Pasaulē
2015. gada 23. novembris, 23:20

Briselē paliek spēkā augstākais terorisma trauksmes līmenis

Jauns.lv

Beļģijas galvaspilsētā Briselē paliks spēkā augstākais, ceturtais terorisma trauksmes līmenis, pirmdien paziņojis premjerministrs Šarls Mišels, piebilstot, ka situācija no jauna tiks izvērtēta pēc nedēļas.

Ceturtais līmenis nozīmē, ka pastāv "reāli un nopietni" draudi.

Tomēr Briseles metro sistēmas darbība un mācības skolās pakāpeniski atsāksies, sākot ar trešdienu, paziņoja premjers.

Pārējā Beļģijā paliek spēkā trešais terorisma trauksmes līmenis, kas nozīmē "iespējamus un ticamus draudus".

Jau vēstīts, ka augstākais trauksmes līmenis Briselē tika izsludināts sestdien, pieļaujot iespēju, ka vairākās pilsētas vietās varētu tikt sarīkoti "Parīzes stila uzbrukumi" ar sprāgstvielām un šaujamieročiem.

"Krīzes centrs nolēma saglabāt ceturto trauksmes līmeni," preses konferencē paziņoja Mišels, norādot, ka situācija no jauna tiks izvērtēta nākamo pirmdien.

"Mēs vēlamies pateikties cilvēkiem par saglabāto mieru un sapratni," viņš piebilda.

Armija un policija turpinās strādāt pastiprinātā režīmā un tiks ierobežoti pasākumi, kuros piedalās liels cilvēku skaits.

Mišels uzsvēra, ka valdība cenšas atgriezt valsti normālā dzīves ritmā, cik ātri iespējams, vienlaikus cieši sadarbojoties ar drošības dienestiem.

Premjerministrs pavēstīja, ka mācību iestādēs visā valstī turpmākajās stundās tiks nodrošināti papildu drošības pasākumi un tās atsāks darbu trešdien, kad pakāpeniski atsāks darboties arī Briseles metro.

"Ir nopietnas liecības, ka (..) vienlaikus var notikt uzbrukumi dažādās vietās," brīdināja Mišels, norādot, ka veikali un sabiedriskais transports joprojām ir potenciālie uzbrukumu mērķi.

Premjers neatklāja par kādiem tieši drošības pasākumiem skolās ir runa, bet laikraksts "Le Soir" ziņoja, ka izglītības ministrs ierosinājis novērot skolu ieejas, ierobežot pulcēšanos pie skolām un apsvērt iespēju izveidot mācību iestādēs tā dēvētās drošās telpas, kur skolēniem un skolotājiem patverties ārkārtas situācijās.

Par augstākā terorisma trauksmes līmeņa saglabāšanu Briselē tika pavēstīts neilgi pēc Beļģijas prokuratūras paziņojuma, ka vienam no svētdienas vakarā pretterorisma operācijā aizturētajiem 16 cilvēkiem piemērots mājas arests par saistību ar Parīzes teroraktiem.

Tā ir jau ceturtā persona, kam Beļģijā izvirzītas apsūdzības saistībā ar Parīzes teroraktiem, kuros tika nogalināti 130 cilvēki.

Daudziem no Parīzes uzbrukumos iesaistītajiem teroristiem bija saistība ar Beļģiju un pastāv aizdomas, ka viens no aizdomās turamajiem Salahs Abdeslams slēpjas Beļģijā.

LETA