Kanādas jaunā valdība sola legalizēt marihuānu
Aptuveni viens miljons no 35 miljoniem Kanādas iedzīvotāju regulāri smēķē marihuānu.
Pasaulē
2015. gada 5. decembris, 12:22

Kanādas jaunā valdība sola legalizēt marihuānu

Jauns.lv

Kanādas liberālais premjerministrs Džastins Trudo piektdien prezentēja savas valdības prioritātes, kas ietver iezemiešu kopienu nabadzības novēršanu, oglekļa izmešu samazināšanu un marihuānas legalizāciju.

Valdības programmu parlamenta augšpalātai senātam nolasīja ģenerālgubernators Deivids Džonstons.

Liberāļu izstrādātā valdības programma ir optimizētāka nekā lielākās daļas Trudo priekšteču piedāvātās programmas pirmajam darba gadam, tomēr, visticamāk, ierosinājumiem būs dziļākas un tālejošākas sekas.

Plāni ietver valsts vides novērtējuma regulējuma pārskatīšanu, pistoļu un uzbrukuma ieroču turēšanas tiesību ierobežošanu vai to aizliegšanu, līdz nākamajām vēlēšanām grozīt vēlēšanu sistēmu, kurā pašlaik mandātu iegūst visvairāk balsu saņēmušie kandidāti, neņemot vērā procentuālo balsu sadalījumu.

Tāpat jaunā valdība plāno, ka Kanāda kļūs par pirmo septiņu lielāko ekonomiku valstu grupas G7 locekli, kurā ir legalizēta marihuāna. 2014.gadā veiktu aptauju aplēses liecina, ka no 35 miljoniem Kanādas iedzīvotāju viens miljons cilvēku regulāri smēķē marihuānu.

Arī pats Trudo ir atzinis, ka ir smēķējis marihuānu draugu pasākumā, kas noticis pēc tam, kad 2008.gadā viņu ievēlēja parlamentā.

Viņš arī ir teicis, ka viņa brālim Maiklam draudēja apsūdzības par marihuānas glabāšanu saistībā ar "niecīgu daudzumu" narkotiskās vielas. Maikls Trudo 1998.gadā gāja bojā lavīnā. Kanādas jaunais premjers ir teicis, ka brāļa stāsts ietekmējis viņa lēmumu ierosināt marihuānas legalizāciju un sakārtot tās aprites noteikumus.

Trudo ir paziņojis, ka liberāļi sāks izmeklēšanu par bezvēsts pazudušam un noslepkavotām iezemiešu sievietēm un palielinās finansējumu iezemiešu izglītībai.

Kanādas federālās policijas dati liecina, ka kopš 1952.gada 1181 iezemiešu sieviete ir noslepkavota vai pazudusi bez vēsts. Iezemiešu kopienas norāda, ka lielais slepkavību skaits tajās ir saistāms ar nabadzību, diskrimināciju un zemu izglītības līmeni, kas nereti valda šajās kopienās.

Tāpat Kanādas valdība sarunās ar provincēm izskatīs mērķi samazināt oglekļa izmešu daudzumu

Pirmais darbs nākamnedēļ būšot liberāļu priekšvēlēšanu solījuma izpilde: samazināt nodokļus cilvēkiem ar vidējiem ieņēmumiem.

Valdība arī solīja nodrošināt mazāku, elastīgāku un labāk aprīkotu armiju un pārorientēt savu starptautisko palīdzību.

BNS/Foto: Vida Press