Arī Ēģiptes izmeklētāji sliecas piekrist, ka Krievijas lidmašīna nogāzās bumbas dēļ
Ēģiptes izmeklētāji 90% pārliecināti, ka traģēdija bijis terorakts.
Pasaulē
2015. gada 9. novembris, 16:54

Arī Ēģiptes izmeklētāji sliecas piekrist, ka Krievijas lidmašīna nogāzās bumbas dēļ

Jauns.lv

Izmeklētāji ir "90% pārliecināti", ka Krievijas pasažieru lidmašīnas, kas nogāzās Ēģiptes Sinaja pussalā pilota kabīnes sarunu ieraksta pēdējā sekundē dzirdamais troksnis ir bumbas izraisīta eksplozija, aģentūrai "Reuters" teicis kāds izmeklēšanas komandas pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms.

No Ēģiptes Sarkanās jūras piekrastes kūrorta Šarmelšeihas ceļā uz Sanktpēterburgu 31.oktobrī devās ar zīmolu "Metrojet" strādājošās Krievijas aviokompānijas "Kogalimavia" lidmašīna "Airbus A-321" ar 217 pasažieriem un septiņiem apkalpes locekļiem, bet 23 minūtes pēc pacelšanās nogāzās Sinaja pussalā. Katastrofā gāja bojā visi 224 cilvēki, kas atradās aviolainerī.

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" drīz pēc katastrofas paziņoja, ka tā kaujinieki, kas Sinaja pussalā cīnās pret Ēģiptes drošības spēkiem, notriekuši lidmašīnu.

"Norādes un līdz šim veiktā melnas kastes skaņu analīze liecina, ka tā bija bumba," teica Ēģiptes izmeklētāju komandas pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms.

"Mēs esam 90% pārliecināti, ka tā bija bumba," viņš uzsvēra, pirmo reizi kopš katastrofas paužot tik lielu pārliecību par tās cēloni.

Galvenais izmeklētājs Aimans al Mokadems sestdien paziņoja, ka, šķiet, lidmašīna sadalījās gaisā, kad to vadīja autopilots, bet pilota kabīnes sarunu ieraksta pēdējā sekundē dzirdams troksnis. Viņš uzsvēra, ka ir pāragri spriest par katastrofas cēloņiem.

Apstiprinājums, ka kaujinieki izraisīja lidmašīnas avāriju ne tikai iedragātu Ēģiptei nozīmīgo tūrisma sektoru, bet arī apliecinātu, ka "Islāma valsts" maina stratēģiju.

Izmeklētājs, kas anonīmi runāja ar "Reuters" atteicās precizēt atlikušos 10% šaubu, bet Mokadems sestdien runāja arī par citām iespējamībām, tostarp degvielas eksploziju, metāla slodzes neizturēšanu vai litija akumulatoru pārkaršanu.

Viņš sacīja, ka lidmašīnas atlūzas ir nokritušas vairāk nekā 13 kilometru rādiusā, "kas atbilst salūšanai gaisā".

"Islāma valsts" ir paziņojusi, ka lidmašīnas katastrofu izraisīja, kā atriebību Krievijai par tās veiktajiem gaisa triecieniem pret grupējuma kaujiniekiem. Grupējums, kas Irākā un Sīrijā vēlas izveidot islāma kalifātu, ir solījis reiz atklāt pasaulei, kā tika veikts uzbrukums.

Bumbas eksploziju kā galveno traģēdijas iemeslu ir pieļāvis arī ASV prezidents Baraks Obama un Lielbritānijas premjers Deivids Kemrons, bet Krievijas un Ēģiptes amatpersonas līdz šim ir noraidījušas "Islāma valsts" iespējamu saistību ar notikušo.

BNS/Foto: Reuters/AFP/EPA/Vida Press