņš paveicis," teikts policijas ziņojumā. "Iespējams, viņš minējis ko par meitenes pazušanu. Ir pagājuši 13 gadi, varbūt jūsu lojalitāte ir mainījusies. Ir pienācis laiks nākt klajā ar informāciju," aicinājuši vācu likumsargi.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Madelēna pazuda 2007.gada 3.maija vakarā neilgi pirms savas ceturtās dzimšanas dienas no īrēta dzīvokļa Portugāles dienvidu provinces Algarves kūrortpilsētā Prajā da Lusā, kamēr viņas vecāki netālu restorānā vakariņoja.

Pirmais mēnesis pēc Madelēnas Makkenas pazušanas 2007. gadā

gallery icon

Madelēnas pazušana ir piesaistījusi lielu uzmanību Lielbritānijā, un viņas fotogrāfijas bieži tika publicētas laikrakstos. Portugāles policija 2007.gada 7.septembrī paziņoja, ka aizdomās par meitenes pazušanu tiek turēti viņas vecāki.

Šo gadu laikā presē izskanējušas neskaitāmas versijas par to, kas ar meitenīti noticis un kur viņa ir, taču atrast pazudušo bērnu aizvien nav izdevies.

Madelēnas ģimene un foto, kā viņa varētu izskatīties patlaban

gallery icon

Bijušais detektīvs, kurš strādājis pie pazudušās britu meitenītes lietas, atklājis savu teoriju par to, kas varētu būt noticis ar pirms 11 gadiem pazudušo meitenīti. Viņš presē izteicies, ka, viņaprāt, 2007. gadā Portugālē pazudusī meitene joprojām ir dzīva, dzīvo tajā pašā valstī, kurā tikusi nolaupīta un nenojauš, kas patiesībā ir.