Bijušais skolotājs Maskavā spridzina bankomātus
Bijušais skolotājs ievieto bankomātā spridzekli.
Pasaulē
2015. gada 17. decembris, 06:24

Bijušais skolotājs Maskavā spridzina bankomātus

Jauns.lv

Darbu pametis vēstures skolotājs Maskavā spridzinājis bankomātus – naudu vajadzēja atpūtai eksotiskos kūrortos kopā ar jauno sievu, bijušo skolnieci.

Tiesa Oļegam Skaļskim (33) piespriedusi piecarpus gadus ilgu cietumsodu, prokurors prasīja astoņus. Izmantodams zināšanas fizikā un ķīmijā, pedagogs trīsistabu dzīvoklī izgatavoja spridzekļus, kas atbilda 200 gramiem trotila. Tēvs redzējis, ka dēls veic “ķīmijas eksperimentus”, bet nekādas aizdomas neradās.

Savaldzina skolnieci

No pagājušā gada septembra līdz šā gada martam spridzinātājs apskādēja četrus bankomātus, tomēr atvērt naudas kaseti izdevās tikai vienreiz. Guvums bija 1,7 miljoni rubļu (22 955 eiro). Skaļskis apgalvo, ka tikai izgatavojis bumbas, bet bankomātus spridzinājuši līdzdalībnieki.

Notiesātais 2006. gadā beidzis augstskolu, sācis strādāt skolā, bet dažus gadus vēlāk darbu pametis, kā apgalvo tuvinieki, mazās algas dēļ. Bijušie kolēģi gan stāsta, ka iemesls bijis cits – jaunais skolotājs sācis uzmākties desmitklasniecei Mašai. Pērn, kad jauniete jau bija pilngadīga, viņi apprecējās.

Par guvumu uz Karību jūru

Medusmēnesi jaunais pāris pavadīja Dominikānā, Karību jūrā, Jaungada brīvdienas – Diseldorfā, Vācijā. Ir pamatotas aizdomas, ka naudas avots šiem ceļojumiem bijis uzspridzinātais bankomāts. Sieva studē un piestrādā reklāmas aģentūrā. Vīrs nav strādājis un pārdzīvojis, ka nevar nopirkt dzīvokli, lai viņi dzīvotu atsevišķi no vecākiem un jaunākās māsas.

Pēdējā vārdā Skaļskis centās pārliecināt tiesu, ka nav bīstams sabiedrībai: “Spridzekļi rada asociācijas ar terorismu, bet šis ir cits gadījums. Būtībā tas bija instruments, līdzīgs lauznim, un es to izmantoju. Es ar to pat liftā nekāpu, lai nebūtu ar cilvēkiem vienā telpā.” Viņš arī žēlojas, ka iestidzis parādos, un lūdzis izrādīt līdzcietību pret avārijā cietušo tēvu un ar vēzi slimo māti.

Bolderājā uzsprāga paši

Rīgā nesen mēģinājums uzspridzināt bankomātu beidzās traģiski pašam zaglim, pat netiekot līdz naudas kastei. 1. decembrī ap četriem naktī nogranda sprādziens Bolderājā, Gaigalas ielā, blakus dzelzceļa sliedēm. Viens vīrietis gāja bojā, 30 gadus vecais līdzdalībnieks nogādāts slimnīcā, kur viņam veikta operācija.

Policija noskaidroja, ka viņu mērķis bijis bankomāts pie tirdzniecības centra Stūrmaņu ielā 29. Tajā iepriekš izurbts caurums, lai to piepildītu ar gāzi. Ceļā uz bankomātu gadījās misēklis, visticamāk, uzsprādzis gāzes balons.

Policija aizturējuši vēl divus līdzdalībniekus, kas arī guvuši traumas. “Tās nav bijušas tik nopietnas, lai nevarētu aizbēgt no notikuma vietas,” komentē Rīgas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs. Abi vīrieši vairākas dienas slēpušies, viens no viņiem pametis Rīgu un notverts Daugavpilī.

Viņi ir apcietināti, viens ir 32 gadus vecs, šogad sodīts ar nosacītu brīvības atņemšanu par zādzību lielā apmērā, otrs – 28 gadus vecs, līdz šim policijas redzeslokā nav nonācis. Mediķi apkopa viņu brūces, ievainojumi nebija pārāk nopietni.

Šogad Latvijā bijuši vairāki gadījumi, kad noziedznieki mēģinājuši paveikt šādu noziegumu, un 4 bankomātus arī izdevies apzagt, pēdējo reizi novembrī, ielaužoties tirdzniecības centrā „Mego” Imantā, Kleistu ielā.

Kasjauns.lv/ Foto: Ekrānuzņēmums no video