"Islāma valsts" jaunā nāvessodu video draud Lielbritānijai un Kameronam
Džihādistu grupējums "Islāma valsts" pauda jaunus draudus Lielbritānijai.
Pasaulē
2016. gada 4. janvāris, 11:09

"Islāma valsts" jaunā nāvessodu video draud Lielbritānijai un Kameronam

Jauns.lv

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" tīmeklī svētdien ievietojis video, kurā redzama piecu cilvēku sodīšana ar nāvi un pausti jauni draudi Lielbritānijai, pavēstīja organizācija "SITE Intelligence Group", kas uzrauga ekstrēmistu tīmekļa aktivitātes.

Video, kas uzņemts džihādistu "kalifāta" galvaspilsētā Rakā, Sīrijas ziemeļaustrumos, pieci gūstekņi atzīstas spiegošanā.

No "atzīšanās" gan nav skaidrs, kuru valstu labā upuri strādājuši. Viens no gūstekņiem min ASV vadīto starptautisko koalīciju, kas Sīrijā un Irākā cīnās pret džihādistiem.

Video apgalvots, ka gūstekņi cilvēkiem Turcijā nodevuši video un foto liecības par dzīves apstākļiem Rakā, kā arī sekojuši līdzi tam, kā notiek "Islāma valsts" kaujinieku pārvietošanās.

Pieci oranžos kombinezonos saģērbtie gūstekņi nospiesti uz ceļiem militārās formās tērptu kaujinieku priekšā, kas bruņojušies ar pistolēm un kuru sejas sedz maskas.

"Šis ir vēstījums Deividam Kemeronam," sacīja viens no kaujiniekiem, runājot angļu valodā ar britu akcentu.

Tiem, kuri grib turpināt karot "zem Kemerona karoga", būtu sev jāvaicā - kas notiks, kad viņi nonāks "Islāma valsts" gūstā, sacīja kaujinieks.

Viņš arī sacīja, ka "Islāma valsts" izvērsīs karu pret Lielbritāniju. Tad pieci gūstekņi tika nogalināti ar šāvienu galvā.

Komentējot islāmistu video, Kemerons paziņoja, ka tas ir izmisīgs mēģinājums novērst uzmanību no saviem nesenajiem zaudējumiem.

"Tā ir organizācija, kas zaudē teritoriju (..), arvien vairāk zaudē citu simpātijas, un tas kārtējo reizi parāda, pret kādu šausmīgu organizāciju mēs cīnāmies," paziņoja Kemerons, piebilstot, ka "Islāma valsts" no tiesas pastrādā drausmīgus noziegumus.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka zina par šāda video esamību un pēta tā saturu.

Kemerons sacīja, ka "Islāma valsts" motivē Lielbritānijas tolerantās un demokrātiskās vērtības un džihādisti ilgtermiņā cietīs sakāvi.

"Lielbritānija nekad nepadosies šādam terorismam. Mūsu vērtības ir daudz stiprākas par viņējām," norādīja premjers.

"Tas var prasīt ļoti ilgu laiku, bet viņi tiks sakauti," viņš piebilda.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video