Pasaulē
2015. gada 15. novembris, 08:28

Vācijas ārlietu ministrs: ir vienošanās par fiksētiem termiņiem Sīrijas krīzes risināšanā

Jauns.lv

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers sestdien paziņoja, ka diplomāti, kas sestdien pulcējās uz sarunām Vīnē, ir vienojušies par fiksētu kalendāru Sīrijas krīzes risināšanai, kas paredz pārejas laika valdības izveidi sešu mēnešu laikā un vēlēšanu organizēšanu pēc pusotra gada.

"Mēs esam vienojušies, ka šim pārejas procesam ir jābeidzas pusotra gada laikā, un tas ietver Sīrijas pārejas valdības izveidi sešu mēnešu laikā," viņš teica žurnālistiem Vīnē.

Šteinmeiers norādīja, ka diplomāti no 17 valstīm un trīs starptautiskām organizācijām vienojās, ka mērķis ir panākt, ka pirmā tikšanās starp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma un opozīcijas pārstāvjiem notiks līdz 1.janvārim, un cer, ka līdz tam laikam tiks panākts pamiers.

"Neviens sevi nemāna par grūtībām, kas mūs sagaida, bet apņemšanās atrast risinājumu divu nedēļu laikā ir pieaugusi," viņš sacīja par laika posmu pēc iepriekšējām sarunām Vīnē.

"Tas joprojām šķiet utopiski, bet pie saruna galda tagad ir visas lielvaras," piebilda Vācijas ārlietu ministrs.

Viņš norādīja, ka tikšanās notika pēc teroristu uzbrukumiem Parīzē, kas "palielināja apņēmību virzīties uz priekšu".

Savukārt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja ir panākta vienošanās, ka sarunas starp Asada režīmu un opozīcijas spēkiem sāksies 1.janvārī. Viņš norādīja, ka pēc vienošanās par pārejas valdības izveidi, sešu mēnešu laikā tiks izstrādāta jauna konstitūcija un pusotra gada laikā  - sarīkotas brīvas un godīgas vēlēšanas.

Diplomāti vienojās arī par pamiera ieviešanu, tomēr nespēja vienoties par to, kuri grupējumi vēl bez "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītajiem nebūs tiesīgi piedalīties pamierā. Viņi arī nespeja vienoties par Asada iesaisti pārejas procesā.

BNS