Pasaulē
2015. gada 30. decembris, 22:41

Krievija prasa Turcijai aizturēt personu par notriektās lidmašīnas pilota slepkavību

Jauns.lv

Krievija trešdien aicināja Turciju aizturēt nemiernieku, kuru Krievija vaino par Turcijas pagājušajā mēnesī pie Sīrijas robežas notriektās lidmašīnas pilota nogalināšanu.

"Mēs pieprasām, ka Turcijas varas iestādes veic tūlītējus pasākumus, lai atrastu Alparslanu Čeliku un viņa līdzzinātājus un sauktu viņus pie atbildības par Krievijas pilota slepkavību," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova.

Svētdien Turcijas laikrakstā "Hurriyet" publicētā intervijā turkmēņu nemiernieks un Turcijas pilsonis Čeliks, runājot par nogalināto Krievijas pilotu, paziņoja, ka viņa "sirdsapziņu netraucē persona, kas ik dienu meta bumbas uz turkmēņu civiliedzīvotājiem".

Abi piloti, kas atradās Turcijas iznīcinātāju 24.novembrī notriektajā Krievijas bumbvedējā "Su-24" katapultējās un piezemējās Sīrijas robežas pusē, bet viens no viņiem tika nošauts uz zemes.

"Atriebība ir visdabiskākā lieta," Čeliks teica intervijā, lai gan atturējās uzņemties atbildību par pilota nogalināšanu.

Krievijas un Turcijas attiecības ir saasinājušās kopš 24.novembrī Turcijas iznīcinātāji pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju "Su-24". Turcija ir paziņojusi, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija  to noliedz un uzstāj, ka tā ir Turcijas plānota provokācija. Turcija ir atteikusies atvainoties par notikušo. Saistībā ar notikušo Krievija ir ieviesusi ekonomiskās sankcijas pret Turciju.

Zaharova norādīja, ka Čelika izteikumu publicēšana lielā Turcijas laikrakstā ir saniknojusi un pārsteigusi Krieviju. Viņa apsūdzēja izdevumu kā "platformu, kur teroristi un slepkavas lielās par saviem noziegumiem un izplata naidu pret Krieviju un Krievijas tautu, izmantojot nacionālistisku ideoloģiju".

Viņa piebilda, ka Čelika izteikumos ir ietverta atzīšanās, ka viņš ir bijis "tieši iesaistīts Krievijas pilota noslepkavošanā".

Turcijas varas iestādes ir apsūdzējušas Krieviju par "etnisko tīrīšanu" Sīrijā, kas vērsta pret turkmēņiem un sunnītiem, kas ir pret Krievijas ilggadējo sabiedroto prezidenta Bašara al Asada režīmu.

BNS