Pasaulē
2015. gada 24. novembris, 22:01

Sīrijā bojā gājis viens notriektās lidmašīnas pilots, kā arī jūras kājnieks, paziņojusi Krievija

Jauns.lv

Krievijas Aizsardzības ministrija otrdien oficiāli apstiprināja, ka Sīrijā ir gājis bojā viens no Turcijas notriektās Krievijas militārās lidmašīnas pilotiem, kā arī tās glābšanas operācijā iesaistīts jūras kājnieks.

"Raķete lidmašīnai "Su-24M" trāpīja virs Sīrijas teritorijas. Lidmašīnas nokrišanas vieta atrodas Sīrijas teritorijā četrus kilometrus no robežas. Lidmašīnas apkalpe katapultējās. Sākotnējā informācija liecina, ka viens pilots no zemes raidītas uguns rezultātā gāja bojā gaisā," žurnālistiem pavēstīja Krievijas bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieks ģenerālleitnants Sergejs Rudskojs.

Informāciju par otru lidmašīnas pilotu viņš nesniedza.

Rudskojs arī atklāja, ka bojā gājis viens Krievijas jūras kājnieks, kurš piedalījās lidmašīnas meklēšanas operācijā.

"Lai no notikuma vietas glābtu Krievijas lidotājus, tika veikta meklēšanas - glābšanas operācija, kurā piedalījās divi helikopteri "Mi-8". Operācijas laikā viens no helikopteriem strēlnieku ieroču uguns rezultātā tika bojāts un veica piespiedu nolaišanos neitrālā teritorijā. Viens jūras kājnieks - profesionālā dienesta karavīrs - gāja bojā," informēja ģenerālis.

Viņš teica, ka helikoptera apkalpe tika evakuēta un atrodas Hmeimimas aviobāzē Sīrijā.

Rudskojs piebilda, ka notriektās lidmašīnas apkalpes meklēšanas operācija turpinās.

Jau vēstīts, ka otrdien vairāki informācijas avoti vēstīja, ka Krievijas lidmašīnas pilotu Sīrijā ir nogalinājuši nemiernieki, bet otrs pilots joprojām ir pazudis bez vēsts.

Informācijas avoti pavēstīja aģentūrai AFP, ka vienu pilotu nogalināja opozīcijas spēki brīdī, kad viņš pēc katapultēšanās nolaidās ar izpletni.

Vairākos tiešsaistē esošos nemiernieku un opozīcijas aktīvistu publiskotos video ir redzams, iespējams, mirušais Krievijas pilots, kuram apkārt ir dažādu grupējumu nemiernieki. Viņi mirušo vīrieti, kurš ir formastērpā un ar siksnām pāri krūtīm, nosauca par "krievu pilotu" un "krievu cūku", bet nav apstiprināts, ka video patiešām ir redzams notriektās lidmašīnas pilots.

Nemiernieku grupas "Pirmā piekrastes fronte" pārstāvis Fadi Ahmeds sacīja, ka "Krievijas pilots tika nošauts brīdi, kad viņš nolaidās ar savu izpletni" Latakijas provincē turkmēņu apdzīvotajā Jamadi apvidū.

Nemiernieku grupējums ""Desmitā brigāde" pārveda mirušā krieva līķi uz vietējo nemiernieku kopīgo operāciju telpu", pavēstīja mediju aktīvists Omars Džāblavi, kurš sadarbojas ar nemierniekiem. Viņš tomēr neatklāja, kur tā atrodas.

Informācijas avoti norādīja, ka nemiernieki joprojām meklē otru pilotu.

Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija “Sīrijas Cilvēktiesību observatorija” (" Syrian Observatory for Human Rights") vēstīja, ka Krievijas helikopters ieradies tajā pašā apvidū, meklējot otru Krievijas pilotu.

"Viens Krievijas helikopters bijas spiests veikt ārkārtas nolaišanos režīma kontrolētajā teritorijā pēc tam, kad uz to šāva nemiernieki," teica organizācijas vadītājs Rami Abdelrahmans.

Vēstīts arī, ka Turcija otrdien notrieca Krievijas kara lidmašīnu uz Sīrijas robežas, taču abiem pilotiem izdevies katapultēties, un, pēc neapstiprinātām ziņām, viens no viņiem gājis bojā.

Lidmašīna gaisā eksplodēja un aizdegās, un degošais lidaparāts nokrita uz kāda turkmēņu apdzīvota kalna abu valstu robežas Sīrijas pusē, ziņoja telekanāli “CNN-Turk” un NTV.

Lidmašīna nogāzās turkmēņu telšu pilsētiņā Latakijas provinces Jamadi ciemā. Lidmašīnas piloti paspēja katapultēties.

Turcijas prezidenta administrācija vēlāk paziņoja, ka šī lidmašīna ir Krievijas bumbvedējs “Su-24”, kas notriekts tāpēc, ka par spīti brīdinājumiem bija pārkāpis Turcijas gaisa telpu.

Turcijas armija pavēstīja, ka lidmašīna pārkāpusi gaisa telpu, lai gan 10 reizes piecu minūšu laikā tikusi brīdināta to nedarīt. To notrieca divi Turcijas iznīcinātāji F-16, kas patrulēja uz robežas.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka otrdien Sīrijas teritorijā nogāzusies Krievijas kara lidmašīna “Su-24”, kas notriekta apšaudē no zemes.

"Lidmašīna atradās 6000 metru augstumā. Lidotāju liktenis tiek noskaidrots. Pēc provizoriskiem datiem, pilotiem izdevās katapultēties,” teikts paziņojumā.

Krievijas Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka “visu lidojuma laiku lidmašīna atradās tikai virs Sīrijas teritorijas” un “to ir fiksējuši objektīvi kontroles līdzekļi”.

Vienu no notriektās lidmašīnas pilotiem ir aizturējuši turkmēņu spēki Sīrijā, kuri meklē arī otru pilotu, vēstīja “CNN-Turk”, atsaucoties uz vietējiem ziņu avotiem.

Savukārt aģentūra "Reuters" ziņo, ka tā saņēmusi videoierakstu no kāda Sīrijas bruņotā grupējuma, kurā redzams viens no pilotiem, kas smagi ievainots guļ uz zemes, un viens no nemierniekiem videoierakstā paziņo, ka viņs ir miris.

Situāciju saistībā ar to, ka Turcija ir notriekusi Krievijas militāro lidmašīnu, ārkārtas sēdē Briselē otrdienas vakarā apspriedīs NATO dalībvalstu vēstnieki.

Uz Turcijas Ārlietu ministriju otrdien tika izsaukts Krievijas pilnvarotais lietvedis Ankarā, lai izteiktu viņam protestu par to, ka Krievijas militārā lidmašīna pārkāpusi Turcijas gaisa telpu.

BNS