Kanāda paziņo, ka Sīrijas vīriešiem bez ģimenēm patvērumu nedos
Kanāda uzņems tikai sīriešu bēgļu ģimenes, sievietes un bērnus, vientuļu vīriešu barus - ne. Attēlā: Kanāda sēro par Parīzes teroraktiem; jaunu sīriešu bariņš uzņem selfiju, nokļūstot Eiropā.
Pasaulē
2015. gada 24. novembris, 08:51

Kanāda paziņo, ka Sīrijas vīriešiem bez ģimenēm patvērumu nedos

Jauns.lv

Kanāda sīriešu bēgļu masveidīgā izmitināšanā uzņems veselas bēgļu ģimenes, kā arī vientuļas sievietes un bērnus, bet atraidīs par drošības risku uzskatāmus vīriešus, kurus nepavada tuvinieki, liecina pirmdien klajā nākušas ziņas.

Kanādas jaunā premjerministra Džastina Trido plāns līdz gada beigām uzņemt 25 tūkstošus bēgļu ir asi kritizēts pēc 13.novembra Parīzes teroraktiem, kurus sarīkoja ar Sīriju saistīti džihādisti.

Šī plāna detaļas tiks paziņotas otrdien, bet Kanādas vēstnieks Jordānijā Bruno Sakomani pirmdien apstiprināja, ka sīriešu bēgļi no nometnēm Jordānijā, Libānā un Turcijā tiks pārvesti ar aviotransportu no Jordānijas uz Kanādu, sākot ar 1.decembri.

Saskaņā ar vēstnieka teikto šī operācija izmaksās 1,2 miljardus Kanādas dolāru, vēstīja Jordānas oficiālā ziņu aģentūra “Petra”.

Kanādas sabiedriskā raidsabiedrība ziņoja, ka bēgļu izmitināšanas plāns neattieksies uz vīriešiem, kurus nepavada tuvinieki.

Kvebekas provinces premjerministrs Filips Kujārs daļēji apstiprināja šo ziņu pirms tikšanās ar Trido un Kanādas provinču līderiem, kurā šis plāns būs viens no svarīgākajiem jautājumiem.

"Visi šie bēgļi ir neaizsargāti, bet daži ir neaizsargātāki par pārējiem, piemēram, sievietes, ģimenes un apspiestu reliģisko minoritāšu locekļi,” sacīja Kujārs, kurš gan noraidīja vientuļu vīriešu “izslēgšanu”.

Parīzes terorakti, kuros nogalināti 130 cilvēki un par kuriem uzņēmās atbildību džihādistu grupējums “Islāma valsts”, ir pastiprinājuši bažas Eiropā un Ziemeļamerikā, ka džihādisti varētu ierasties kopā ar migrantu masām, lai dotu triecienus vēlāk.

Nesen veiktā Kanādas sabiedriskās domas aptaujā 54% respondentu bija pret Trido plānoto paātrināto sīriešu bēgļu uzņemšanu.

Šis plāns paredz, ka uz Monreālu un Toronto tiktu atvesti 900 sīriešu bēgļi dienā. Pēc ierašanās viņi tiks izmitināti divās armijas bāzēs Ontārio un Kvebekas provincēs līdz piemērotāku mājvietu atrašanai.

Kanādas koledžas arī paziņojušas par 200 stipendiju piešķiršanu, lai palīdzētu sīriešu patvēruma meklētājiem uzlabot kvalifikāciju un atrast darbu Kanādā.