Sīrijā nogalināts "Islāma valsts" propagandas video "rudmatainais džihādists"
18 gadus vecais austrālietis Abdulla Elmirs (centrā), kurš bija pazīstams arī kā "rudmatainais džihādists", tika nogalināts bombardēšanas laikā.
Pasaulē
2015. gada 10. decembris, 14:11

Sīrijā nogalināts "Islāma valsts" propagandas video "rudmatainais džihādists"

Jauns.lv

Sīrijā nogalināta džihādistu grupējuma "Islāma valsts" propagandas video zvaigzne 18 gadus vecais austrālietis Abdulla Elmirs, kurš bija pazīstams arī kā "rudmatainais džihādists", ceturtdien vēsta laikraksts "The Australian".

Kā pastāstījuši avoti izlūkošanas struktūrās, Elmirs gājis bojā bombardēšanas laikā Rakā, "Islāma valsts" Sīrijas galvaspilsētā, aptuveni pirms desmit nedēļām.

2014.gada jūnijā tobrīd 17 gadus vecais Elmirs pameta Sidneju, mātei sakot, ka dodas makšķerēšanas braucienā.

Dažus mēnešus vēlāk viņš parādījās "Islāma valsts" propagandas video, tērpies melnā un rokās turot automātu.

Runājot angļu valodā ar izteiktu austrāliešu akcentu, viņš video solīja, ka "Islāma valsts" neapstāsies, līdz tās karogs neplīvos virs Bekingemas pils un Baltā nama.

Atbilstoši mediju ziņām Sīrijā Elmirs apprecējies ar padsmitnieci britu skolnieci Amiru Abasi.

Elmirs kļuva par "Islāma valsts" jaunatnes seju, bieži parādījās sociālajos medijos, izmantoja tīklus "Facebook" un "Twitter", lai cildinātu savus varoņdarbus un mudinātu musulmaņu jauniešus pievienoties grupējumam.

Pēdējo mēnešu laikā viņš bija pieklusis. Kopš ASV vadītā koalīcija, izmantojot bezpilota lidaparātus, intensificējusi uzbrukumus grupējuma vadības cilvēkiem, līdzīgi rīkojušās vairākas "Islāma valsts" prominences.

Austrālijas valdība uzskata, ka "Islāma valsts" rindās Sīrijā karo aptuveni 110 tās pilsoņi. Viņu skaits kļuvis mazāks, jo vairāki desmiti jau gājuši bojā.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video