Melnā piektdiena Parīzē: islāmistu sarīkotos slaktiņos miruši jau 129 cilvēki. FOTO. VIDEO
Informācija tiek papildināta!
Pasaulē
2015. gada 13. novembris, 23:45

Melnā piektdiena Parīzē: islāmistu sarīkotos slaktiņos miruši jau 129 cilvēki. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

(Papildināta pl.20:30) Acīmredzot koordinētās apšaudēs un sprādzienos Parīzē piektdienas vakarā nogalināti vismaz 129 cilvēki, bet daudzi citi guvuši ievainojumus. Tiešā terora aktu tuvumā Parīzē atradušies arī vairāki Latvijas iedzīvotāji, kuri uzbrukumos nav cietuši. Parīzes prokurors apstiprina - teroraktos 129 bojāgājušie, 352 ievainoti, 99 no tiem - kritiskā stāvoklī, 7 teroristi miruši.

Apšaudes notikušas vismaz septiņās dažādās Parīzes vietās.

Aptuveni 100 cilvēki nogalināti "Bataclan" koncertzālē Parīzes austrumos, kur notika Kalifornijas rokgrupas "Eagles of Death Metal" koncerts, ziņo policija.

Uzbrucēji atklāja uguni tiešā tēmējumā uz koncerta publiku, un, kā stāsta aculiecinieki, viens no slepkavām esot saucis "Allahu akbar" ("Dievs ir varens").

Pēc apšaudes mediji ziņoja, ka uzbrucēji koncertzālē sagrābuši 60 līdz 100 ķīlniekus.

Ap plkst. 1.30 pēc Latvijas laika policija sāka triecienuzbrukumu, lai atbrīvotu koncertzālē esošos ķīlniekus.

Operācija tika pabeigta aptuveni pusstundas laikā, taču pēc tam avoti policijā sniedza ziņas, ka teroristi koncertzālē noslepkavojuši aptuveni 100 cilvēkus.

Operācijas laikā trīs teroristi tika likvidēti.

Saskaņā ar Parīzes mērijas sniegtajām ziņām citviet Parīzē notikušajos uzbrukumos teroristi noslepkavojuši vēl vismaz 40 cilvēkus.

Vismaz divi sprādzieni notikuši pie "Stade de France" stadiona, kur pārbaudes maču futbolā aizvadīja Francijas un Vācijas izlases. Arī pie stadiona esot bijusi apšaude.

Televīzijas kanāls TV1 ziņo, ka pie stadiona sprādzienus sarīkojuši divi teroristi pašnāvnieki.

Šo futbola spēli klātienē vērojis arī Francijas prezidents Fransuā Olands, taču viņš tika nogādāts drošībā.

Mačs tomēr turpinājies līdz fināla svilpei, lai gan, izplatoties ziņām par uzbrukumiem, skatītāju tribīnēs sākusies panika. Skatītāji nav laisti ārā no stadiona, un viņi spontāni pārvietojušies uz spēles laukumu.

Francūži dzied, pametot stadionu:

Vismaz viens ar treicienšauteni bruņots cilvēks atklājis uguni pie kambodžiešu restorāna "Petit Cambodge" Parīzes 11.rajonā. Arī šajā apšaudē ir cietušie.

Britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC žurnālists no restorāna ziņoja, ka redzējis desmit cilvēkus, kas gulējuši uz ielas vai nu miruši, vai arī ievainoti.Uzbrukums noticis arī netālu esošajam bāram “Le Carillon”. Apšaude notikusi arī “Les Halles” iepirkšanās centrā.

Parīzes mērs aicinājis pilsētniekus palikt mājās, kamēr mediji vēsta, ka pilsētas ielās joprojām esot daļa bruņoto kaujinieku. Prokuratūra ziņo, ka kopumā līdz šim pilsētā likvidēti pieci teroristi.

Atbildību par uzbrukumiem pagaidām vēl neviens nav uzņēmies, taču teroristiskais grupējums “Islāma valsts” tviterī jau paudis atzinību par notiekošo.

Arī avoti rietumvalstu izlūkdienestos atzīst, ka, visticamāk, slaktiņu sarīkojuši islāmisti.

Francijas varasiestādes uzbrukumu izmeklēšanu uzticējušas pretterorisma prokuratūrai, bet prezidents izsludinājis ārkārtas stāvokli visā Francijā un slēdzis valsts robežas, paziņojot, ka Parīze pakļauta “bezprecedenta teroraktam”.

Olands arī izteicies, ka viņam neesot “nekādu šaubu” par to, kas sarīkojis šos terora aktus. Viņš arī atsaucis savu dalību Turcijā paredzētajā G20 samitā, kam jāsākas svētdien. Uz Parīzi palīgā policijai nosūtīta armija, un galvaspilsētas ielās šobrīd jau atrodas 1500 karavīru.

Fransuā Olanda uzruna tautai televīzijā pēc teroraktiem (franciski):

Reaģējot uz terora aktiem Parīzē, Beļģija robežkontroli uz robežas ar Franciju atjaunojusi arī Beļģija.

ASV prezidents Baraks Obama nosaucis šos uzbrukumus par "necilvēcīgiem mēģinājumiem terorizēt civiliedzīvotājus", un solījis, ka Savienotās Valstis sniegs Francijai visu nepieciešamo palīdzību.

Obama: "Tas ir uzbrukums mums visiem":

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņojis, ka ir dziļi satriekts  par uzbrukumiem.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: EPA/AFP/Reuters/Facebook/Twitter