Par korupciju atstādinātais Tallinas mērs dodas uz krogu un rīko bezmaksas koncertus
Neskatoties uz šogad pārciestajām nedienām – amputēto kāju un atstādināšanu no Tallinas mēra amata, Edgars Savisārs jūtas gana spirgts un iesaistās gan politiskos kašķos, gan ar partijas biedriem tiekas alus krodziņā.
Pasaulē
2015. gada 27. novembris, 06:46

Par korupciju atstādinātais Tallinas mērs dodas uz krogu un rīko bezmaksas koncertus

Jauns.lv

Pašlaik ar tiesas lēmumu no amata atstādinātais Tallinas mērs, Igaunijas Centra partijas priekšsēdētājs un šopavasar kājas amputāciju pārdzīvojušais Edgars Savisārs nedomā teikt ardievas politikai un izvērtis plašu priekšvēlēšanu kampaņu, lai atkal kļūtu par partijas priekšsēdi.

Pēdējās dienās Igaunijas politiskajā dzīvē iet sevišķi karsti un notikumu centrā ir kādreizējais Igaunijas Tautas frontes vadītājs, Trešās atmodas viens no līderiem, arī Rīgas mēra Nila Ušakova domubiedrs Edgars Savisārs. Jāpiebilst, ka Tallinā pie varas ir parlamenta opozīcijā esošā Centra partija, kas tāpat kā mūsu „Saskaņa” savās politiskajās kampaņās uzsvaru liek arī uz krievvalodīgajiem vēlētājiem.

Savisāru gan lamā, gan viņam par godu sacer opusus

Svētdien, 29. novembrī, notiks Centra partijas kongress, kurā izvēlēs jauno partijas vadoni. Savu godu cer paturēt Savisārs, kuru gan lamā, gan liela. Vieni Savisāru nolamā par korumpētu slimu cilvēku, citi atkal viņam velta muzikālus opusus. Tikmēr pats Savisārs braukā pa alus krogiem, aģitēdams partijas biedrus savam atbalstam.

Pašlaik Savisāra konkurenti uz partijas priekšsēdētāja amatu viņam netaupa skarbus vārdus. Šajā ziņā izceļas Centra partijas frakcijas vadītāja Igaunijas parlamentā Kadri Simsone, kura Savisāru nodēvējusi par psihiski un fiziski neveselu cilvēku, kuram nevar uzticēt partijas vadību.

Savisārs uz šādiem apvainojiem reaģējis sevišķi asi, kaut gan paziņojis, ka viņš nedomā Simsoni izslēgt no partijas, ja viņš kļūs par tās vadītāju. Katram Centra partijas biedram esot tiesības sevi izvirzīt partijas priekšsēža amatam, bildis Savisārs.

Savisārs, atbildot uz Simsones apvainojumiem, paziņojis, ka izteikties par viņa fizisko un veselības stāvokli ir tiesīgi tikai ārsti: „Mana pretiniece sākusi priekšvēlēšanu kampaņu ar to, ka ar partijas biedriem un sabiedrību dalījās ar nekompetentu viedokli par manu veselības stāvokli. Mana veselība ir pilnīgā kārtībā, es pastiprināti trenējos un jūtu sevī spēku palikt par partijas priekšsēdētāju”.

Par to, ka Savisārs jūtas gana možs, liecina arī tas, ka viņš pirms pāris dienā Igaunijas pilsētas Jegavas alus krogā „Saksa” tikās ar savas partijas biedriem, lai viņus aicinātu partijas kongresā balsot par sevi.

Atbalstu Savisāram izteicis arī ievērojamais igauņu diriģents Eri Klāss, kurš Centra partijas piekritējiem sarīkojis bezmaksas koncertu. Šajā koncertā, kas notika Tallinas Melngalvju namā, tika atskaņots arī komponista Andranika Kečeka Savisāram veltīts klavierkoncerts.

„Cilvēciski mēs ļoti atbalstām Savisāru. Tagad, kad sācies gada tumšākais laiks, mēs sajūtam, ka īpaši nepieciešama iekšēja gaisma, siltums un pozitīva enerģija,” teicis Kečeks.

Savisāra nedienas

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka šogad martā 65 gadus vecais Savisārs piedzīvoja smagu operāciju. Streptokoka infekcijas izraisītas asins saindēšanās dēļ viņam tika amputēta kāja.

Savukārt oktobra sākumā tiesa viņu uz izmeklēšanas laiku atstādināja no Tallinas mēra amata aizdomās par kukuļņemšanu. Savisārs paziņojis, ka viņa nomelnošanu esot organizējuši politiskie pretinieki. Korupcijas lieta pret viņu esot organizēta trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt, tāpēc, ka viņš pēc slimības vispār atgriezies politikā. Otrkārt, lai aizēnotu ar valdošās koalīcijas partijām saistīto vērienīgo Tallinas ostas korupcijas skandālu, un, treškārt, novembrī gaidāmās Centra partijas kongresa dēļ, jo tajā Savisārs cer vēlreiz tikt ievēlēts par partijas līderi.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA