No amata atstādinātais Tallinas mērs vēlas kļūt par pravieti Mozu, lai "izvestu igauņu tautu no ciešanām"
Aizdomās par korupciju no amata atstādinātais Edgars Savisārs atkal kļuvis par Igaunijas Centra partijas līderi un tāpat kā Vecās Derības pravietis Mozus izvest tautu no ciešanām un uzbūvēt jaunu valsti – „trešo Igauniju”.
Pasaulē
2015. gada 1. decembris, 12:20

No amata atstādinātais Tallinas mērs vēlas kļūt par pravieti Mozu, lai "izvestu igauņu tautu no ciešanām"

Jauns.lv

No amata aizdomās par korupciju atstādinātais Tallinas mērs Edgars Savisārs svētdien notikušajā Igaunijas Centra partijas kongresā ar dažu desmitu balsu pārsvaru atkal iebalsots par partijas vadoni. Viņš uzskata, ka varētu Igaunijas nāciju izvest no ciešanām, tāpat kā savulaik to izdarīja Bībeles pravietis Mozus.

Centra partijas kongresā piedalījās 1034 partijas biedri, no kuriem 541 balsoja par Savisāra palikšanu partijas priekšsēža amatā, bet 486 savas balsis atdeva parlamentā opozīcijā esošās Centra partijas frakcijas vadītājai Kadri Simsonei. Jāteic, ka, piemēram, Kadri Simsone lika noprast, ka Savisārs ir psihiski un fiziski nevesels cilvēks, kuram nevar uzticēt partijas vadību. Savukārt Savisārs Simsones izteikumus skarbi nodēvēja par „nekompetentu viedokli”.

Jāteic, ka kādreizējā Igaunijas Tautas frontes vadītāja Savisāra vadītā partija ir teju mūsu „Saskaņas” klons Igaunijā. Arī Centra partija, tāpat kā mūsu „Saskaņa” ir pie varas galvaspilsētā un valsts parlamenta opozīcija. Tāpat Centra partijai ir sadarbības līgums ar pie varas Krievijā esošo „Vienoto Krieviju” un tā savās politiskajās kampaņās uzsvaru liek uz krievvalodīgajiem vēlētājiem.

Partijas kongresā Savisārs paziņoja, ka Igaunijas un visas Eiropas interesēs pašlaik ir sadarbība ar Krieviju un Ķīnu. „Vienotā Krievija” Centra partijai bija atsūtījusi apsveikuma vēstuli.

Daudzi kaimiņvalsts politikas vērotāji Centra partijas kongresu nodēvējuši par politisku šovu, kurā neizpalika popkultūras iezīmes. Tika demonstrēts videoklips, kurā tika paziņots: „Edgars – čempions! Ar viņu centristi uzvarēs!” Tāpat arī tika atskaņota dziesma „Kaunis maa”, kuru izpilda pats Savisārs. Dziesmas vārdi skan: „Iesim, iesim kopā…” Dziesmas laikā Savisārs nokāpa no skatuves, bet kongresa delegāti piecēlās un dedzīgi aplaudēja.

Pēc atkārtotas ievēlēšanas par partijas priekšsēdi, Savisārs atkal uzkāpa uz skatuves un paziņoja, ka nākamajā partijas kongresa uz skatuves uzkāps pats ar savām kājām, bez kruķu palīdzības. Viņš teica: „Vajadzīga pilnīgi jauna Igaunija. To varētu nosaukt par „trešo Igauniju”. Vajadzīgs Mozus! Centra partijai vajadzīgs dižens vadonis, aiz kura ies tautas lielākā daļa”.

Savisāra nedienas

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka šogad martā 65 gadus vecais Savisārs piedzīvoja smagu operāciju. Streptokoka infekcijas izraisītas asins saindēšanās dēļ viņam tika amputēta kāja.

Savukārt oktobra sākumā tiesa viņu uz izmeklēšanas laiku atstādināja no Tallinas mēra amata aizdomās par kukuļņemšanu. Savisārs paziņojis, ka viņa nomelnošanu esot organizējuši politiskie pretinieki. Korupcijas lieta pret viņu esot organizēta trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt, tāpēc, ka viņš pēc slimības vispār atgriezies politikā. Otrkārt, lai aizēnotu ar valdošās koalīcijas partijām saistīto vērienīgo Tallinas ostas korupcijas skandālu, un, treškārt, novembrī gaidāmās Centra partijas kongresa dēļ, jo tajā Savisārs cer vēlreiz tikt ievēlēts par partijas līderi.

Igaunijas prezidents Ilvess: „Savisārs Igauniju grib pārvērst par apgabalu”

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess savā Facebook kontā kritizējis Savisāra politiku un viņa izteikumus, ka Centra partijas vēlme ir „atdalīties no Igaunijas tiesiskās sistēmas”.

„Vienas mūsu parlamentā pārstāvētās partijas vadītājs svētdien paziņoja par savas partijas nepakļaušanos mūsu valstij un tās konstitūcijai, solot atdalīt Centra partiju no mūsu tiesiskās sistēmas,” raksta Ilvess. „Divdesmit piecus demokrātijas gadus šis cilvēks grib pārvērst Igauniju par apgabalu, kas tiek pārvaldīts necaurredzami un pārkāpjot tiesiskas valsts normas, - tā, kā jau mēdz pārvaldīt apgabalus”.

Komentējot prokrieviskā Igaunijas politikas veterāna teikto, prezidents savā Facebook profilā turklāt lietojis vārdu „apgabals” krievu valodā – „oblastj”.

„Tas nekad vairs neatkārtosies - tauta nepiekrīt. Igaunija nekļūs par „oblastj”,” uzsvēris kaimiņvalsts prezidents.

Savisārs savā runā Centra partijas kongresā paziņojis, ka partija plāno veikt grozījumus statūtos, paredzot atdalīties no Igaunijas tiesiskās sistēmas. Pēc viņa teiktā tas būšot „civilizēts veids, kā izteikt neuzticību Igaunijas prokuratūrai, KaPo (Drošības policijai) un tiesu varai”.

Centra partijas priekšsēdētāja vietniece Sireta Kotka skaidrojusi, ka partijas kongresa laikā pieņemti statūtu grozījumi, kas ļauj tajā atrasties krimināli sodītām personām. KaPo preses sekretāre Agnese Sūrmetsa - Otsa norādījusi, ka Savisāra sacītais „acīmredzot jāvērtē kā retorisks izteikums”, jo partijas statūti nevar būt pretrunā ar valsts likumiem un tādēļ nav iemesla uztraukties, ka Centra partija patiešām atdalīsies no Igaunijas tiesiskās sistēmas.

Edgars Savisārs: „Kaunis maa” Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA