Tumsas haoss Krimā: cilvēki salst, veikali nestrādā, alkoholu var dabūt tikai līdz pulksten 17. VIDEO
Jau nedēļu Krimas pussalas iedzīvotāju dzīve pārvērtusies ārprāta murgā. Elektrības trūkuma dēļ nestrādā rūpnīcas un lielveikali, aizliegti masu pasākumi, degvielu pārdod uz taloniem, trūkst šņabis, maize, sveces un cigaretes.
Pasaulē
2015. gada 27. novembris, 20:20

Tumsas haoss Krimā: cilvēki salst, veikali nestrādā, alkoholu var dabūt tikai līdz pulksten 17. VIDEO

Jauns.lv

Krievijas okupētajā Krimas pussalā jau vairāk nekā nedēļu valda ārkārtas situācija. Pēc tam, kad pagājušajā nedēļā tika uzspridzināti elektrolīnijas, kas pussalai piegādā elektrību no Ukrainas, balsti, teju 2 miljonu pussalas iedzīvotāju dzīve pārvērtusies par murgu.

Par ārprātu, kuru tagad jāpārdzīvo Krimas iedzīvotājiem, ziņo arī Krievijas oficiālie televīzijas kanāli. Un ar katru dienu situācija aizvien pasliktinās.

Pussalas galvaspilsētā Simferopolē elektrība ir tikai četras stundas diennaktī: divas pa dienu un divas naktī, bet apmēram miljons iedzīvotāju vispār spiesti dzīvot bez elektrības. Centrālapkure nestrādā, bet nākamnedēļ pussalā jau sola ziemas spelgoņu. Elektrības trūkuma dēļ nestrādā lielākie pussalas rūpniecības uzņēmumi, nekursē elektrotransports.

Tirgos par deficītu kļuvušas sveces un ģeneratori, kuru cena nedēļas laikā pieaugusi vairākkārtīgi. Vismaz pāris stundas jāstāv rindā pie degvielas uzpildes stacijām pēc benzīna, kuru tagad sāk pārdot pēc taloniem, stingri limitēti. Benzīna cenas pussalā ir ievērojami augstākas nekā kontinentālajā Krievijā.

Cilvēkiem arī nav izklaides iespēju. Internets un mobilie tālruņi strādā ar būtiskiem pārtraukumiem. Atcelti visi masu pasākumi, kafejnīcas un restorāni strādā tikai līdz astoņiem vakarā, alkohola tirdzniecība atļauta vien līdz pieciem vakarā. Vietējie stāsta, ka pirmāk no veikalu plauktiem pazūd alkohols, cigaretes un spēļu kāršu kavas. Ātri izpērk arī maizi, veikalu plaukti esot pustukši.

Vietējās varas iestādes noteikusi īpašu kārtību pirmās nepieciešamības preču – medikamentu, pārtikas un degvielas tirdzniecībai.

Pašlaik Krievija rekordtempos izbūvē elektropārvades kabeļus zem Kerčas šauruma Melnajā jūrā no Krievijas kontinentālās daļas. Ja citās valstīs šādu elektropārvades līniju būve prasa pat vairākus gadus, tad šoreiz Krievija to grib izbūvēt mēneša laikā – līdz decembra beigām. Pilnībā Krimu elektrificēt Krievijas valdība sola tikai līdz nākamā gada maijam, bet tie pagaidām ir tikai solījumi…

Par elektrības izraisīto haosu Krimā skatieties videosižetos.

Jau nedēļu bez elektrības (krievu val.) Benzīna nav Energotraģēdija Krimā (ukraiņu val.)
Elmārs Barkāns/Foto: Reuters, AFP/LETA, Vida Press