Mātēm Ķīnā tagad drīkst būt 2 bērni: aprēķināts, cik daudz ķīniešu dzims turpmāk
Ķīnas "divu bērnu politikas" rezultātā pasaulē papildus ik gadu nāks trīs miljoni mazuļu.
Pasaulē
2015. gada 10. novembris, 12:24

Mātēm Ķīnā tagad drīkst būt 2 bērni: aprēķināts, cik daudz ķīniešu dzims turpmāk

Jauns.lv

Pekinai atsakoties no pretrunīgi vērtētās "viena bērna politikas" un ļaujot pāriem laist pasaulē divu bērnus, Ķīnā ik gadu papildus varētu piedzimt aptuveni trīs miljoni mazuļu, otrdien pavēstīja amatpersonas.

Līdz ar noteikumu maiņu, kas pagājušajā mēnesī tika izsludināta kompartijas sanāksmē, pie otra bērna varēs tikt 90 miljoni Ķīnas sieviešu, sacīja Nacionālās veselības un ģimenes plānošanas komisijas viceministrs Vans Peians.

Tomēr puse no viņām ir 40 līdz 49 gadus vecas, līdz ar to viņām varētu būt ierobežotas vēlēšanās un iespējas tikt pie mazuļa, viņš atzina.

Vēl pirms izmaiņām 50 miljoniem sieviešu jau bija tiesības uz otro bērnu, ņemot vērā dažādu izņēmumu nosacījumus, kas attiecināti uz laucinieku ģimenēm, kurās pirmais bērns ir meitene, pāriem, kuros viens no laulātajiem arī pats ir bijis vienīgais bērns, kā arī mazākumtautībām.

Pērn Ķīnā pasaulē nākuši 17 miljoni mazuļu, un Vans norādīja, ka līdz ar politikas liberalizāciju ik gadu nākamo piecu gadu laikā Ķīnā papildus varētu pasaulē nākt vēl trīs miljoni mazuļu.

Līdz ar to līdz 2050.gadam darbaspēks kopumā varētu pieaugt par vēl 30 miljoniem, viņš sacīja preses brīfingā.

"Kopumā divu bērnu politika īstermiņā palielinās mājokļu, izglītības, veselības aprūpes, mājokļu apsaimniekošanas un pirmās nepieciešamības preču patēriņu, stimulēs investīcijas attiecīgajās nozarēs un palielinās darbvietu piedāvājumu," sacīja ministrs.

LETA/Foto: Reuters